Rane na požiralniku, vnet želodec…
Spoštovani,
prosim za vaše mnenje in nasvet. Mama je stara 60 let in ima že leto ali več težave z želodcem – preveč kisline, poleg tega pa že več let celo zimo in jesen prekašlja. Vsako leto se stopnjuje. Danes je bila na gastroskopiji in so ji odkrili več večjih ran na požiralniku, vnetje želodca in polip v želodcu, ki so ga tudi odstranili in dali na preiskave. Izvide bo dobila na dom… Zanima me, kaj je lahko povzročitev tega stanja in kakšni hrani in pijači se mora izogibati? Je mrzel zrak v tem primeru škodljiv?
Hvala in lep pozdrav!
Spoštovani!
Mrzel zrak nima vpliva. Težko najti razloge, ker niste nič opisali. lahko na to vplivajo živci, stres, kava, alkohol, cigarete, prežganje, ostre začimbe… Ne nazadanje bakterija helicobacter pylori, ki pa je najbrž niso našli, tumorji, zatekanje žolča po operaciji žolčnika…
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Ponovno pozdravljeni,
najprej hvala za odgovor. Od naštetih možnih razlogov, bi lahko bil le vpliv živcev in kave. Jemlje tudi več vrst zdavil in verjetno je lahko tudi to razlog?
Danes je dobila izvid:
Ezofagoskopija:
Svetlina požiralnika je primerna, sluznica belkasto rožnata, gladka. V distalnem delu so vidne posamezne, večj, sicer podolgovate erozije, ki segaj do spojnice. Vidna je tudi srednje velika hiatalna kila s pordelo sluznico v kili.
Gastroskopija:
V želodcu je zmerna količina prosojnega soka. Gube na veliki krivini so primerne. Sluznica celotnega želodca je nekoliko bolj pordela, nabrekla, sicer gladka. Peristaltika je živahna, pilorus okrogel in se dobro zapira.
Pregled v inverziji:
Vidna opisana kila. Pod kardijo proti forniksu je viden manjši rožnat sesilen polip, ki ga v celoti odščipnem.
Bulboduodenoskopija:
Bp.
MNENJE:
Srednje velika hiatalna kila z refluksnim erozivnim ezofagitisom stopnje C ter znaki difuznega, zmernega gastritisa z manjšim sesilnim polipom pod kardijo. Polip v celoti odščipnem in pošljem na histološko preiskavo. HUT je negativen. Priporočam ustreze higiensko dietni režim in omeprazol v dozi 2x20mg najmanj 6 tednov, nato vzdrževalno zdravljenje. Bolnici predpišem recept za Ortanol kps 3sc.
/ipš
Zanima me kaj je hiatalna kila in če je ozdravljiva. Pa če bi se mogoče dalo preprosteje na kratko povedati kaj v bistvu vse skupaj je.
Hvala za vaš trud!
Lep dan
Spoštovani!
Hiatalna kila je delni zdrs želodca proti prsnemu košu, kar povzroča težave zaradi zatekanja žečlodčne kisline v požiralnik (posledica je vnetje pri vas). Zadnje čase pogosto ugotovljeno stanje. Potrebni so manjši obroki, izogibanje ostrih začimb, kave, ocvrte hrane… Kila ni ozdravljiva. Poredko jo v skrajni sili operirajo in delno omilijo težave.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Pozdravljeni!
Stara sem 17 in od junija letos imam hude težave z želodcem. Kar sem pojedla me je ponoči hudo bolel želodec imela sem tudi povišano temperaturo. Temu sem hotela narediti konec in sem odšla k zdravniku. Ker me zdravnica ni jemala resno mi je predpisala tablete Acipan 40 mg. Ko sem jih pojedla še težav, kar ni bilo konec. Tablete mi niso kaj dosti pomagale ampak ni bilo tako hudo kot je bilo na začetku. Ko mi jih je zmanjkalo sem počakala par dni in spet so se pojavile hude bolečine v trebuhu. Pazila sem kaj sem jedla. Odšla sem k zdravniku in spet mi je napisala enake tablete torej Acipan 40 mg. Začela sem jih jemati a sem videla, da mi sploh ne pomagajo več. Nek večer mi je bilo tako hudo, da nisem mogla več prenašati bolečine in sem se odpravila k dežurnem zdravniku. Ta mi je še enkrat predpisal Acipan 40 mg. Čeprav sem mu rekla, da mi ne pomagajo več. Dal mi je tudi tablete za živce saj je rekel, da je to vse povezano z živci. Čez par dni sem odšla k svoji zdravnici in ji povedala, da ni nič boljše. Odločila se je, da mi bo menjala tablete in mi prepisala Tametil 40 mg ter Lanzul 30 mg. Tametil sem jedla pol ure pred jedjo. Lanzul pa zjutraj in zvečer, kot mi je naročila zdravnica. Lanzul mi je zelo pomagal, lahko sem vse jedla. Ampak na žalost jih je samo 14 in mi jih je po enem tednu zmanjkalo. Stanje se je zopet poslabšalo. Vsega sem že imela čez glavo! Odšla sem zopet k zdravnici in ji rekla, da tako ne gre več naprej. Odločila se je, da me bo dala na gastroskopijo. Še isti teden sem odšla na gastroskopijo. Ugotovili so, da imam hudo vnet želodec in menda sem imela tudi majhno rano na dvanajsterniku, ki pa je še zdaj malo vidna. Predpisala mi je Nexium 40 mg. Zdaj jih jemljem že kakšnih 14 dni. Malo je boljše ampak ponoči me zbuja tiščanje v želodcu in huda slabost. Zelo pazim pri hrani! Zdaj pa me zanima, kaj naj še sploh jem, da se bom počutila vredu in da mi ne bo slabo?
Za odgovor se Vam že v naprej zahvaljujem!
LP!
Spoštovani!
Gastroskopija je potrdila, da je bilo tudi prejšnje zdralvjenje pravilno, le komunikacija med vami in zdravniki je bila bolj mizerna. Vedno praviloma zdravimo izkustveno z enim od teh zdravil 14 dni, in če ni izboljšanja, se opravi gastroskopija, da se izključi prisotnost bakterij ali raka, saj v drugih primerih gastroskopija nič ne vpliva na način zdravljenja.
Upam, da imate vsa navodila, česa se izogibati pri jedi, in tu ni kaj dosti dodati. Nekateri zaradi tega zelo malo in malo stvari jedo. Ko bo stanje želodčne sluznice boljše, bo tudi prehranjevanje lažje.
Verjetno pa bi bilo ptorebno tudi razmisliti o dodatnem zdravljenju, če ste razdražljivi, napeti…, in uvesti antidepresiv s pomirjevlanim učinkom, da bi tud ito zmanjšalo dodatno draženje želodca, da ne bi izločal toliko želodčne kisline. Seveda to na podlagi nekaj vaših vrstic brez daljšega pogovora z vami težko zaenlsjivo trdim.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Če imaš takšne težave, kot jih opisuješ, v prvi vrsti poskrbiš, da ti ne zmanjkuje terapije konstatno, kot sama opisuješ. Zato se pač nekaj niti ne more zrealizirati v neko boljše počutje, ki jih zdravilo da kot bergla.
Če ti nisi odšla pravočasno po novo terapijo, pač tu ni nič kriva zdravnica, če si čakala, da te spet začne kaj boleti. Vsega pa tudi ne morejo biti krivi zdravniki, če ob težavah sam ne odreagiraš pravočasno.
Sama sem imela skoz želodčne terapije, pa mi je dvanajsternik še vseeno počil. Ker sem bila kot tampirana bomba ob vseh dogodkih in se je že moralo nekje kaj izraziti na organizmu.
Terapijo, ki si jo dobila, jo jemlji. Včasih učinki niso takoj razvidno. Nič kaj velike usluge si pa ne boš naredila, če boš spet čakala, da ti zdravila zmanjka in boš šla nato do zdravnice, ko ji boš rekla, da se stanje ni izboljšalo, pa niti terapije nisi podaljšala.
Premisli, ali te želodec res boli od hrane ali od stresnih dogodkov, pri katerih si pod pritiskom. Pa je nekaj v šoli, pa je nekaj doma, pa je nekaj v okolju, kar vse dodaja mozaik, kjer trpi tvoj želodec. Morda ti bo kaj prav prišlo, da ne boš tako kot sama pri 30-ih pristala z lučkami rešilca na urgenci. Ker je po operaciji grozno, ko si žejen, pa ne smeš niti piti. In še bolj grozno, ko se zbudiš iz narkoze in kličeš na pomoč, ker bi rad le tekočine vode, pa ti je ne smejo dati. In moraš nato še vsaj dva dni trpeti, ko tekočino lahko sprejemaš le po kapljici, ti bi pa rad spil vsaj pol litra vode. In grozno je, ko si odvisen od vseh ljudi v bolnici, da sploh prideš kam, da te počedijo, da kasneje prideš do sekreta itd..
Ugotovi sama, kaj ti paše sploh jesti. Ker se mnogokrat izkaže pri želodčnih težavah, da sploh ni nekega pravila.
Sama nekoč nisem imela napotkov in sem se sama naučila, kako biti dober gospodar svojega telesa, čeprav tudi s takšnimi dogajanji, ki se jim reče le stres. Cena zame je bila previsoka
Zavedajte se, da ste ljudje sami tisti, ki si lahko pomagate. In da čudeži vsega zdravja nastanejo tudi le z vašo pomočjo. Pa ne se preveč sekirati, ker to lahko tudi drastično vpliva na vaš organizem in zdravje.
Življenje je prekratko za malenkosti.