Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Rana na želodcu?

Rana na želodcu?

Punca je pred tednom dni odšla v bolnišnico zaradi bolečin v želodcu ter nenormalnega bljuvanja. Po pregledih so ugotovili, da se je okužila z nekakšno bakterijo. Imela je tudi visoko vročino. Ker so bile bolečine hude, so jo tudi za tri dni uspavali. Po treh dneh je sicer vročina nekoliko padla ampak bolečine so ostale, mogoče so se le nekoliko zmanjšale. Baje, da je ta bakterija napadla želodčno sluznico ter povzročila “rano na želodcu”. Sedaj so se odločili, da počakajo še par dni ter ugotovijo ali se stanje izbolšuje, ostaja enako ali se slabša. Če se stanje ne bo izboljšalo, se bodo odločili za operacijo želodca. Kako sploh izgleda takšna operacija? Kaj pri operaciji naredijo? Ali je tak poseg zelo tvegan? Kakšne posledice ima taka operacija v nadalnjem življenju – prehranjevanju. Kakšni so možni zapleti? Ali se sama rana po operaciji definitivno sanira ali je tudi operativni poseg loterija?

Za odgovor se vam lepo zahvaljujem.

Spoštovani!

Gre za zelo specifičen in zapleten problem, zato bi kar koli otipljivega v zvezi s tem le težko odgovoril. Tudi v zvezi s tem, kako bo po operaciji, vam ne bi vedel povedati, ker ni znano, kolikšen del želodca ji bodo odstranili. Najbolje bo počakati in se nato pozanimati.

Kadar zaradi rane na želodcu ali dvanajstniku operirajo želodec, navadno odrežejo 2/3. Prehranjevanje potem mora biti razdeljeno na več (5) manjših obrokov. Izogibati se je treba mastni, zažgani in močno začinjeni hrani. Večina bolnikov komajda opazi, da so jim odstranili želodec.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Kakšne so pa lahko komplikacije po takšnih operacijah?
Ali so zapleti pogosti ter koliko časa traja okrevanje po takšnih operacijah?

Spoštovani!

Posebnih zapletov ni, traja pa kar nekaj mesecev, da človek spozna, kaj mu ustreza, in kaj ne. Lahko ima driske, napenjanje, slabost, bruhanje, kar pa se sčasoma vse umiri. Vse tole je močno hipotetično, ker mi nikakor ni jasno, za kaj pravzaprav gre in za kakšno infekcijo…

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close