Najdi forum

Rana na želodcu

Pozdravljeni.

Star sem 22 let. Prejšnje leto v septembru se mi je pri športnih aktivnostih začela pojavljati bolečina na levi strani trebuha. Ker sem bil takrat zelo športno aktiven (tek, košarka, fitnes; 5-6 na teden, zdrava prehrana) sem pri splošni zdravnici dobil napotnico pri športnem zdravniku. Težava naj bi bila v nategnjeni trebušni mišici. Terapija je bila končana nekje proti koncu novembra. V decembru sem nato samo plaval, vendar je bila bolečina še prisotna. V januarju se je bolečina pojavila tudi v mirovanju. Sedaj je bila bolečina ob pritisku okoli popka izjemna. Dobil sem napotnico za UV trebuha, vendar po pregledu naj bi bilo vse OK. Krvi testi so pokazali povišane vrednosti na jetrih. Po opravljeni gastropatiji so mi pripisali Ultop (1x na dan, 6 tednov). Dejano mi je bilo da bodo verjetno po 1 tednu bolečine izginile in naj zdravilo jemljem do konca. Šele po 2 tednih sem dobil na dom izvid, diagnoza: erozivna gastropatija. Od 2-6 tedna (tudi sedaj) se držim navodil za terapijo: nič alkohola, kave, cigaret. Po zaužitju “navadne” hrane ali delu/hoji se bolečina izjemno poveča. Jem samo gres, kuhan krompir, mlečni riž, proseno kašo in banane, pijem pa vodo ali mleko saj se po teh jedeh/pijačah belečina ne poveča.

V diagnozi je bilo tudi zapisano, da imam verjetno jetrno steatozo. Predkratkim sem ponovno obiskal zdravnika, ki mi je opravil gastro, pravi pa da enostavno nima več ideje. Naredi mi lahko še igelno biopsijo jeter, ampak da zaradi jetrne statoze ne bi smel imeti težav, ki sem jih opisal.

Omenil sem mu tudi, da me že od septembra boli grlo. Zdravila, ki mi jih je pripisala splošna zdravnica ne pomagajo (nazadnje nekje v novembru).

Poizkusil sem tudi kar nekaj čajev, iberogast, sedaj tudi rupurt vendar brez uspeha.

Prosim za mnenje.

Hvala.

LP, Gregor.

Pozdravljen!

Malo nenavadno je, da imate pri 22 letih steatozo jeter-le to ponavadi srečamo pri alkoholikih, sladkornih bolnikih, povišanih maščobah in po določenih zdravilih tudi pripravkih, ki jih uporabljajo športniki.
Nikjer ni navedeno, če so vam pri gastroskopiji naredili test za bakterijo Helicobacter pylori.Nenavadno je tudi, da se bolečina poveča ob hoji in delu-to bolj govori za kilo, ki bi nlahko nastala zaradi šortne aktivnosti, po drugi strani pa moti, da se težave pojavljajo tudi po jedi. Morda bi bilo smiselno opraviti še teste na nutritivno alergijo in zamnejati zaviralec protnske črpalke in ga predpisati v višji dozi.

Lp,Nataša Smrekar

Hvala za hiter odgovor.

Kar se tiče dodatkov pri jedi sem uporabljal zgolj whey, ampak sem to kakšno leto in pol nazaj opustil. Pri gastroskopiji je bil test za bakterijo negativen, prav tako krvni test zanjo.

Glede hrane pa sem danes poizkusil ene od bolj nezdravih živil, ki sem jih uspel najti v hladilniku. Majoneza, suha klobasa, kruh, tuna v smetanovi omaki in se stanje ni poslabšalo 🙂
Možno, da je bila prej ta bolečina po taki hrani zgolj posledica psihe, ker sem bil že pred zaužitjem prepričan, da me bo bolelo.

Ali se kila ne bi videla na UZ trebuha?

LP

Pozdravljeni!

Ponavadi kile rutinsko ne vidimo na UZ-ju. Morda so težave res posledica psihične obremenitve, vsekakor pa se pri zamaščenih jetrih izogibajte majoneze in maščob.

Lp,Nataša Smrekar

New Report

Close