rana na želodcu
Naš dopust se je res krasno začel. Z tremi majhnimi otroki sem bila sama na morju, kar me je začel vedno močneje boleti želodec, dokler ni bilo tako hudo, da sem šla do prvega zdravnika, ki mi je napisal samo napotnico za na urgenco. Nisem imela kaj. Sem šla tja, saj sem se že zvijala od bolečin in poklicala moža, da hitro pride otroke iskati, ker sama od bolečin in vrtoglavice niti hoditi nisem več mogla. Pa pridem na urgenco in mi povedo, naj se postavim v vrsto, da bom čakala 4-5 ur. Sem se samo zvila v dve gubi in skušala krotiti dvoletna dvojčka in 4 letno živahno hčerkico, ki so zganjali prave norčije… Na srečo je mož bil v eni uri pri meni in se dobesedno skregal, ker tudi sedeti več nisem mogla od bolečin, tako, da so me sprejeli, mi vzeli kri (no, prej so mi 7 krat preluknjali žile, ker so rekli, da mi od bolečin pokajo…), mi dali injekcije za želodec, proti krčem, potem sem bruhala, še proti slabosti in nazadnje še 4 različne proti bolečinam, po čemer sem bila čisto zadeta. Potem so me dali na rentgen, UZ in me hospitalizirali. Me je kap – nas je bilo 5 v sobi, WC ni delal (voda se ni dala spustiti), samo eni v sobi (pri meni) je delala tista naprava, da se pokliče sestre na pomoč in ker sem imela v sobi dve starejši, gospe po operaciji, sta vsake pol ure potrebovali pomoč in sem celo noč samo na gumb pritiskala….
No, naslednje jutro bolečin ni bilo več in so me odpustili. Isto popoldne se je pa vse ponovilo – hude bolečine, še celo današnjo noč nisem spala. Sem poklicala prijatelja, ki je gastrokirurg in sumi na rano na želodcu, v torek me je naročil na gastroskopijo in mi na hitro povedal, da ne smem jesti nič surovega sadja in zelenjave, nič kislega, mastnega, sladkega, nobenih gaziranih pijač.
Moje vprašanje je, kaj konkretno smem jesti. Sem iskala po netu in sedaj nameravam iti še v knjižnico po knjigo o želodčni dieti, a tiste, ki ste to že dale čez, mi lahko prosim napišete, kaj ste smele jesti in zanima me še, kako izgleda gastroskopija. Izvedela sem le, da je zelo neprijetna in malo boleča. Koliko si po tem sposoben voziti, saj sem nanjo naročena uro in pol vožnje od mojega doma po avtocesti?
Hvala vsem za informacije in pomoč. Pa je šel dopust po gobe…
Uf, toje je bila pa res katastrofa:-(
Bi pa znala biti rana na želodcu, ja. Mojega bivšega fanta je tudi enkrat takole sredi noči zagrabilo – je mislil, da ima srčni napad. No, pa so mu na urgenci ugotovili rano na želodcu.
Ni mi pa jasno, kako to, da so tebe spustili brez diagnoze???
Dieta je pa kar huda. Poleg svežega sadja in zelenjave ne smeš jesti še mleka, sira, smetane (lahko pa jogurte), kave, pravih čajev, gaziranih pijač, sadnih sokov, nobenih salam, suhomesnatih izdelkov, meso najbolje dušeno ali kuhano, kruh ne polnozrnat.
Glej, malo nazaj je bilo vse povedano o gastroskopiji. Ni boleča,morda za koga neprijetna. Vozila boš zaradi gastroskopije lahko, morda zaradi bolečin ne. Si pa, po mojem mnenju, mirne duše kupiš Rupurut v lekarni, da ti olajša bolečine. Ker še ne veš kaj ti je, pa light hrana.Matr mene so filal v bolnici z rižem na mleku, z enim njihovim narejenim jogurtom. Pa sem kar šla, po par litrih infuzije, da se stanje umiri, na hot dog. Se mi je že fuzlal od lakote. Sem si rekla, če umrem, vsaj lačna ne umrem. In sem čudežno ozdravela oz. nič mi ni bilo. Samo med. tehnik – valjda ne doktor, me je skregal, kaj mislim da sem v sanatoriju ali bolnici. So mi dali dieto, pa se je nisem držala, ker pol se je bom morala vseskozi. Moja diagnoza je preveč močna kislina.Če se pregrešim, pojem Rupurut, pa je takoj bolje. Res pa ni bilo tako grozno, kot pišeš. Ampak je pa rupurut tudi za takele stvari. Saj boš dobila navodila, ampak če se enkrat tega začneš držati, se boš morala vedno.Sam človek najbolje ve, kdaj ga zvije, po kakšni hrani. In se temu izogiba. Veliko zdravja, pa ne se bat gastro. Boš vsaj izvedela, kaj ti je in ti bodo pomagali,Srečno in lp
No, povečane kisline in rane na želodcu pa res ne moreš primerjati. to je tako, kot če bi primerjala amputacijo nožnega mezinca z amputacijo noge.
In pri rani na želodcu je Rupurut drekec pekec. Rabiš močnejša zdravila, ki jih ponavadi ješ 1 mesec. Dieta pa je tudi nujna, sicer te vsakič, ko se pregrešiš, lahko tako zvije, kot je zgoraj pisala.
Pa tudi ni res, da se moraš diete držati celo življenje. Po 6-12 mesecih praviloma lahko ješ vse, seveda pa je pametno, da se izogibaš tisti hrani in pijači, po kateri imaš težave.
Iz bolnice so me odpustili z diagnozo akutni gastritis, vendar mi je ta gastrokirurg povedal, da to ni ravno verjetno, da najbolj sumi na rano na želodcu, če pa to ni, bomo ugotavljali naprej…
Sedaj mi je kolegica, ki je tudi to imela rekla, da so njej rekli, naj pije goste sokove. Sem si šla kupiti hruškov in breskov sok, pa me spet bolj boli…
Kaj si pa lahko zakuham v juho? Zvezdice, ribano kašo, riž ali kaj? Itak mi ne paše nič jesti…
Krasno, pa za ponedeljek so me naročili, naj pridem, ker sem krvodajalka…
Pa čez tri tedne sem nameravala zadnjič zanositi… Nič, pa mesec kasneje, da si malo opomorem, ker ne vem, kako bodo zdravila vplivala na morebitno nosečnost. Sedaj se moram najprej sama postaviti na noge, potem pa vse ostalo, kajne?
Krasne ste punce, hvala za vse nasvete, upam, da bo kmalu bolje…
Želodčno dieto si mora vsak bolnik uravnavat in predpisovat sam. Tisto, kar dobiš v bolnici, je samo okvirno ni 100% za ziher.
Mene je po sadnem jogurtu ali gresu na mleku zabrisalo v kot od bolečin, jabolka ali pa nav. jogurt sem pa lahko jedla na tešče, sem imela kar blažene občutke.
Jaz bi šla na tvojem mestu s tistimi papirji do svojega zdravnika in prosila za Ultop. Vzameš ga zjutraj na prazen želodec eno uro pred prvim obrokom. Ti bo naredil oblogo. Treba ga je jemati striktno 28 dni. Če to ne bo pomagalo, potem se podvrži ostalim zoprnim preiskavam.
P.S. 90 % težav (bolezni) na abdomi je psihosomatskega izvora. Zato se najprej usedi in razmisli, kaj te živcira, del bremen odloži na druga ramena!
Srečno!
Katka, a ni to čvek. Sem pač dodala svojo štorijo, ter hotela dobro. Sam da si zdaj potešena. Saj ni bilo potrebnega kopiranja. Samo tvoje mnenje je želela. Jaz sem pa svojega dodala. Drekec pekec je pa…. tudi tvoje razmišljanje da se držiš diete 6 mesecev, potem pa ješ naprej, kar veš da ti odgovarja. Kaj sem morda napisala kaj drugače: Človek najbolje ve, kaj mu škodi in se tega izogiba.Diagnoze pa nisem in ne mislim postavljati na podlagi zapisa z neta.lp
Čakte mal, povedala si tvojo izkušnjo – ki je – klinc gleda dohtarje, jaz sem lačna in grem na hot dog!! In ja, če poveš svojo izkušnjo, ki se ni slabo končala, te bo nekdo posnemal!! Zanj pa mogoče ne bo tako prijetno. Zato previdno, ko trosite svoje neumne nasvete okoli.
To je tako kot bi mamici, ki ima rizično nosečnost, rekla, da si jo ti imela tudi, pa si rekla maraton, pa ti ni nič škodilo.