Najdi forum

Rama

Pozdrav

Že dve leti me boli desna rama, a me je leto in pol precej malo bolela, ko sem dvignil roko najbolj. Zadnje pol leta pa je slabše, zdi se mi kot da me ne boli več le sklep ampak vse od vratu pa preko rame do komolca, torej tetive.

Bil sem pri ortopedu ki si res ni kaj dosti časa vzel, poslal me je na RTG slika pa je zelo nejasna. Pravi da ni nič v rami, da gre za degenerativne spremembe. Bil sem pri fiziatru, i je sumil na utesnitveni sindrom. A prejšnji teden sem šel na UZ rame, ki je ovrgel utesnitveni sindrom in kakršnokoli vnetje. Vse je b.p., vse glavne tetive so OK, nobenega vnetja.

Mene pa vedno bolj boli in ne vem več kaj naj naredim, ker se trudim malo športati samo rama me res precej boli. Najbolj če dam roko nazaj ali nad glavo, na roki ležati pa sploh več ne morem. Ne morem verjeti, a ni pomoči za tako stvar, saj gre le na slabše. Če bi vsaj vedel kaj bbi še lahko bilo. Šel bom še enkrat na RTG, ker je bila slaba slika (zgoraj ni bilo dobro vidno). Sem razmišljal, Glede na to, da me to zelo boli do solz, to verjetno ne gre za bolečine sklepa ali mišice ampak živca. Je možno da je kje vkleščen živec in me pritiska zato boli (v mirovanju boli le izjemoma, malo mi “pulzira” če roko premikam tja kamor je ne smem). Ali je nujno da je živec vkleščen v rami ali je lahko tudi v vratni hrbtenici? Ali ne bi UZ rame to pokazal?

Vem da niste čarovnik, če imate kakršnokoli še idejo, bom zelo vesel…

Hodil sem tudi na manualno medicino dr. Borisova, tudi ta ni pomagala.

Miha

Spoštovani!

Kaj delate? Ali imate bolečine tudi v vratu, mralvjinčenej v rokah ali plečih?

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Sedim pri računalniku 🙁

Ja tudi v vratu me občasno udari, samo delam vaje za vrat že nekaj let…

Danes sem bil na RTG vratne hrbtenice, pa niso nič našli.

Mravljinčenja pa nimam.

Miha

Spoštovani!

Velik del vaših težav bi tako lahko bil zaradi vratne hrbtenice. Prisilna drža in ev. tudi vzglavnik lahko pripomorjeo k pritisku na živce, da vas ptome obli na določenih mestih. Vaje za razbremenitev in mišic bi morali izvajati čim večkrta tudi med delom. Seveda bi bila bolčeina pri dvigu roke lahko tudi posledica nekoliko nižje potekajoče kosti (akromion), vendar bi se težave pojavljale predvsem pri obešanju peraila in drugih aktivnostih nad ravnijo ramen.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani

Ja, saj točno to se mi dogaja, najbolj me boli ko je roka nad ravnijo rame!

In na ultrazvoku ko so našli eno mini poškodbo piše zraven AKROMIOKLA, če vam to kaj pomeni… Ali je to isto kot akromiom? Kaj se da pa narediti če ta kost poteka nižje?

So lahko težave iz vratne hrbtenice tudi če rentgenska slika ne pokaže nič narobe?

Miha

Saj ne bom niti govoril, zakaj zdravniki ne pišejo v slovenščini 🙁 Morda mi pomagate kaj razbrati iz mnenja radiologa, ki sem ga dobil danes po slikanju rame in vratne hrbtenice… Nekaj so našli, ampak ali je to dovolj, da me lahko tako rama boli?

Takole piše:

RTG DESNE RAME AP in aksialno:
Humeroglenoidalni sklep je rtg normalen. V poteku rotatorne manšete ni patoloških kalcinacij. Areal skleroze v medialnem delu glavice humerusa – insula compacta – klinično nepomembno.

RTG vratne hrbtenice v dveh projekcijah:
Začetna i. . hondroza C5-6, začetna spondilartroza C2-C5.

Verjetno bolje razumete te šifre od mene :-/

Spoštovani!

> RTG DESNE RAME AP = V SMERI NAPREJ NAZAJ in aksialno = V SMERI HRBTENICE:
> Humeroglenoidalni sklep = SKLEP MED NADLAHTNICO IN LOPATICO je rtg normalen. V poteku rotatorne
> manšete = KIT, KI SE PREPLETAJO OKOLI RAMENSKEGA SKLEPA ni patoloških kalcinacij = ČE BI BILE, BI BIL ZNAK STARIH POŠKODB ALI VENTIJ. Areal skleroze = “OBRABE” KOSTI v medialnem
> delu glavice humerusa – insula compacta = LAHKO POSLEDICA MINIMALNEGA ODLOMA KOSTI – klinično nepomembno.
>
> RTG vratne hrbtenice v dveh projekcijah:
> Začetna i. . hondroza = SPREMEMBE NA MEDVRETENČNIH HRUSTANCIH C5-6, začetna spondilartroza = “OBRABA” SKLEPNIH HRUSTANCEV C2-C5.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani!

Najbrž se je vidleo kot kakšn zmečkanina, oteklina ali podobono. Če so težave vztrajne ali močno ovirajo bolnika, se včasih odločijo za delno odklesanje strehe akrominona, kar odpravi večino težav.

za bolečine ni vedno nujno najti rentgenskih sprememb vratne hrbtenice.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani

Ortoped me je prestrašil, ker je rekel, da moram na EMG in MRI, ker ne vidi nič na posnetku RTG in UZ, kar bi opravičevalo bolečino. Je rekel, da ni kaj hujšega.

Kaj pa je hujšega? Tumor? Imam lahko tumor in se ga ne vidi na UZ in RTG-ju? Boli me 2 leti in pol rama, zadnjih 8 mesecev me boli do komolca, v slabih dneh mi mravljinči tudi mezinec in prstanec na isti roki (takrat me rama bolj boli)… Ker je za MRI treba čakati 12 mescev me je zdaj pošteno strah. Malo sem brskal po internetu (kar bolj škodi kot koristi), ampak kaj veliko informacij o tem, da so tumorji rame prav pogosti ne najdem.

Vem, da ne veste kaj je v moji rami, a vseeno me zanima mnenje iz izkušenj? Je tumor rame pogost in se kaže tako da se ga ne vidi na RTG in UZ, boli pa in bolečina se širi v komolec in prste? Ter traja 2 leti.

Miha

Spoštovani!

Domnevam, da je izjavil, da ni nič hujšega, torej ni vidnih tumorjev. Problem pa je, da se ne vidi poškodb kit, ki so najpogostejši vzrok boelčin. Kakor pa opisujete svoje stanje, bi kazalo (tudi) na bolečino povzročeno zardi pritiska na živce v vratni hrbtenici – kar bo potrdil ali ovrgle EMG, MRI pa ev. spremembe v hrbtenici ali na kitah v rami.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Hvala za odgovor

Bil sem na EMG, kjer se je pokazalo, da ni vse v redu, žal mi zdravnica ni povedala nič oz. ni znala povedati nič konkretnega, razen tega, a pravi, da okvarjen živec izvira najverjetneje iz okvare na vretencu C8. Sem spraševal, kaj ima to veze z ramo, pa pravi, da nič. Torej me rama boli zaradi živcev C4-C6, prste mi pa mravljinči C8? Potem imam hrbtenico v … RTG slika iz profila in spredaj (zajeta so bila vretenca C1-C8) pa ni pokazala drugega kot začetno spondilozo, kar imam že 20 let.

Vam prepišem izvid, če vam kaj pove, kaj bi lahko okvarilo živec in kakšno vezo ima to z bolečo kito (deltoidno) v rami (oz. zdaj že bolj roka kot rama).

Naj povem, da so testi motoričnih in senzoričnih hitrosti v roki bili v mejah normale, kar je verjetno dobro.

Okvaro je pokazala igelna elektromiografija in sicer:

D roka – I. dorz. inter

fibrilacijski potencial 0
amplituda (mV) – 6
Trajanje – N
Delež polifaznih potencialov – N
redukcija – +

D. roka – triceps

fibrilacijski potencial 0
amplituda (mV) – 2
Trajanje – N
Delež polifaznih potencialov – N
redukcija – N

Kot sem razumel naj bi to, da je bil živec v komolcu OK, v dlani pa ne, kazalo na okvaro v vratu, ne v rami, nisem pa ravno strokovanjak v teh stvareh 🙂

Povzetek je:

Prevajanje po senzoričnem in motoričnem nitju zg. udov je v mejah normale. Z igelno preizkavo v pregledani mišici, ki pripada n. ulnarisu in segmentu C8 desno detektiram PME višje amplitude in reduciranega interferenčnega vzorca. V pregledani mišici, ki pripada segmentu C7 odstopanj ne najdem. Današnji pregled odkriva znake okvare C8 desno.

To je vse, kar je… Kako huda je ta okvara? Kaj to pomeni? Je kakorkoli mogoče razložiti bolečo ramo s to okvaro? Se da to pozdraviti? (verjetno odvisno od razloga). In nenazadnje, kaže taka okvara na tumor v hrbtenici? Ali je 6 mV že kritičen rezultat (dovoljeno naj bi bilo do 2.5 mV)? No, prste še čutim, samo neprijeten občutek imam in malo me mravljinči.

Na MRI bom pa še čaaaakkkaaalll dolgo :-(( zato bi prosil kakršnokoli mnenje, nasvet, kaj se mi lahko dogaja z desno roko, da je ta okvara živca zaenkrat edini otipljivi dokaz, da je nekaj narobe (seveda je to verjetno posledica nečesa, ne vzrok).

Loteva se me obup, ker nič ne pomaga in gre le na slabše. Fizioterapija, plavanje, vaje, UZ na ramo, DD na ramo, manualna terapija lansko leto, popolnoma nobenega učinka, le še mravljinči me zdaj 🙁

Zdravnica tudi pravi, da to ne more biti povezano s sedenjem pred računalnikom. Imam namreč zelo sedeče delo že 15 let in nisem bil nikoli kakšen športni tip. Zdaj ko bi vse naredil za zdravo roko, pa mi bolečina ne dopušča 🙁

Pozdrav

Miha

Spoštovani!

Vaša situacija je precej zapletena in je ne znam zadovoljivo pojasniti. Vsekakor so mišični krč ali spremembe na hrbtenici vzrok za pritisk na živce. bolečine je z EMGjem težko odkriti oz. potrditi. V deltoideusu vas lahko boli zarad ivratu ali zaradi ev. (stare) poškodbe rame.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close