Najdi forum

Pozdarvljeni, mama si je približno pred pol leta pri vlečenju težjega predmeta poškodovala roko. Roka jo je bolela od komolca do kolena, roke ne more dvigniti nad glavo. Sedaj je bila na MR. Prepisala bom mnenje radiologa, Vas pa najlepše prosim za razlago in kako naj bolečo zadevo čim bolj uspešno sanira. Hvala za nasvet.

MNENJE:

– Večja delna ruptura tetive supraspinatud.

– Blaga tendinoza tetive subskapularid.

– Blag tenosinovitis tetive dolge glave bicepsa.

Spoštovani!

S časom vse bolj spoznavam, da je poškodba tetiv rotatorne manšete (še najbolj pa tetive supraspinatusa) eden izmed delov človeškega staranja. Tetiva supraspinatusa namreč teče v omejenem prostoru med glavico nadlahtnice in kostnim izrastkom lopatice – akromionom. Vedno pri dvigu roke se “drgne” v tem prostoru in z leti to privede do strukturnih sprememb v tetivi, nakar lahko, včasih ob večji, včasih ob manjši poškodbi, poči. Verjetno bi večina ljudi v visoki starosti, katerim bi slikali ramena imela tetive rotatorne manšete vsaj delno strgane.

V modernem času pa želimo kljubovati staranju. In poizkus ohranjanja tetiv rotatorne manšete štejem kot takšen.

Terapevtske možnosti so sledeče:

1. Le prilagoditev aktivnosti – običajno pacienti lahko ugotovijo, katere gibe lahko izvajajo in katere ne, pogosto najdejo tudi način, kako lahko roko dvignejo preko horizontale kljub odsotni funkciji supraspinatusa (običajno skozi antefleksijo). Skratka, s časom, ko se bolečine umirija, lahko funkcija ramena brez kakršnekoli terapije postane povsem zadovoljiva.

2. Poškodbo rotatorne manšete, predvsem v akutni in subakutni fazi, pogosto spremljajo precejšnje bolečine, ki so moteče predvsem ponoči in številni pacienti se pritožujejo, da zaradi bolečin ne morejo spati. Obstaja možnost protibolečinske terapije, ki je delno per oralna (tablete/kapsule) ter delno injekcijska. Med per oralnimi zdravili bi priporočal nesteroidne antirevmatike, v kolikor jih lahko prejema (Naklofen, Nalgesin, Brufen, Arcoxia, Roticox ipd.). V kolikor to ne zadošča obstaja možnost subakromialne blokade (Kenalog, Depo-Medrol ipd.). Tudi fizioterapije lahko deluje do neke mere protibolečinsko.

3. Operativno zdravljenje – strgano tetivo supraspinatusa je pogosto možno ponovno prišiti na svoje mesto. Večinoma se poseg opravi artroskopsko (s kamero in majhnimi rezi). Operativno zdravljenje lahko izboljša funkcijo in pospeši resolucijo bolečin, vendar s seboj prinaša določena tveganja. Tovrstne operacije postajajo vse bolj pogoste in dostopne, tako da dandanes niti ni težavno najti izvajalca. To zdravljenje je primerno predvsem za tiste, ki si želijo izboljšane funkcije ramena in so v to pripravljeni vložiti nekaj dela. Pooperativno je namreč pričakovati obdobje bolečin, hkrati pa je potrebna tudi pooperativna fizikalna terapija.

Kaj konkretno pa bi svetoval pri Vaši materi pa bi lahko rekel le ob osebnem pregledu.

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

New Report

Close