Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Rak žleze slinavke

Rak žleze slinavke

Pozdravljeni,
sem čisto nova članica, brskam pa po netu zaradi mlajše sestre. Pri 28 letih so ji prejšnji petek postavili diagnozo rak žleze slinavke oz. mukoepidermoidni karcinom, o čemer ne najdem napisanega nič konkretnega. Že čez tri dni je sledila operacija. Sedaj čakamo na izdid histoloških preiskav, ki naj bi jih dobili v torek. Sestri so morali kar globoko zarezati v nebo, kolikor sem lahko pokukala v njena usta ima ogromno luknjo, čeprav so ji presajali zdravo sluznico na to mesto. Zato sedaj, po operaciji, precej nerazločno oz. nosljavo govori. Ampak, to se bo dalo po mojem kasneje lepotno urediti. Hranjenje ji je postalo prava muka, saj jo vse peče. Kar nekaj kilogramov je že izgubila.
Mene je groza, ker je stvar v ustih, ni več kaj rezat… Kako nevaren je ta rak? Ima kdo kakšne izkušnje? Naša cela družna je čisto iz sebe. Za delitev kakršnekoli izkušnje s to vrsto raka bi vam bila res hvaležna.

Že tako je rak en nebodigatreba, če doleti tako mlado osebo, je pa še posebno hudo. Zato popolnoma razumem sestro, tebe in ostale družinske člane. Na tem forumu še nisem zasledila teme o tej vrsti raka, ti pa svetujem, da (če že nisi) v iskalnik vtipkaš osnovni podatek, torej “žleza slinavka”, določiš čim večji časovni razpon in iskanje po vseh forumih. Mogoče se kaj najde.
Sicer pa vsakemu svetujem, da se najprej odkrito pogovori z zdravnikom. Če ga boste vprašali, vam bo odgovoril, če ne, pa vztrajajte. Včasih se bojimo postaviti vprašanje zato, ker se že vnaprej bojimo odgovora…
To me spominja na besede mimeŠ ( pred leti je tu na forumu nastajala njena knjiga Mavrica v pločevinki), ki je rekla, da je hotela vedeti čim več o “svojem” raku, saj je tako vsaj vedela proti čemu se bori in je zato ona “vodila igro”. No, nekaj takega …
Hujšanje je verjetno povezano z operacijo in spremljajočo bolečino. Tudi za to obstaja pomoč na OI, kjer vam bodo svetovali, kakšna hrana je zdaj najbolj primerna. Naj se potrudi in poje vsaj malo, saj bo tako hitreje okrevala.
Čeprav praviš, da si skeptična, ker je operacija bila v ustih in “ni več kaj rezat”, vemo da za obvladovanje in zdravljenje karcinoma obstajajo še druga orožja. Že to, da so se sploh odločili operirati se mi zdi dobro. Mogoče se bodo (če bodo presodili, da je to najbolje) odločili še za obsevanje, ali pa kaj drugega.
Vsak rak je po svoje poseben, zato je težko vnaprej napovedati, kakšno zdravljenje bo sledilo. Svetujem vam, da zaupate zdravnikom, jih sprašujete in se čim bolj optimistično podate po poti do ozdravitve.
Držala bom pesti za sestro in se opravičujem, ker sem te tikala … tu na tem forumu mi to kar samo od sebe steče …
Srečno!

Pozdravljena, Sabina,

Upam, da se je sestri že obrnilo na bolje, vprašal pa bi, kakšni znaki so se pri njej pojavili, da je sploh posumila na kaj in odšla k zdravniku?
Sam imam glavobole in bolečine od ušesa navzdol že kar nekaj časa, na obeh straneh, sploh če telefoniram par minut. Upam, da je le psihičnega izvora, ker mobitela ne maram preveč, ampak skrbi me pa vseeno.
Lep pozdrav.

Pozdravljen gorenc!

A si pomislil na ščitnico? Bolečine v vratu včasih namigujejo tudi na obolelo ščitnico, nevem, samo na glas razmišljam. Povprašaj zdravnika!

Lep večer!

Pozdravljen,
moji sestri so zadevo odkrili pri rutinskem obisku zobozdravnika. Malo bulico, ki jo je opazil na nebu (ki je bila zanjo neboleča in nemoteča, zato ni nič ukrepala), jo je poslal izrezati na Stomatološko. Tam pa je bil narejen seveda histološki izvid. In tako se je začelo.
Zdaj je bila že operirana in že okreva doma. Očitno je bila zadeva v dovolj zgodnji fazi, saj ne bodo niti obsevali. Ima pa med nosno in ustno votlino sedaj kar odprtino, ki jo seveda ovira pri govorjenju in hranjenju. Zato bo, ko se ji vse zaceli, prišla na vrsto še ena(?) operacija, kjer ji bodo s presajanjem sluznice to luknjo zaprli.

Smo pa vsi veseli, da je izvid pokazal, da je zdravnik izrezal dovolj tkiva. Zdaj imamo lepe praznike, ki jih želim tudi vsem vam, ki prebirate tale forum.

Vam konkretno pa lahko povem, da imam sodelavko, ki (razen o glavobolu) je imela tudi podobne bolečine vsake toliko časa že vrsto let. Pred kratkim ji je zdravnik povedal, da je to od tega, ker ima čisto gnojen mandelj in ji predpisal antibiotik.

Klice preko mobitela pa (vsaj jaz tako mislim) lahko omejite na minimum brez hudega odrekanja. Od doma pač kličite iz stacionarnega telefona, na poti pa imejte mobilnega s seboj le za res nujne klice… Pa boste videli.

SREČNO VSEM SKUPAJ! IN DA BI VAŠE ZDRAVJE V NOVEM LETU 2008 IMELO MLADE!

Hvala lepa za vse odgovore.
Vsem želim veliko zdravja v novem letu, pa čimmanj skrbi.
Lep pozdrav, Gorenc

New Report

Close