Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? RAK V PREDELU TRTICE

RAK V PREDELU TRTICE

Pozdravljeni !

Obračam se na Vas, da mi pomagate z nasveti. Moj tast, star je 80 let, je bil pred 3 leti operiran na črevesju, kjer so mu odstranili polip (v bistvu naj bil tumor). Pri operaciji so mu odstranili še bezgavke in vranico. Po operaciji so izvidi pokazali, da je vse v redu, in da ne bo potrebna nobena dodatna terapija. Vendar pa je vsakih 6 mesecev, kar je hodil na kontrolo, bil v krvi prisoten marker CEA, ki pa je bil vedno visok. Opravil je ponovno od gastroskopije, do CT-ja, ultrazvoka, in niso zasledili ničesar. On se je počutil dobro. Po 2 letih se mu je pojavil visok pritisk, katerega pa nikoli prej ni imel in tudi ni jemal nobenih tablet. Zatekati so mu pričele noge. Zdravnica ga je napotila v bolnico, kjer so mu ugotovili, da so krive ledvice, od katerih mu ena ne dela, druga le delno in da ima neko tvorbo v ledvenem delu v bližini trtice. Napotili so ga domov, z zdravili za odvajanje vode in zdravili za pritisk, ter napotnico na Onkološki za nadaljnje zdravljenje. Na Onkološkem je opravil vse ponovno preiskave, kjer so mu ugotovili tumor v predelu trtice in ledvic. Ker pa ima slabe ledvice, so mu predpisali terapijo obsevanj, katere je opravil 35 krat. Z obsevanji so upali, da se bo tumor vsaj toliko zmanjšal, da ga bodo lahko operirali in mu ga odstranili. Vendar pa se na žalost tast ni odzval na terapije in celo so po ponovnih pregledih ugotovili, da se je rak razširil na jetra in da mu ni pomoči, da bo lahko še živel 3 mesece do največ 1 leta .

Doma tastu sinova nista povedala za bolezen, starejši sin ki je bolj čustvene narave in vzkipljiv (tipičen kolerik), si umišlja da bo očeta ozdravil z alternativno medicino. Zato ga je peljal k alternativcu, kateri pa mu je predpisal strogo dieto, katera vsebuje tudi slano vodo, katero mora popiti tudi 0,5 litra na dan. Od tu pa sva jaz in mož malce skeptična. Kako naj bolnik, ki so mu strogo prepovedali hrano z soljo zaradi okvarjeni ledvic, pije 0,5 litra slane vode na dan???? Naj povem še to, da ima moj tast zelo velik apetit, odvaja redno, in je še kar kljub stadiju raka še pri močeh, zdaj pa izgublja voljo, ker pravi da se po navedeni dietni hrani počuti zelo oslabljeno in nima nobene volje do ničesar. Starejši sin pa vztraja pri navedenem zdravljenju in nobenega od nas domačih noče poslušati, da bi se še prej o tem s kom posvetoval.

Prosim Vas svetujte mi, kaj v tem primeru storiti! Ker ima moj tast lepa leta in ker ima še toliko energije v sebi, se mi zdi neumno, da ga mučimo z nekim alternativnim zdravljenem, po vrhu vsega pa niti ne ve zakaj, namesto da mu pustimo živeti polno življenje še teh nekaj mesecev ki mu jih je ostalo.

Hvala za nasvet.Lepo pozdravljeni

ANJA

Draga Anja,

vaše razmišljanje se mi zdi pravilno, skepsa glede zdravljenja s slano vodo pa več kot upravičena. Za okvarjeni ledvici je lahko pitje slane vode tvegano, vsekakor pa (odvisno od koncentracije soli) pomeni dodatno obremenitev krvožilnega sistema s tekočino. Ta tekočina ni le tisti slani kozarec vode, ki ga tast spije, ampak tudi tista, ki se zaradi soli v telesu nato zadržuje (z vsakim običajnim pitjem vode, ki sledi in s prehrano), saj se telo trudi vzpostaviti ravnovesje. Normalne ledvice so sposobne izločati sol s koncentriranim urinom in je ravnovesje vzpostavljeno tudi po tej poti, pri prizadetih ledvicah pa je ta sposobnost veliko manjša. Zaradi večje obremenitve s tekočino ob že obstoječem zvišanem krvnem tlaku pride do dodatne obremenitve srca. Pojavijo se lahko ponovno otekline, najbolj nevaren in tudi smrtonosen pa je lahko zastoj tekočine v pljučih. Na to bi vas opozorilo kašljanje in težave z dihanjem. Zastoj tekočine prav tako obremenjuje jetra, kamor se je rak že razširil. Tast jemlje zdravila za odvajanje vode, kar je ob hkratnem vnosu slane tekočine nesmiselno početje. Vse skupaj pa lahko privede tudi do motenj elektrolitov v krvi in motenj srčnega ritma.

Težava je tako pri vašem svaku, s katerim bi se morali odkrito pogovoriti. Storite to takrat, ko je miren, pripravite si vnaprej, kar želite povedati. Če bo vzkipel, ga skušajte pomiriti (povejte, da razumete njegovo stališče in mirno prosite, da prisluhne še vašemu) ali nadaljujte razgovor drugič. Verjetno zdravi očeta z alternativno medicino, ker mu hoče dobro. Izhajajte iz stališča, da mu želite dobro tudi vi. Morda se starejši sin nikakor noče ali ne more sprijazniti s prihajajočo smrtjo očeta. Morda ima občutke krivde in želi nadoknaditi tisto, za kar misli, da mu je dolžan. Skušajte mu nekako pojasniti, da je treba očetu, vašemu tastu, omogočiti čimbolj razbremenjene zadnje trenutke, ki pa so lahko polni ljubezni in topline. Tisti, ki odloča o pitju slane tekočine prvi, pa je oče sam. Če opaža, da mu ta terapija ne ustreza in se po njej počuti slabo, predlagajte, da jo zavrne in z njo preneha. Vem, da so odnosi v družini zapleteni, toda skušajte stvar izpeljati brez konflikta. Ne rešujte stvari z ogorčenjem, obsojanjem ali jezo. Naj oče ne doživlja zadnjih trenutkov v morečem in napetem vzdušju v družini.

Lepo vas pozdravljam in upam, da vam bo uspelo najti kakšno rešitev!

Irena

Spoštovana gospa Irena!

Zahvaljujem se Vam za Vaš odgovor in vzpodbudo. Upam, da bomo našli rešitev, ki bo najboljša za mojega tasta. O odločitvi Vas bom obvestila.

Lep dan Vam želim.

ANJA

New Report

Close