Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? rak trebušne slinavke

rak trebušne slinavke

Naša sorodnica,je po dolgi preiskavi izvedela,da ima raka na trebušni slinavki.Metastaze so se razširile tudi na jetra.Operativno so izrezali bulo,ki ni bila ravno mala.
Zdaj je na vrsti kemoterapija.Rekli so,da je neozdravljivo in neobhodno.
Stara še ni 50,ne pije,ne kadi…..pa vendar.
Skrbi me za njo.Kja pomeni to za njo?

Obolenje je bržkone že napredovalo, zato so sorodnici najbrž tudi omenili, da izgledi niso dobri. Več o poteku zdravljenja in samem stadiju pa bo zvedela od svojega specialista, seveda če jo bo to zanimalo. Vsi zdravniki niso ravno zgovorni. Vsak bolnik se drugače odziva, vsekakor pa je obolenje resno.

Pozdravljena zaskrbljena!
Stric star 50 let je v treh tednih izvedel za diagnozo rak trebušne slinavke in umrl. Tedaj so zdraviki svojcem dejali, da zaenkrat še ni ozdravljiv. Vendar so ti podatki stari dve leti. Mogoče je znanost že kakorkoli napredovala, mogoče bo sorodnica odreagirala drugače in v zdravljenje vložila vse napore ter raka premagala. Nisem strokovnjak na tem področju in teh nasvetov ne morem dajati. Lahko pa ti rečem, da ji stojte ob strani in jo podpirajte v njeni borbi. Poslušajte jo, ji pomagajte in se pogovarjajte.

Nisem ti ponudila obetajočih misli, vendar si tudi sama napisala, kaj so ji povedali zdravniki. Včasih pa vera v uspeh dela čudeže.
vso srečo želim sorodnici.
Srečno Majda

nova
Uredništvo priporoča

Kakšni pa so bili simptomi te bolezni?

LP

Tudi moj stric je umrl za rakom.Vse se je zgodilo v 14 dneh.Boečine imel leta in leta,ugotovili nikoli nič.Dobival je Rupurut,Ultop,zdaj na koncu Spasmex.Zarad bolečin so ga sprejeli v bolniico,bil operiran,vzeli so mu žolčnik.Povedali so,da ima raka po celi trebušni votlini,jetra,pluča,skratka zdravniki niso mogli verjet,ker kaj takega niso videli.No,v 14 dneh nam je stric umrl,star je bil 44 let.

Slišala sem za mlajšega gospoda (let tvoje sorodnice), ki je uspešno premagal raka na trebušni slinavki. Res so mu rekli, da je eden redkih, ampak vseeno. Uspelo mu je, zato se je vredno boriti. Morda uspe tudi vaši sorodnici. Ne vem pa detajlov o njegovi bolezni, zato bi bilo težko primerjati stanje obeh. Sicer pa je to itak brezpredmetno, saj pravijo, da gre vsak rak po svoje. Morda ima kdo teoretično ogromno šans za ozdravitev pa mu kasneje ne uspe, spet drug pa je videti v brezizhodnem položau, ampak se zmaže in ozdravi. Ni pravila.

Le pogum, pogum in še enkrat pogum!

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

Pri Moji ljubi pokojni Mamici so nasli samo mocno povecana jetra in notri veliko tumorjev. Da ne bom dolgovezila: na obdukciji so nasli 4 tumorje, ki so skupaj tehtali 20 kil. Sele na obdukciji se je izvedel primarni rak, ki je bil na trebusni slinavki, velik cela 2 mm. Zdravnikom se dandanes ni jasno, kako je lahko en tak mali tumor naredil 4 tumorje v jetrih, velikih kot rokometne zoge. Cprav so Mami zdravili s primerno kemoterapijo (saj so sumili na rak na pankreasu), ni nic pomagalo, so bili pac hitro rasteci. Kljub vsemu upanju, dobri volji, energiji in optimizmu.

Spoštovani,

ta bolezen ima resnično zelo slabo prognozo, pa vendar… dokler živimo – upamo.

Naj vam za vzpodbudo povem, da so mojemu očetu marca letos postavili enako diagnozo. Govorili so o dveh, mogoče štirih mesecih. Danes prejema dve kemoterapiji hkrati ter se bori z boleznijo na vse možne načine. Drži se zelo dobro in v vse nas se je povrnilo upanje.

Ne znam vam povedati kaj drugega kot to, da se je dobro z boleznijo čim bolje seznaniti, se posvetovati z onkologi in se začeti boriti. Morda pa boste bojišče le zapustili kot zmagovalec.

Res je, da so realne možnosti doživetja 5 let po postavljeni diagnozi zelo nizke (po zadnjih podatkih s katerimi razpolagam tam okoli 2%). Pa vendar vam polagam na srce, da upajte in verjemite. Čas, ki ga še imate s svojo sorodnico je morda kratek, pa vendar ga ne glede na izid polno izkoristite. Sama pravim, da se je treba znati smejati, se veseliti, poiskati prijetne trenutke, ko imamo ljubljeno osebo še ob sebi. Čas za žalovanje bo enkrat tako ali drugače prišel.

Držim vam pesti.

ga. Altida:)
bom zacela s predigo enega ameriskega zupnika, ki je bil prejle na TV:
Pogovarjal se je z ateistom, in ta mu je pravil, da je bil z letalom tako visoko, da je bil ze cisto blizu nebes – skoraj bi prisel v nebesa, pa je zacelo letalo rukati in padati, ni se dalo kontrolirati…
Pa ga je ta zupnik vprasal, ce je on v tem trenutku pomislil na Boga.
Ateist pa pravi: ne, sem moral zbrati vse svoje misli, da bi dobil letalo pod kontrolo in sem rekel, da bom zvozil.. Samo v to sem verjel… Nisem imel casa za nobene druge misli, moje misli sem ciljno (konstruktivno) usmeril samo na to, kaj moram naredit in kako, niti trenutka nisem pomislil, da ne bom uspel pristati.

Ja, trenutek nesigurnosti bi ga lahko zmotil… in bi lahko prislo do napacne ODLOCITVE…
Ko berem tiste prognoze 5 let, jih ne jemljem tako dobesedno saj nekateri umrejo tudi prej, drugi celo´ozdravijo; napisane pa so bile prvic iz povprecja, drugic pa iz tistih izkusenj, kjer bolniki samo cakajo kaj bo… Zato si nikakor ne zabijat v glavo tistih 5 let 😉
Lep dan zelim!

Pozdravljena,

Dve leti nazaj je imela tudi tašča takšno diagnozo.Kljub slabim napovedim za tako diagnozo nismo izgubili upanja do zadnjega.Prejemala je kemoterapije,stanje smo skušali izboljšati tudi z spremenjenim načinom prehrane in z napitki,vendar je problem ker je v tako kratkem času težko kaj spremeniti.Dobre štiri mesece po diagnozi nas je preljuba tašča nažalost zapustila.Edino kar nam je v uteho je da smo bili z njo ko je odšla in da smo bili tudi drugače v tem njenem boju veliko z njo.
Če bi danes še enkrat moral skozi to bi po vsej verjetnosti probal še kaj več z kakšno od alternativnih metod kot so bioenergija,mogoče s terapijo pri Domančiču ali kaj podobnega,čeprav ne vem ali bi imela vsa zadeva na tej stopnji bolezni še lahko zadosten vpliv.

..Veliko sreče in moči želim…

Prosim, če mi kdo natanko opiše kakšni so v praksi simptomi tistega za katerega se je ugovovilo da ima rak trebušne slinavke. Kaj vse se je v telesu dogajalo,preden se je ugotovilo da je ta rak krivec? Kako se ta zadeva okrije pri osebi,ki je prestara za operacije, ve se da ima raka, ne ve se pa kje je primarni? Na ameriških stranes sem večkrat našla istesimptome kot jih ima in jih je imela mama, pa so imeli raka trebušne slinavke, mama pa pravi da se ta rak teško odrije. Ali je to res?

Pozdravljeni,

pri mojem očetu so se začele težave z želodcem. Zdravili so ga z Ruporutom in Ultopom. Vse skupaj je trajalo cca mesec in pol. Stanje se je slabšalo. V dveh mesecih je shujšal 10 kg. Zrušila se je krvna slika in pojavila vročina. CCa dva meseca po pričetku težav je bil hospitaliziran na Japljevo. Po treh tednih je bil odpuščen z diagnozo rak na trebušni slinavki z metastazami na jetrih. Organizem je bil prešibek, da bi prenesel operacijo ali kemoterapijo. Že dva tedna je imel posvet pri onkologu, ki je kemoterapijo zavrnil, dobil le transfuzijo in bil napoten domov. Čez 14 dni se je za vedno poslovil od nas. Torej, če na kratko povzamem je od začetka težav minilo slabe štiri mesece, od postavljene diagnoze pa en mesec, ko nas je oče zapustil.

Po pogovoru z njegovo zdravnico je za tovrstnega raka značilo, da se simptomi pokažejo relativno pozno, žal največkrat, ko je že prepozno. Trebušna slinavka je precej delikaten organ. Odvisno je, kje je žarišče. Moj oče je imel žarišče na repu slinavke.

No, je pa še ena zadeva, ki je ne moremo spregledati in jo zamerimo njegovi osebni zdravnici. Na preventivnem pregledu (slabo leto pred smrtjo) so bili jetrni testi povišani in mojega očeta je opozorila, naj prekine z alkoholom in ga spraševala, če je prebolel hepatitis. Oče nikoli ni pil alkohola. Daleč od tega. Za hepatitis ni vedel. Zdravnica ga ni napotila na nadaljne preglede in ni iskala vzroka, zakaj oz. od kod so takšni izvidi. Mogoče bi ga lahko rešili. Kdo ve…..???

Spoštovani!

Tudi jaz vam ne bom povedala kakšne spodbudne novice. MOj brat je ravno tako pred letom dni umrl za rakom trebušne slinavke. Od izbruha bolezni – prve hospitalizacije in do smrti je preteklo dober mesec in pol.

Njemu se je bolezen začela kazati na vzven tako, da so mu začele zatekati noge. Pri sprejemu v UKC je bila ugotovljena globinska tromboza leve noge, z nadaljnimi preiskavami – krvna slika je bila že od samega začetka zelo slaba, je bilo ugotovljeno, da ima raka trebušne slinavke, z razširjenimi metastazami na jetrih in trebušni votlini.

Žal nimam spodbudnih besed, pa vendar, ne obupajte. Vsak človek se na bolezen odziva drugače, vsaka vrsta raka drugače vpliva na človeka. MOgoče, bo ona ena izmed redkih…

Želim vam veliko volje in moči….

Urška TAvčar

Pozdravljeni vsi,

tudi mi smo ta teden izgubili mojo mami, ki je prav tako imela tumor pankreasa, stara je bila 50 let.

Tudi pri njej so zdravniki potrebovali cca 7 mesecev da so ji odkrili raka na trebušni slinavki. Od julija lansko leto jo je močno bolel ledveni predel.

Zaupanje v zdravstvo, vsaj iz naše strani z izkušnjami ki smo jih doživeli je NIČENO. Od tega da so ji v vsem tem času (julij-januar),dejali da z njo ni nič narobe, da ima spremembe na maternici, da ima rano na želodcu, bakterijsko vnetje itd. (se ne spominjam več kaj vse je bilo).
Na koncu, ko so jo operirali in ji odstranili žolčnik, nam je zdravnik po operaciji rekel da ni tako hudo kot so pričakovali. Čez 1 teden pa smo izvedeli da ima tumor na glavi slinavke.

Ker je bila še relativno mlada so jo poslali na radioterapijo, ker pa je morala na njo počakati 6 tednov (baje zaradi šivov od operacije), se ji je 2 dni pred začetkom obsevanja (konec februarja) začela nabirati voda v trebuhu, tako da so to odpovedali in jo poslali na kemoterapijo (gemox).
Po 2 kemoterapiji ji je onkolog povedal da je neozdravljivo bolna in ji dal še 9-12 mesecev življenja.??!!
Po 3 kemoterapiji se je stanje začelo drastično slabšati zelo jo je bolelo in zadnjo-6 kemoterapijo je odklonila, ker je 3 tedne preležala v bolnišnici z vse hujšimi bolečinami.

Zadnje 3 tedne ko je bila na Japljevi, so se tudi dogajale nespremjemljive stvari (pozabili so ji dati zdravila ali pa ji ga dali prepozno ker je niso hoteli zbuditi, ali pa so na OI nepravilno zmešali dozo epeduralne…)

Skratka, moja mami je ves čas vedela da ne bo preživela. Mi2 z njenim partnerjem pa sva skozi imela upanje, češ, kaj pa če…. čudeži se dogajajo. Bila je namreč zelo aktivna, prehodila je po 8 km, kuhala, vse do 3 kem. Po peti je ostala na Japljevi in nazadovala.

Žal ji je bilo da je sprejela zdravljenje s kemoterapijo, dejala je da jo je 5 po vrsti (njena zadnja), ubila.

Od nas se je poslovila ta teden, od morfija, ker je imela tako nizek pritisk, da srce ni zdržalo. Zaspala je še predno bi bilo najhujše.

Pri tem se moramo vprašati, ZAKAJ NE IZVAJAJO PREVENTIVNIH PREGLEDOV, kot je Svit ali Europa Donna, če je rak slinavke tako zahrbten in neozdravljiv.

Za vse ki vas je to doletelo pa polagam na srce, preživite kvaliteten čas z osebo, ker ne veste koliko bo tega časa še.., čudeži se dogajajo, ne obupati na samem začetku.

Draga “ljubljancanka_86”,

Moje iskreno sožalje ob izgubi mami.

Pred dvema letoma sem jaz, zaradi tega hudega raka na trebušni slinavki, izgubila dragega moža. Borili smo se z vsem kar je bilo mogoče, vendar je boj, žal, izgubil. Pravijo, da pri tem raku ni rešitve, tudi če ga odkrijejo zelo zgodaj. To je eden najbolj smrtonosnih ali, kot sem prebrala, najbolj smrtonosni rak………….

Lepo vas pozdravljam,

Verjetno je bil tumor na repu trebušne slinavke in po možnosti manjši od dveh cm., zato je imel veliko srečo

Domov

V Fides-u smo pripravljeni na pogajanja, za višje plače kadarkoli, tudi v nočnem času.

 

Zaradi skorumpiranih  in nesposobnih zdravnikov je slovenski zdravstveni sistem na najnižji možni točki odkar obstaja.
Od izobraževalnega  sistema ,kjer vedrijo in kao izobražujejo ,za ne majhne honorarje stari skorumpirani in nesposobni zdravniki niti ni kaj drugega za pričakovat.Neznanje ,napuh in sindrom boga.Po zgledu starejših kolegov pa tudi nenehno pehanje za bogastvom ,denarjem.Tu so tudi familjarne vezi (dedek zravnik ,tako kot pri faraonih cela žlahta prisesana na javni denar) .Kar sami preverite kako se eni in isti preeimki ponavljajo.Da o negativni selekciji niti ne govorimo.Za zdravnika gre lahko samo sociopat,psihopat ali narcisioid,Samo po familiarnih vezah ali pa samo odličen v šoli(psihopatski piflar,ki nikoli ne bo mislil s svojo glavo)Če bi slovenski davkoplačevalci vedeli kdo so lastniki  najdražjih jaht (seveda pod tujo zastavo),vikendov  in parcel na Slovenskem in predvsem na Hrvaškem morju ,ne bi bilo sprenevedanja kam odteka denar namenjen bolnikom.

Kapo dol svetlim izjemam ,kot napr. dr.Brecelj,pa še njemu se vodstveni kader izogiba,in se mu posmehuje in ga hoče degredirat ,ker ni njihov.Žal pa je teh izjem tako malo da niti omembe vredni niso.Sidikat skorumpiranih zdravnikov FIDES s KONRAD KUŠTRINOM na čelu je metastazna  rak rana Slovenskih bolnikov.

Objava čaka odobritev

Spoštovani! Moji mami so diagnosticirali raka na trebušni slinavki. Izvid CT je: Napotena diagnoza: gospa napotena na uz trebuha zaradi hujšanja in novo odkrite SB, na uz postavljen sum na tumor pankreasa. Opravljena preiskava: CT torkasa in abdomna z I.v. aplikacijo kontrastnega sredstva. Prsni koš: Normalen vzorec pljučnega parenhima, v katerem ni za zasevki sumljivih lezij. Groba kalcinacija plevre premera 10mm desnega pljučnega krila, na posteriorni torakalni steni-benigna sprememba. V mediastinumu in hilusih ni patološko povečanih bezgavk. Srce je na zgornji meji normalne velikosti. Normalna antomija in dimenzija velikih žil mediastiinuma. V poteku traheje in bronhov ni vidnih patoloških sprememb. Plevralnega izliva ni. TREBUH: V predelu vratu trebušne slinavke je slabo omejena tumorska formacija premera približno 30mm. Tumor prerašča prek kontur pankreasa in vrašča v okolno maščevje. Povzroča dilatacijo d.pancreaticus v predelu repa, vod je dilatiran do 6 mm, pripadajoč parenhim pa je atrofičen. Parenhim v predelu glave je ohranjen. Tumor se širi kranialno in je v stiku z distalno a.hepatico communis in proksimalnim delom a.hepatica propria, kontura arterije je v tem delu deformirana, kar nakazuje na vraščanje tumorja. Tumor pritiska tudi na portalno veno, vendar pa vanjo ne vrašča. Nekaj pomnozenih drobnih lokalnih bezgavk. Ni povečanih bezgavk v oddaljenih bezgavčnih ložah. Jetra so morfološko normalna, brez znakov kronične parenhimske okvare. V parenhimu so številne manjše hipondenzne lezije, ki pa imajo videz enostavnih cist. Prepričljivih zasevkov v jetrih ni.

Mnenje zdravnika je adenokarcinom na vratu trebušne slinavke.

 

Zanima me, če jo bo mogoče operirati, ker tumor je že začel vraščati. Hvala za odgovor, Maruša

Pozdravljeni,

razumem vašo zaskrbljenost. Sicer nisem ne radiolog ne kirurg, vendar je tumor najverjetneje neoperabilen, prav zaradi vraščanja tako v okolno maščevje kot v žilne strukture.

Vse dobro vam in vaši mami,

Jana

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

New Report

Close