Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? rak trebušne slinavke

rak trebušne slinavke

Spoštovani!

Pri moji mami stara je 62 let so aprila ugotovili tumor na trebušni slinavki, ki pa je žal neoperativen in nima nobenega nadalnega zdravljenja. Nihče od zdravnikov ji ni povedal za kakšno bolezen gre. Sedaj je doma in ji lajšamo bolečine z obliži in morfijskimi zdravili. Ker je njen lečeči zdravnik precej neizkušen, (še ni imel takega primera v svoji praksi ) me zanima koliko časa bolniki z takšno diagnozo lahko živijo. Ker so bolečine hude ima sedaj že 200 mg obliže, ki jih menjavamo na 72 ur. Zadnjo noč pred menjavo obližev jo zelo boli in tudi Sevradol 3x 20g ne pomaga dosti. Prosim za pomoč, kako ji lahko še olajšamo bolečine in ali ji naj povem kaj se z njo dogaja. Ne vem na koga se naj še obrnem, ker mi je včeraj njen lečeči zdravnik rekel da močnejša zdravila ne more dati.
Zelo sem prizadeta, ker mi ona pomeni vse in si ne znam predstavljati mojega življenja brez nje.

Hvala za odgovor!

Karmen, poznam zelo dobro tvojo situacijo, ker sem pred letom prezivljala isto. Na onkoloskem institutu so mi zdravniki zatrdili, da v danasnjem casu bolecine ne smejo biti vec velik problem in da obstaja ogromno sredstev za lajsanje zelo hudih bolecin. Obrni se na strokovnjake ne tem podrocju. V Mariborski bolnisnici naprimer imajo protibolecinsko ambulanto, v kateri sprejmejo in spremljajo bolnika s hudimi bolecinami in mu glede stanje predpisujejo sredstva za lajsanje bolecin. Poznam stisko, ki jo cutis, ko gledas ljubljenega cloveka, kako ga mucijo bolecine. Predlagam ti, da se cim prej poisces strokovno pomoc.

Draga Karmen!

Tudi od obiskovalke našega foruma, primorke, ste že dobili dober nasvet. Lečeči zdravnik vaše matere priznava, da je neizkušen. Sodobna doktrina zdravljenja bolečine je, da je bolnik ne bi smel trpeti. Zgornje meje doz zdravil za lajšanje bolečine tako skoraj ni, čeprav se pri zelo visokih dozah pojavljajo zapleti, kjer je zdravnik v škripcih glede odločitev.

Obliže lahko med seboj tudi kombiniramo, saj so v različnih dozah (manjše dodajamo večjim). Protibolečinska ambulanta je kar pravi naslov za vaše težave. Kam se lahko še obrnete po pomoč? Lahko bi zamenjali zdravnika – in tega prosili, da vam priporoči svojega kolega, ki ima izkušnje s takim zdravljenjem. Zdravniku lahko tudi predlagate, da se o zdravljenju bolečine dodatno pozanima pri farmacevtu. Med tema dvema strokovnjakoma bi namreč moralo potekati karseda tesno sodelovanje. Farmacevt je usposobljen za pomoč zdravniku, kadar se ta znajde v zagati glede predpisovanja zdravil. Bolečinsko zdravljenje pa utegne biti še kako težavno. Farmacevta mora imeti vsaka lekarna, pa tudi bolnišnica! Tudi vi sami se lahko posvetujete s farmacevtom v lekarni ali bolnišnici, če želite, vendar pa se, preden bi ravnali po njegovih nasvetih, še predhodno posvetujte z zdravnikom. On je namreč tisti, ki je odgovoren za zdravljenje vaše matere in odloča o zdravljenju. Zdravila, ki jih omenjate, pa so močni analgetiki, kjer je potrebna dodatna previdnost, saj imajo hude stranske učinke. Zato je zadržanost zdravnika razumljiva. Dozo je tako treba zvečati pod nadzorom in le, če je to upravičeno. Ker gre za primer bolnice z razširjenim rakom trebušne slinavke, mati seveda ne bi smela trpeti bolečin.

Ali ji boste povedali, kaj se z njo dogaja, je stvar vaše osebne odločitve. Obstajajo dobri argumenti tako za kot proti. Najboljši nasvet, ki vam ga lahko dam je, da ravnate po njenih željah. Če sprašuje in zahteva odgovore, naj jih dobi. Vedite pa, da si bolnik, ki trpi bolečine in vidi, da je bolan, ustvari svojo sliko o dogajanju in ponavadi resnico ugane. Nekateri si želijo slišati še potrditev svojih sumov, drugi pa sploh ne, saj se umaknejo v svoj svet.

Skušajte materi nuditi vso toplino in oporo. Vem, da ni lahko. Če boste potrebovali dodatno pomoč ali nasvete, je tukaj društvo Hospic, na katerega se lahko obrnete, saj imajo veliko izkušenj s takimi bolniki:

Lepo vas pozdravljam, draga Karmen!

Irena

New Report

Close