Rak ščitnice
Pozdravljeni!
Imam eno vprašanje in sicer glede raka ščitnice. Diagnoza je papilarni karcinom ščitnice bethesda VI. Najprej me zanima kaj pomeni bethesda VI.
Veliko sem prebral tudi o antioksidantu astaxanthin. Zanima me ali bi ta antioksidant koristil pri tej bolezni in ali se lahko jemle pred zacetkom zdravljenja ? (operacija, radioaktivni jod).
Hvala
Citološki izvid po aspiracijski biopsije tumorja ščitnice vsebuje tudi oceno po Bethesdi. Razredov je VI in VI. razred pomeni, da gre za karcinom.
Karcinom ščitnice ima izredno ugoden potek, pa tudi zdravljenje je precej enostavno. Najprej kirurško odstranijo celotno ščitnico, nato pa izvedejo terapijo z radioiodom, ki selektivno uniči izključno tkivo ščitnice, zato nobeno od ostalih tkiv ni prizadeto. In tu se zgodba konča. Preživijo praktično vsi bolniki.
Terapija z antioksidanti pri tej bolezni ne pomaga. Med zdravljenjem rakavega obolenja se celo svetuje, da se bolniki antioksidantov izogibajo. Ti bi namreč utegnili “rešiti” tudi rakave celice, ne le zdravih.
Želim ti vso srečo!