Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Rak prostate

Rak prostate

Spoštovani,

oče je opravil biopsijo prostate (12.3.2024). v 4/14 vzorcih je bil ugotovljen Ca prostate Gl. 9 (4+5).

Pred tem je opravil MRI prostate (5.2.2024). Zdravnik je v mnenje napial: PIRADS 5 lezija periferne cone levo na prehodu srednjega dela v bazo prostate. Izrazito povečana prostata (128ml), BHP. Vrednost PSA 9,8.

Oče je februarja letos dopolnil 75 let. Je zelo aktiven in se sicer dobro počuti.

K svojemu urologu je naročen šele 9.5.2024. Prosim za mnenje, ali bi bilo smiselno čimprej opraviti še nadalnje preiskave in ali je smiselna operacija?
Najlepša hvala za pomoč!

 

Pozdravljeni,

pri raku prostate je najprej potrebno ugotoviti ali gre za razsejano bolezen ali je lokalizirana. Metode zdravljenja so v obeh primerih različne. Glede operativne odstranitve je tako, da je potrebno upoštevati pridružene bolezni ter postaviti na tehtnico tveganja in koristi omenjenega posega. Pogoste težave, ki se lahko pooperativno pojavijo so inkontinenca urina in erektilna disfunkcija.

MR prostate sicer da odgovor glede lokalnih bezgavk, nikjer nisem zasledila, da so bile povečane. Ker pa je Gleason visok (9), je vseeno možnost, da je rak razsejal, kar pa se potrdi oz ovrže s preiskavo imenovano PET CT s holinom.

Nadaljnja obravnava je odvisna tudi od težav, ki jih vaš oče ima – kolikokrat na noč mora na vodo, ali ima bolečine , ipd.

Sicer je rak prostate počasi rastoča in napredujoča bolezen, tako da v primeru, da oče nima težav, mirno lahko počakate do navedenega datuma, ki je čez dober mesec.

Vse dobro želim vam in vašemu očetu,

Jana Pahole

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

New Report

Close