Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Rak prostate

Rak prostate

Star sem 69 let in me je na mojo pobudo osebni zdravnik poslal na ultrazvok in meritev PSA. Do sedaj še teh pregledov nisem imel. Drugače je počutje normalno brez posebnosti.

Vrednost PSA=2; Rezultat UZ: Povečana prostata 56,5ccm. Večji delTZ levo predstavlja, večji relativno zamejennekoliko heterogen modus premera do 27 mm z blago restrikcijo.

Na osnovi tega so mi opravili biopsijo in 2 od 14 stebričev sta imela karcinom, ki je zajemal 10% vsebine 15 mm stebriča.

Urolog me je samo ponovno naročil čez pol leta na pregled, brez kakršnega koli zdravila, ker je rekel, da ni potrebno.

Prosim za dodatno mnenje, ker me vseeno skrbi!

Zaskrbljen

Pozdravljeni,

razumem vašo zaskrbljenost. Zelo pomaga, če si ob novoodkritem raku vzmemo čas za pogovor, ker to zelo zmanjša šok ob diagnozi in postavi dober temelj za nadaljnje sodelovanje med zdravnikom in bolnikom.

Torej, rak prostate je najbolj razširjen rak pri moških. Večina moških ima ob zaključku svojega življenja prisoten rak prostate, ki je ostal neodkrit, saj ni povzročal težav. Pri vas je diagnoza postavljena. Rak prostate je v situacijah, kot je vaša, neke vrste kronična bolezen, ki lahko da ne bo nikoli potrebovala zdravljenja, ampak se jo bo zgolj opazovalo. Zato ste naročeni na kontrolo k urologu.

Ker je vaš rak majhen – 2,7cm, v blago povečani prostati, ker je PSA normalen in predvidevam, da je tudi rezultat po Gleasonu nizek (izvid histologije), trenutno ni nobene indikacije za drugačne vrste ukrepanje. Kako je z uriniranjem? Imate kakšne znake, ki so povezani s povečano prostato? V primeru, da jih nimate, bi vam kakršnokoli ukrepanje (operacija) povzročila več težav kot koristi. Po operaciji je možnost urinske inkotinence, impotence in možnost zapletov ob sami operaciji in anesteziji.

Verjemite, če se bo situacija spremenila – npr rast prostate, nastanek težav, porast PSA, bo vaš urolog ukrepal. Tudi sami se opazujte in če bi se v tem času pojavile težave, se naročite na predčasno kontrolo.

Imate pa sedaj tudi dober čas, da prevprašate svoje življenje, svoje odnose, da si odgovorite ali živite v skladu s seboj, ste v stiku s svojimi čustvi, itd. Vsako stanje, ki nas pretrese in zamaje dotedanje življenje je lahko dragocen signal, da nekaj spremenimo, ozavestimo in gremo z novim zavedanjem naprej. Včasih ob tem spremenimo tudi prehrano, način življenja in če se vse to sestavi, morda raka nekoč ne bo več.

Vse dobro vam želim,

Jana

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

Najlepše se Vam za hvaljujem za spodbudne besede!

Pozdravljeni, jaz imam dve kratki vprašanji. A je prostata velikosti 20 ccm pri starosti 30 let normalna ali ne? In ali obstajajo kakšne smernice kako preprečiti težave s prostato? Hvala in lep pozdrav.

Pozdravljeni,

velikost prostate je nekoliko dovisna tudi od velikosti človeka. 20 ccm pri nekom,  ki je visok 150 cm je zagotovo relativno večja kot pri nekom velikosti 190cm. Ponavadi radiolog, ki vidi prostato s to ali ono preiskavo, pove, ali je glede na konstitucijo prostata povečana ali ne.

Za prostato lahko poskrbite z rednim gibanjem, čim manj sedenja, zdravo prehrano (bučne semenke so odlične za prostato), seksualno aktivnostjo, odpovedjo cigaretam in alkoholu, skrbjo za telesno težo.

Nekoliko več pozornosti je treba nameniti v družinah, kjer je pojavnost raka prostate visoka. Sicer pa je pri prostati velika nevarnost ‘overdiagnosinga’, to pomeni, da se ukvarjamo z nenormalnostmi v številkah ali na drugih preiskavah, medtem ko prostata sama ne povzroča nobenih težav.

Vse dobro vam želim,

Jana

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

Najlepša hvala za odgovor. Samo še nekaj bi vprašal. A je res, da mleko in mlečni izdelki povzročajo raka prostate oziroma težave s prostato? A bi se morali ljudje, ki imajo težave s prostato izogibati mlečnih izdelkov* Še enkrat hvala in lep pozdrav.

Pozdravljeni,

mleko in mlečni izdelki se odsvetujejo vsem, ki si želijo dobro za svoje zdravje. Zakaj? Vsi dodatki, ki jih dobivajo krave zato, da proizvedejo čimveč mleka, antibiotiki, hormoni – vse to se pozna v kvaliteti in sestavi le-tega. Mleko spodbuja nastanek sluzi, vpliva na mikrobiom, porablja kalcij (ja, čeprav smo bili vzgajani v veri, da bomo imeli močne kosti samo, če bomo uživali veliko mleka in mlečnih izdelkov), skratka nič dobrega. Če imate radi mleko in mlečne izdelke, vam svetujem prehod na kozje ali ovčje mleko, saj se te živali prosto pasejo in v njiihovi prehrani je minimalno dodatkov. Tudi menjava za mandljevo mleko je dobrodošla. Maslo, predvsem pa ghee je dobro in polnovredno živilo.

Vse dobro vam želim,

Jana

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

Hvala za odgovor. Kar se tiče mleka in mlečnih izdelkov, se jih brez problema odpovem, ampak mislil sem, da so nujno potrebni zaradi kalcija in preprečevanja osteoporoze. Ne vem kako drugače dobiti priporočen dnevni vnosa kalcija. Rastlinski viri ne vsebujejo toliko kalcija, poleg tega pa vsebujejo oksalate, ki zavirajo absorpcijo, recimo špinača.

https://vizita.si/zdravje/prehrana/najboljsi-naravni-vir-kalcija-beljakovin-in-vitaminov.html

Pozdravljeni,

ja, glede mleka je veliko polemik. V današnjem svetu, kjer je kravje mleko polno beta-laktoglobulina, ki je glavni alergen in motilec našega imunskega sistema, le-to ni priporočljivo za redno uživanje. Ker je tudi stroka to prepoznala, je prišlo celo do tega, da poskušajo krave gensko spremeniti tako, da se omenjeni alergen v mleku ne bi pojavljal (povezava do članka: Wei J, Wagner S, Maclean P, Brophy B, Cole S, Smolenski G, Carlson DF, Fahrenkrug SC, Wells DN, Laible G. Cattle with a precise, zygote-mediated deletion safely eliminate the major milk allergen beta-lactoglobulin. Sci Rep. 2018 May)

Omenjeni alergen se nahaja v kravjem in ovčjem mleku, ne pa tudi v kozjem. Glede vira kalcija pa so odličen vir oreški, sploh indijski, kjer poročajo, da še 5-10 oreščkov zadosti dnevnim potrebam po kalciju. Zelenjava, od brokolija do  ohrovta (kuhan ohrovt ima celo več kalcija kot mleko) in sadje (kivi, suhe fige) ter semenke (sezam, chia), vsa ta živila so z njim bogata. Tako da brez skrbi, ob raznovrstni in predvsem lokalno pridelani hrani do pomanjkanja kalcija ne bo prišlo. Pomembno je tudi, da imate dovolj visoke nivoje vitamina D, ki skrbi za absorpcijo kalcija, tako da vam priporočam dnevno vsaj 1000 IU ali več.

Članek, ki ga pripenjate, ima spodaj meni zelo neljub podpis ‘sponzorski članek’, kar pomeni, da je tovrstna filozofija nekomu v korist.

Vse dobro vam želim,

Jana

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

Slučajno sem spet pogledala na ta forom. Nisem noben strokovnjak, toda priporočala bi vem Qjgong. Če znate angleško, meni se zdi zelo dober Lee Holden. On ima malo bolj moderen qjgong. Na Udemy sem videla veliko njegovih videov. Mislim, da ima eden naslov Qigong for healing ali nekaj takega. Ko je akcija, ga lahko kupute za cca 12 eur. Na internetu je pa 20 minute morning routine in 20 minute evening routine, tudi od Lee Holdna.

Potem Robert Peng, ta je tudi zelo dober. Qigong extasy, ko dela na energijskih centrih ali čakrah. Serija večih videov. Če ni na Udemy, je pa kje drugje. Tudi na Amazonu, samo dražje je. Po TKM nastane rak, ko ni pretoka energije. Ko delaš Qigong, spodbudiš pretok energije po telesu in s tem zdravljenje.

Breda

 

Pozdravljeni,

se strinjam, da je qigong zelo dobrodejna in zdravilna dejavnost. Imam zelo dobre (prvoosebne) izkušnje tudi tukaj v Sloveniji (https://taijiquan-qigong.si/program/redni-tecaji)

Predvsem pa poleg zunanjih dejavnosti predvsem odprtost do življenja in ljubezen do sebe.
Vse dobro vam želim in hvala za vaše priporočilo,

 

Jana

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

Tudi sama sem bila, mislim, da prav tam, na treh delavnicah. Potem sem gledala Energy summit in se navdušila nad Lee Holdnom. Kupila sem prav ta Qigong za zdravljenje. Gledam na televizorju in zraven delam kadar se spomnim. Na Youtube in tudi kupila sem veliko vaj si skopirala na USB ključ in tudi gledam na TV. Nekateti imajo raje delo v skupini, toda meni se zdi Lee Holden, ki tudi veliko pove, in vedno dela v naravnem okolju z oceanom v ozadju, odličen. Sama izberem vaje.

Toliko zanimivih in učinkovitih načinov, kako si izboljšati počutje in zdravje sem v petnajstih letih opisala na Medovernet (na treh forumih). Skoraj nikoli pa nebenega komentarja ali povratne informacije. Tako, da ne vem, kaj naj si mislim. Zdi se mi, da imam samo jaz koristi od svojega pisanja. Takrat, ko hočem pomagati nekomu drugemu, vedno odkrivam nove in nove čudovite stvari, ki me navdušijo. In ta trenutek ravno to delam. Vedno je dobro, da to, kar preštudiraš, deliti z drugimim.

Breda

Qigong Master Chinyu Lin ima video:

Healing inteligence beyond mind&body with Master Chinyu Lin

Zdravilna inteligenca nad umom.
Qi (či ali prana) je oblika inteligence, življenjska sila, je tudi napredna inteligenca v vašem telesu. Qi poganja in vzdržuje  sistem.
Bolezen ima tri kategorije: fizično, čustveno in duhovno. Zdraviti je treba vse tri. Utuijen si, ko qi ni v ravnovesju. Lahko prebudiš Qi v sebi in ona  točno ve, kaj je treba narediti. Lahko pozdravi v tvojem telesu karkoli. Itd…

Breda

Spoštovani,

oče je 12.3.2024 opravil biopsijo prostate. V 4/14 vzorcih je bil ugotovljen Ca prostate Gl. 9 (4+5).
Pred tem je opravil MRI, 5.2.2024. Zdravnik je v mnenje zapisal: PIRADS 5 lezija periferne cone levo na prehodu srednjega dela v bazo prostate. Izrazito povečana prostata, 128ml, BHP. Vrednost PSA je bila 9,8.

Oče je februarja letos dopolnil 75 let, je zelo aktiven in se sicer dobro počuti.

K svojemu urologu je naročen šele 9.5.2024. Glede na slabe rezultate me skrbi, ali bi bilo smisleno čimprej opraviti morebitne dodatne preiskave in operacijo?

Hvala za pomoč!

 

Pozdravljeni,

pri raku prostate je najprej potrebno ugotoviti ali gre za razsejano bolezen ali je lokalizirana. Metode zdravljenja so v obeh primerih različne. Glede operativne odstranitve je tako, da je potrebno upoštevati pridružene bolezni ter postaviti na tehtnico tveganja in koristi omenjenega posega. Pogoste težave, ki se lahko pooperativno pojavijo so inkontinenca urina in erektilna disfunkcija.

MR prostate sicer da odgovor glede lokalnih bezgavk, nikjer nisem zasledila, da so bile povečane. Ker pa je Gleason visok (9), je vseeno možnost, da je rak razsejal, kar pa se potrdi oz ovrže s preiskavo imenovano PET CT s holinom.

Nadaljnja obravnava je odvisna tudi od težav, ki jih vaš oče ima – kolikokrat na noč mora na vodo, ali ima bolečine, ipd.

Sicer je rak prostate počasi rastoča in napredujoča bolezen, tako da v primeru, da oče nima težav, mirno lahko počakate do navedenega datuma, ki je čez dober mesec.

Vse dobro želim vam in vašemu očetu,

Jana Pahole

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321
Objava čaka odobritev

New Report

Close