Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija RAK PROSTATE

RAK PROSTATE

Pozdravljeni,

Očetu se že pred več kot letom dni odkrili raka prostate in se zdravi z hormonsko terapijo. Seveda je dal skozi tudi biopsijo (izvidi niso nič kaj dobri), mesečno pa mu kontrolirajo tudi PSA. Kljub hormonskem zdravljenu mu PSA še kar raste, zato so se pred mesecem dni odločili in mu spremenili terapijo (prej je jemal Casodex), vendar tudi sedaj mu PSA ni nič upadel.
Koliko časa je potrebno, da se PSA spremeni, morda mesec dni ni dovolj?

Kaj to pomeni za očeta? Njegov PSA se je gibal takole 27, 46, 65, 81…..sedaj spet 81. Pred letom dni, ko so mu odkrili raka pa je imel PSA že 130.

Hvala za vaš odgovor.

Spoštovani!

Čeprav niste navedli večine ključnih podatkov, se strinjam, da to res kaže slabo.

Prva stvar, na katero je potrebno pri takem stanju opozoriti je, da se svetuje vsem moškin krvnim sorodnikom, starejšim od 45 let, opraviti kontrolni PSA in ga nato redno ponavljati (npr. na 1 leto oz. v odvisnosti od vrednosti.) Cilj je zaznati raka takrat, ko ga še lahko ozdravimo, ne pa šele takrat, ko je PSA nad 10 in je verjetnost ozdravitve že nižja (čeprav še vedno mogoča).

Pri številkah PSA, kot jih omenjate, se žal zdi, da je verjetnost za ozdravitev zelo majhna ali je ni. Ampak večine podatkov pa ne poznam – npr. biopsija – kakšne so bile ocene po Gleasonu, kaj je pokazal ultrazvok trebuha, kaj je pokazal scintigram skeleta, koliko je star, katera zdravila jemlje sicer, v kakšnem stanju je sedaj? Kaj je jemal prej (Casodex 50 ali 150)? Ali je prejemal tudi hormonske injekcije? Ali je testosteron v kastracijskem območju? Katero terapijo pa ima sedaj? Kaj jemlje za kosti? Kako je z vitaminom D?

Če bi torej tak bolnik prišel k meni v ambulanto, bi poskusil dobiti odgovore na vsa zgoraj našteta vprašanja in v laboratoriju bi določil hemogram, testosteron, alkalno fosfatazo in kreatinin. Šele na podlagi vseh navedenih podatkov je mogoče povedati mnenje.

Načeloma je dobro, da je PSA nehal rasti (zadnji dve številki 81?). Ali bo kaj upadel, je težko reči. V odvisnosti od starosti je potrebno vsekakor videti, če in kdaj je čas za predstavitev na onkološkem inštitutu v Ljubljani za kemoterapijo z docetakselom ali pa (če je testosteron pod 1.7 oz. v kastracijskem območju), ali je smiselno poskusiti z Estracitom (po receptu nabavite v tujini in upate, da vam bo ZZZS povrnil). Prihajajo tudi nova, “biološka zdravila”, ki raka sicer ne ozdravijo, morda pa dosežejo, da PSA spet malo upade vsaj za nekaj časa – npr. ZD 4054. Slednje variante pridejo v poštev, če bo PSA kljub spremembi hormonske terapije še naraščal in bo testosteron v kastracijskem nivoju in bo bolnik za kemoterapijo sposoben.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close