Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? RAK PROSTATE

RAK PROSTATE

Spoštvani!
Prosila bi za nekaj pojasnil v zvezi z rakom prostate, če so seveda moji podatki dovolj, da lahko odgovorite tako, kot želite.

Skratka: tastu je urolog pred mesecem dni otipal prostato in na otip ter na vrednost PSA ugotovil, da gre za raka prostate. Naknadno je bil poslan na rentgen kosti, da bi ugotovili, če je zadeva razširjena tudi na kosti. Rentgen je pokazal, da ni. Zdravnik mu je nato predpisal hormonske tablete, ki jih sedaj uživa po navodilu, ta teden bodo opravili tudi ultrazvok srca (ker je srčni bolnik), na biopsijo prostate pa je naročen v prci polovici marca.
Tastu se je zdravje precej poslabšalo že v štirinajstih dneh – namreč zelo težko diha (rentgen pljuč ni pokazal posebnosti), slabo se počuti, težko je pokonci in pri hoji si že pomaga z bergljo.
Stanje je precej zastrašujoče zaradi tega, ker je bil še pred mesecem in pol vitalen in nihče si ni mislil, da je z njim kaj narobe.
Ali je postopek začetka zdravljanja raka prostate res tako postopen, da biopsije ne bi mogli urologi prej napovedati oz. da bi mu čimprej lahko izboljšali stanje?
Ali je pojav te slabosti organizma normalen pri taki bolezni?

Opravičujem se vam za morebitne nejasnosti in vas lepo pozdravljem, Nevenka

Tudi sama sem se soočila s to boleznijo pri svojem očetu.Ko smo dobili izvid je bila prognoza katastrofalna saj je imel izredno visok PSA. Pa se nismo vdali.Oče ne ve da ima to bolezen, ker se mi ni zdelo smiselno da ga obremenjujemo s tem, saj že beseda rak pri starejših izzove slabe občutke. Od postavitve diagnoze je minilo že tri leta, oče jemlje rednozdravila, kontroliramo mu PSA, in moram reči da kar gre. Vedeti morate, da je pri raku prostate značilno, da je pri strejših moških pogost, vendar nekateri sploh ne vedo, da ga imajo če nimajo težav.
Ve o reku prostate boste našli če boste prebrskali streteme. Veliko sreče in volje vam želim, nikar ne obupajte.
Lahko mi pišete na moj mail [email protected]

Draga Nevenka!

Žal nič ne pišete, koliko je tast star. Rak prostate je bolezen mnogih obrazov, nevarnejša pa je praviloma pri mlajših moških. Za napoved je tudi odločilen izvid biopsije. Nekateri raki prostate rastejo tako počasi, da jih lahko samo opazujemo. Več o zdravljenju raka prostate si preberite tukaj:

Težave, ki jih opisujete pri tastu, so se bolj verjetno pojavile zaradi njegove srčne bolezni, kar se bo verjetno pokazalo na ultrazvoku. Rak prostate praviloma raste počasi, zato prvi teden marca, kljub vaši nestrpnosti, ki jo povsem razumem, ni predolg rok za biopsijo.

Lepo vas pozdravljam,

Irena

Spoštovani ga. Irena in ga. Marinka!

Hvala za vajina odgovora in tolažbo. Danes dobimo izvide ultrazvoka srca, ki so menda že po napovedi zdravnika kritični, tako, da je res verjetno problem na srcu.
Tast je v 73. letu starosti in bo po vsej verjetnosti moral v bolnišnico, da zadeve raziščejo.

Še enkrat hvala in lep podzrav, Nevenka

New Report

Close