Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? rak prostate

rak prostate

Diagnoza:
Adeno karcinom prostate, dobro diferenciran, po Gleasonu 3+3=6; tumorsko tkivo zajema stebričke 1,6 ( dr. Pospihalj)
PSA vrednost je 4,78.
Star sem 64 let v dobri kondiciji in brez opaznih težav.
Sem pred dilemo ali se odločiti za radikalno prostatektomijo ali hormonsko zdravljenje.
Za vaš komentar se vam iskreno zahvaljujem.
Lep pozdrav!

Dragi Matija!

Ne vem, ali ste našli in prebrali temo, na kateri sem o zdravljenju raka prostate že razpravljala. Tukaj navajam povezavo, ob kateri predvidevam, se boste morda lažje odločili, saj vsebuje nekaj informacij.

Tako hormonska terapija kot radikalna prostatektomija imata, kot vidite, nekatere stranske učinke. Sami se morate odločiti, katero tveganje želite sprejeti. Dobro diferenciran tumor načeloma ne predstavlja velike grožnje, ob kateri bi se morali odločati v naglici. Svetujem pa vam, da zdravniku postavite še več dodatnih vprašanj, ki vam bodo pomagala pri odločitvi, npr. – bi se dalo najprej poskusiti s hormonskih zdravljenjem in kasneje vseeno izvesti radikalno prostatektomijo? Kakšna je pričakovana rast tumorja? Kako bo hormonsko zdravljenje vplivalo na moje življenje? Kako bom opravljal svoj morebitni poklic oz. kako se bom najhitreje vrnil v aktivno življenje, ali se bom lahko ukvarjal s konjički, športom?

Sami pravite, da ste v dobri kondiciji, svetujem vam, da se ne izogibate vprašanj tudi o spolnosti, če je to za vas pomembno – mislim, da je pomembno! Vprašajte še, kako bodo tumor spremljali, če se odločite za hormonsko terapijo, kdaj bodo kontrole itd., kaj bi se zgodilo, če bi rastel.

Upam, da sem bila vsaj malo v pomoč!

Irena

Spoštovana Irena!

Iskreno se Vam zahvaljujem za odgovor, ki mi je v veliko pomoč pri iskanju poti naprej. Begalo me je predvsem vprašanje, ali naj v času čakanja na operacijo ( 2-3 mesece) jemljem hormonske tablete Andracur in se izpostavim njihovim stranskim učinkom. Pogledal sem tudi na WebMD in ugotovil, da naj bi hormonske tablete pred operacijo predvsem zadržale tumor v rasti ali ga celo zmanjšale, da bi bila operacija učinkovitejša.
Dovolite mi, da Vam zaželim veliko uspeha in sreče pri Vašem delu in tej rubriki še dolgo življenje in uspešno rast.
Prisrčen pozdrav!

New Report

Close