Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) rak požiralnika in trebušne težave

rak požiralnika in trebušne težave

Pozdravljeni

Vprašanje se tiče moje punce, ki je stara 20 let. Njen stari oče in oče sta oba umrla za rakom na požiralniku pri 42 letih starosti. Ona je imela pri 13 letih gastritis, ki ga je kasneje pozdravila, ampak se ji je še enkrat pojavil pri petnajstih letih. Jemala je tablete za uravnavanje kisline, ki baje so bile dokaj močne.
Zadnja 2 meseca se ji je pojavil močan kašelj. Zdravnica ji je predpisala tablete Pholcodin za pomirjanje kašlja, vendar ji te niso pamogale. Zadnji teden pa ji je začelo slabet in ima občutek za bruhanje. Bruhala še ni, vendar se tako vleče že 1 teden. V določenih delih dneva je bolje, v drugih pa se situacija spet poslabša. Že nekjaj časa ima simptome razdražljivega črevesja, torej menjujoče driske in zaprtja. Ali je lahko vse to povezano med seboj? Ali je možno, da so težave z želodcem povezane z kašljem? Naj jo bo strah, da se iz tega lahko razvije rak na požiralniku?

Se zahvaljujem za odgovor.
LP Luka

Pozdravljeni!

Rak požiralnika (ploščatocelični) se ponavadi pojavi pri kadilcih in alkoholikih, ni pa nujno. Obstaja tudi oblika žleznega karcinoma, ki nastane zaradi dolgotrajnega refluksa kisline v požiralnik in spremembe sluznice požiralnika. Taka oblika je bolj pogosta pri moških,ki imajo prekomerno telesno težo in dolgotrajen refluks. Seveda pa se rak lahko pojavi pri kateri koli osebi, je pa potrebno biti nekoliko bolj pazljiv pri družinski obremenitvi z rakom.
Zaradi refluksa kisline nazaj v požiralnik se lahko pojavi suh, dražeč kašelj. Pogosto pomaga, da si ponoči dvignete vzglavje, da je zadnji obrok hrane 2 uri pred spanjem. Če ti ukrepi ne pomagajo, je potrebno v terapijo uvesti zaviralce protonske črpalke v visokih odmerkih. Od preiskav je v tem primeru primerna 24-urna pH metrija.

Lp,Nataša Smrekar

Hvala za odgovor.

Punca je prebrala očetove izvide in ugotovila, da je imel ploščatocelini karcinom v fazi T4N1M0, torej lokalno razširjen, vendar brez metastaz. Tega so kirurško odstranili. Kasneje med kemoterapijo so mu ugotovili degenerativno jetrno cirozo. Umrl je zaradi bruhanja krvi, ona sklepa da zaradi krvavenja iz varic v požiralniku. Obdukcije mu po smrti niso naredili. Oče je bil velik kadilec (cca 40 cigaret na dan), večinoma pa je bila njegova edina pijača pivo. Zdaj punco zanima, glede na to, da ne pije alkohola in ne kadi, kolikšna je verjetnost da je raka podedovala? Ali bi morala hoditi na kakšne preventivne gastroskopije?

Zaradi kašlja in slabosti je šla k zdravniku, ki je rekel da je to dvoje povezano. Predpisal ji je tablete Nexium 40mg, rekel je, da kasneje bo morala jemati Nexium 20mg. Je prav, da ji je kar predpisal tablete, brez kakršnegakoli pregleda? Slabosti nima več, tudi bolečine so se zmanjšale. Kašlja tudi manj, le zjutraj še izkašljuje sluz iz pljuč.

LP Luka

Kot vam je že dr. Smrekarjeva odgovorila, se raka ne deduje, če se ta pojavi pri bližnjem sorodniku, pa smo vseeno bolj previdni. Vedno se pri zdravljenju težav, kot jih ima vaša punca, najprej izključi alarmne znake, ki so hujšanje, bruhanje in črno blato. Ko smo te izključili, začnemo zdraviti z inhibitorji protonske črpalke, kamor spada tudi zdravilo Nilar. Če težave vztrajajo ali se hitro po zaključku zdravljenja ponovijo, šele svetujemo opraviti endoskopski pregled zgornjih prebavil. Odvisno pa je tudi od starosti bolnika, kako hitro se odločimo za preiskave, ki so bolj agresivne. Naredimo jih takoj tudi ljudem z alarmnimi znaki, ker je verjetnost raka in razjede večja. Upam, da sem vam pojasnila, zakaj ni zdravnik najprej opravil preoskav in šele nato zdravil. Ravnal se je po strokovnih priporočilih.
Lep pozdrav! Marija Štefančič Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Že nekaj časa opažam spremembe, zato sem napotena na UZ vratu in ORL. Ker pa je za čakat, me seveda močno skrbi…. Bojim se če mi diagnosticirajo tega kar me je najbolj strah… Šele malo prej sem se zavedla da imam veliko znakov, ki so prisotni pri odkrivanju raka požiralnika. Stara sem skoraj 30, imam še ne 3letno pupo in ne želim da je kaj narobe. Komaj čakam da opravim z pregledom, obenem pa je prisoten velik strah:( Opažam da se mi zelo pogosto povečujejo bezgavke na vsakih par dni in to traja že minimalno 2 meseca, povečana je tudi submandibularna žleza vsaj mesec in pol, mordA več, pa nisem bila pozorna. Bolečine v grlu oz pri požiranju so se vlekle že 2meseca. Par dni je bilo OK, nato 2-3 dni bolečine, kakšen dan, dva brez in znova ponavljajoča zgodba:( Sem nekadilka, pijem redko oz skoraj nič (sem pa kadila 10let) prehranjujem se nezdravo (mastna hitra hrana) Opažam utrujenost…Blato je normalne barve, edino po izpraznjenju opažam pri brisanju na papirju malce sveže rdeče krvi. Res malo, po moje se poškodujem pri kakanju. Ker je Dr sumil na gastro težave (pred leti je že bila potrjena HP in 6mesečna terapija), zaradi kašlja (ta traja že mesec, vendar se sedaj umirja je pa še vedno prisoten in suh)in na dotik bolečine v žlički sem dobila Acipan, ki ga jemljem 2x dnevno že skoraj 3tedne. Bolečine pri požiranju so izginile (morda njaklučno, nevem) občasno čutim da me praska v grlu, imam pa spet povečane bezgavke. žleza pa se sploh ne zmanjša, niti ne izgine. Torej Otečena sem na 2 oz tri dni, potem dan dva vredu in znova:( Bezgavke trenutno niso boleče, so bile pred dnevi, ko sem si jo stisnila. Bojim se raka požiralnika ali raka bezgavk. Na mesec1-2x se zgodi da med jedjo kaj težko požrem oz se mi ustavi in neupam več požret, ker se bojim ponovitve.
1. Ali se na UZ vratu vidijo spremembe na bezgavkah?
2. Ali je za odkrivanje raka na požiralniku dovolj UZ preiskava da se potrdi oz izključi?
3. Kaj menite o tem Vi?

Hvala za vaš trud, lp

Spoštovani!

Razumem, da vas je zaradi ponavljajočih se težav strah, kaj vam je, vendar vaše težave niso značilne za rak požiralnika niti želodca. To sta bolezni starejših ljudi, ne spreminjajo se znaki tako, da par dni so in spet za nekaj časa izginejo. Povečane slinavke so bolj znak ovire v odtoku sline, ki se naredi v izvodilu. Gre za kamenček, bolezni pa se reče sialolitiaza. Na UZ vratu se vse to lepo vidi. Nimate razloga za take skrbi, tako da kar pogumno!

Lep pozdrav! Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Nisem morda dobro opisala. Bezgavke so večino časa povečane, enkrat bolj drugič manj. Žleza pod čeljustjo povečana neprestalno. SEdaj čutim že bolečino, če obraćam glavo. So pa tudi bezgavke boleče na dotik, ni pa nujno. počutim se utrujeno,…

1. Naročena sem na UZ vratu, se na pregledu vidi, če je bezgavka ali žleza ali požiralnik rakast? Tako me je strah, da me neenhno skrbi in razžir

Zaenkrat vam svetujem opraviti UZ vratu, ker se tam vidi strukturo tkiva, tako da opredeli preiskovalec, ali gre za povečane bezgavke, žleze slinavke ali novotvorbo. Histološko pa se tkivo opredeli s punkcijo. Najprej bi vam torej svetovala ti dve preiskavi. Sprašujete, kaj je lahko vzrok. Predvsem je vzrok precej vrst virusov, ki ob okužbi povzročajo povečane bezgavke in utrujenost. Oboje je lahko kar dolgotrajno in dela precej težav tako pacientu kot zdravniku. Bakterijske infekcije v večini primerov potekajo bolj akutno, ne tako prikrito. Možne pa so okužbe s ti. atipičnimi bakterijami. To se da tudi opredeliti z laboratorijskimi preiskavami.
Ni mi znano, da bi bila doslej izvedena kakšna resna študija, ki bi pokazala odvisnost med krvno grupo in boleznimi. Ne se sekirat že vnaprej, kaj bi če bi! Nimate razloga in ne se obremenjevati z negativnimi mislimi! Tudi misliti je treba pozitivno! Negativne misli pa res načnejo samozavest in samopodobo! Vse je v glavi!!! Lep pozdrav!

Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Znovič jaz:(

Da obnovim na kratko, o čem sem Vam pisala že zgoraj. Že več mesecev imam otečene oz. povečane bezgavke ter žlezo pod čeljustjo, ki kar ne igine. Bolečine pri požiranju, ki so se pojavljale na par dni oz prepogosto. Zdravim se z Acipan tabletami po 2 na dan 4 tedne. Zaradi gornjih težav naročena čez 3tedne na UZ vratu. Poleg teh težav so prisotne še utrujenost, kašelj ki traja mesec in pol(tega trenutno zdravim z inhalacijami ->RTG pljuč bp!), sedaj me skrbijo še kilogrami. Že tako sem suha, sem pa v kratkem času že v decembru shujšala (4kg-do sedaj torej v mesecu dni)nehote, vendar se s tem nisem obremenjevala. Ker sem že zgoraj pisala o skrbeh za raka požiralnika oz želodca, me seveda sedaj že pošteno skrbi. Imam napotnico za gasrologa vendar danes niso delali, na drugem mestu privat pa čakam do maja, kar mi je predolgo. Več nevem kaj naj:(

Se opravičujem vendar sem pozabila k prejšnjemu odposlanemu sporočilu dodati, da imam občasno pekoče bolečine v prsnem predelu…
Kdaj osebni zdravnik napiše na napotnico, da je nujno? Ker jaz sem naročena normalno oz brez kakršne oznake in se mi ne zdi normalno, ker imam toliko sumljivih težav, da me ne pošlje naprej pod nujno..

hvala za odgovor, lp

Pozdravljeni!

Že moja kolegica vam je napisala, da je potrebno opraviti punkcijo povečanih bezgavk-le tako lahko natančno pridemo do diagnoze. Za omenjeno preiskavo ni večje čakalne dobe na O.I., zato mi ni jasno zakaj omenjenga posega še niste opravili. Ne vem sicer v katerem delu Slovenije živite, vendar čakalna doba za gastroskopijo ni daljša od 1 meseca, v primeru suma na maligno obolenje pa se preiskava opravi znotraj 14 dni. V Ljubljani delamo v gastroenterološki ambulanti vsak dan do 15.30. Tu je čakalna doba nekoliko daljša, če je oznaka nujno, pa je pregled opravljen še istega dne. Seveda o nujni napotitvi odloča le lečeči zdravnik na osnovi opravljene anamneze in pregleda ter opravljenih osnovnih preiskav.

Lp,Nataša Smrekar

Zdravnica mi ni dala napotnice zapunkcijo,se za gastro sem morala prositii sama kljun tezavam.

Pozdravljeni!

Če niste zadovoljni z lečečo zdravnico si v današnjem času lahko izberete drugega zdravnika!!!!

Lp,Nataša Smrekar

Spoštovani!
Oče ime raka na požiralniku. Opravil je šest ciklusov kemoterapije, tumor se je zmanjšal, tumnorski markerji so padli iz 2400 na 300 in se nasplošno trenutno ne počuti slabo. Sedaj je doma in ima kontrolo marca. Mene pa skrbi, ker občasno med grdo, smrdečo brozgo bruha tudi kri. Sicer ne bruha hrane, saj je zapora požiralnika popolna, in zato ne vem, od kod se pojavlja vsa ta “nesnaga”. Oče je prepričan, da se tumor predira in da od tod vse to,kar bruha, sama pa nisem prepričana, da je to tako. Ne vem, koga naj vprašam, saj osebna zdravnica ne ve o tem dovolj, onkologinja pa tudi nima nobenega odgovora.
Hvala za pomoč
Duška

Pozdravljeni!

Ni mi jasno nekaj-če ima oče popolno zaporo požiralnika, kako se potem prehranjuje. Ima vstavljen PEG? Po KT in tudi drugače tumor razpada, kar je lahko razlog za očetove težave-pri razpadu tumorja opažamo kri, vsebina je zelo smrdeča.

Lp,Nataša Smrekar

Točno tako, vsebina je zelo smrdeča, temno rjave barve in občasno je prisotna tudi kri.
Oče se hrani preko stome in se načeloma drži zelo dobro, saj se je kljub takšno prehrani zredil.
Naslednjo kotrolo ima pri onkologinji 10. marca in po tem ima znova slikanje CT. Tudi tu nisem najbolj prepričana, čemu takšen vrstni red. Onkologinja je sicer rekla, da ga mora pred CTjem videti, da vidi v kakšnem stanju je, kar smo vsi razumeli, da se morda sploh ne bo več splačalo delati slikanja. Ati še vedno hodi na sprehode, v trgovino, tudi z avtom se pelje in ker je nasploh zelo vzdržljiv, ga “nič” ne boli.
Zanima me tudi, ali bi bilo smiselno izvajati še kaj drugega razen kemoterapije pri razsejanem tumorju?
Hvala za pomoč in lep pozdrav
Duška

Pozdravljeni!

Pri razsejanem raku požiralnika žal prihaja v upoštev samo kemoterapija, žal uspeh zdravljenja ni najboljši. Morda bi svetovala le še prehranski dodatek Prosure, ki vsebuje omega 3 maščobne kisline, ki ugodno delujejo pri bolnikih z rakom. Lahko jih kupite v lekarnah ali vam jih na recept predpiše onkologinja (polovično doplačilo).

Lp,Nataša Smrekar

Hvala, ja takšen odgovor oz. napoved smo dobili že na začetku.
Kot dodatek k prehrani dobiva oče še Supportan.
Kot vsi, pa seveda poskušamo tudi z alternativnimi metodami, tako oče pije Vemma vitaminski napitek, noni sok, dodajali smo mu tudi kisikove kapljice, vse začinimo s kurkumo, pa apikompleks, soda-bikarbona in seveda ves čas kozje mleko, kozji jogurti, ki smo jih sedaj začeli polivati še z lanenim oljem. Najprej smo se bali, da je vsega preveč, ampak si kar nismo mogli pomagati, da ne bi poskusili še tega in onega in …
Za enkrat oče vse dobro prenaša, razen tiste silne želje, da bi lahko znova normalno jedel. Tako imam občutek, da ga trenutno najbolj od vsega zdeluje psiha in ne zahrbtna bolezen, ki ga preganja.
Še enkrat hvala za odgovor in lep pozdrav
Duška

New Report

Close