Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Rak nožnice – ponovno

Rak nožnice – ponovno

Spoštovana Irena!

To vprašanje sem zastavila, ker mi raka še niso diagnosticirali, pa recimo, da ga imam ( če ga imam), če se ne bi zdravila, koliko let mi ostane? Zanima me tudi, kako bi potekalo tako zdravljenje, če bi se odločila zanj in ali je uspešno in v koliko procentih, če je rak na začetku razvoja in se še ni razširil v druge organe.

Najlepša hvala ponovno za odgovor in lep pozdrav!

Katja!

Draga Katja!

Če prav razumem, ste domnevnega raka odkrili sami? Se bojite ginekološkega pregleda? Žal ne vem, koliko ste stari. Če opažate, da je karkoli narobe (izcedek, krvavitve), bi bilo seveda najpametneje, da se odpravite h ginekologu. Ta bo ugotovil, za kaj gre. Morda potrebujete le neko zdravilo, ki bo v kratkem času odpravilo vse vaše težave.

Če še nikoli niste bili pri ginekologu, povprašajte kakšno prijateljico (ali hčerko, če ste že starejša gospa), katerega priporoča (in ali lahko gre morda z vami tja). Ginekologu povejte, da se bojite. Pregled lahko tudi zavrnete in greste samo na razgovor. Do tega imate pravico. Prav tako imate pravico zavrniti kakršnokoli predlagano zdravljenje ali poseg. Torej vas ne bo nihče prisilno zdravil, saj se boste za vse odločili sami in po svojih željah. Zato bi bilo nesmiselno, da se ne seznanite z možnostmi, ki jih imate.

Če nikakor ne morete prenesti misli na ginekologa, pa pojdite k svojemu izbranemu zdravniku in mu skušajte opisati težave.

Preden se začnete “igrati” s procenti in črnimi napovedmi, pa le morate ugotoviti, kakšno je vaše bolezensko stanje.

Če gre za raka, je treba ugotoviti, za kakšnega raka gre. Več o tem si preberite tukaj:

Rak nožnice je zelo redek, najpogosteje pa se pojavlja pri ženskah, starih 60 do 70 let. Sicer pa ga je potrebno opredeliti (za katero vrsto raka nožnice gre, oziroma iz katerih celic je zrasel). Večino teh rakov se odstrani kirurško. S kirurgom se nato posvetujete (pred posegom) o svojih željah. Če ste še spolno aktivni, se odločita za rešitev, ki vam bo omogočala tudi spolne odnose po operaciji.

Ne vidim razloga, da bi čakali, da vaš domnevni rak zaseva, ker se vi bojite zdravljenja. Pomislite na vse, ki vas imajo radi – ali ne bi želeli, da ne doživijo tega, da se pri vas pojavi razširjen rak? Bolezen lahko v zgodnjem stadiju zelo uspešno zdravimo. Pojdite torej pravočasno do zdravnika, saj morda živite v strahu, ki ni utemeljen in raka sploh nimate.

Lepo vas pozdravljam,

Irena

New Report

Close