rak na plučih
Moj oče ga ima, ko so ga odkrili so bile metastaze že v glavi in nadledvičnih žlezah. Od tega je skoraj 3 mesece, hodi na kemoterapije, bil je na obsevanju glave. Dobil ga je predvsem od cigaret in azbesta (drobnocelični rak ).
Ozdravljiv? Težko. Če bo šlo tako naprej kot sedaj bo super, ker praktično nima hudih težav (razen z natrijem in kalijem, pa lasje so mu odpadli, ne sicer vsi, pa tudi rastejo že nazaj.)
Ko začneš kašljati, je rak že nekaj časa prisoten. Zgodnjih znamenj raka na pljučih ni, pravočasno ga lahko odkrijejo le s preventivnim slikanjem pljuč, ki pa tudi ne sme biti preveč pogosto, saj lahko prav ti žarki tudi povzročijo nenadzorovano delitev celic.
Če te skrbi in že pet let nisi bil na slikanju pljuč, je najbolje, da ga opraviš. Ali imaš kak konkreten razlog za skrb?
Moj oče je pred tremi leti umrl za pljučnim rakom (drobnocelični). Imel je slabih 9 mesecev od odkritja. Začelo pa se je s pljučnico, ki se je po 4 mesecih ponovila. Šele pri drugi pljučnici so ugotovili raka. Bilo je težko. Še vedno ga močno pogrešam, saj sem vse prevzela na svoja ramena (od obiskov in prevozov, vlivala sem mu moči in upanje, pogovorov z zdravniki, iskanje alternativnih metod, pravzaprav sem živela skoraj samo za to bolezen). Nikomur ne želim tega. Po njegovi smrti pa me je dobesedno zlomilo (eno leto sem se zdravila z antidepresivi).Verjamem, da mu na onem svetu ni nič hudega in trdno sem prepričana, da se nekega dne spet srečava.
Lusy
Tudi moj oči je umrl zaradi pljučnega raka (adenokarcinom). K zdravniku je šel zaradi nekaj mesecev trajajočih bolečin v sklepih. Bil je tudi bolj utrujen, kasneje je začel tudi kašljati. Imel je tudi betičaste prste. Ni pomagala niti operacija, ne kemoterapija, niti obsevanja. Verjetno mu je vse skupaj samo malo podaljšalo življenje, za kar sem neskončno hvaležna. Dobro leto po postavitvi diagnoze nam je rak vzel očija.
Bil je kadilec. Za isto obliko raka je umrla tudi soseda, ki pa nikoli ni kadila.
Dejstvo je, da je prognoza pri pljučnem raku slaba, ker je v večini primerov odkrit prepozno…
Srečno
Zoja pozdravljena,
..kaj pomenijo betičasti prsti? Morda to, da so na koncu, okoli nohta, otečeni? Takšne ima moja mati, ki počasi ugaša za rakom na pljučih. Vendar meni je zdravnik rekel, da je to zaradi slabše funkcije jetr (zaradi metastaz). Moji materi so napovedali “par mesecev”. Sedaj je od postavitve diagnoze poteklo 3 mesece. Dobila je samo 10 obsevanj glave, ker je ohromela (zaradi metastaze v glavi). Sedaj samo leži in veliko drema.
Prosim še to vprašanje: ali je imel tvoj oče kaj motenj zavesti proti koncu (zaradi primanjkovanja kisika v glavi)?
Hvala in lp, Pisa
Pisa!
Ne vem kako bi opisala.. Zadnji členki prstov so bili zadebeljeni, na rokah in na nogah. Baje so znak, da je nekaj narobe s pljuči oz. srcem(tako je meni rekla zdravnica). Ko je videla njegove prste in poslušala pljuča ga je pod nujno poslala na RTG pljuč, kjer so na sliki videli tumor. Kasnej sem nekje prebrala, da so betičasti prsti znak napredovane bolezni.
Moj oči je mel tudi metastaze na možganih, umrl pa je zaradi tega, ker je rak metastaziral še na drugo stran pljuč. Ko so se pojavile metastaze na možganih mu je odpovedala desna stran telesa. Po nekajdnevnem jemanju medrola se je stanje čudežno izboljšalo. Nakar je prejel še 6 obsevanj glave. Zaradi metastaz na možganih ni imel praktično nobenih težav. Do konca je bil pri zavesti. Zavedal se je,da umira. Še predzadnji dan nam je dajal napotke za naprej…
Drži se, lp.
Verjetno se je pri zapisu “nikoli ni kadil/a” potrebno vprašati kako je bilo s pasivnim kajenjem. Če je kadil partner, v otroštvu starši, sodelavec ali je bil celo zaposlen v okolju, kjer se veliko kadi je lahko na bolezen vplivalo to. Sicer pa me zanima, ali obstaja kakšen register iz katerega bi se dalo razbrati kakšna je zbolevnost z rakom na določenem delovnem mestu (natakarji v zakajenih lokalih, dimnikarji, ki kljub morebitni zaščiti verjetno “požrejo” kar nekaj saj in prahu…
Sama sem na pulmološkem oddelku v KC-ju vprašala pulmologa, kako je s pasivnim kajenjem, ker sem bila temu močno izpostavljena celo otroštvo, pa še v študentskim letih smo veliko hodili po lokalih in sem tudi kakšnega prižgala. Rekel je, da je zaradi tega zelo majhna verjetnost za razvoj raka.
Lp, pisa