Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? rak na pljucih in kosteh

rak na pljucih in kosteh

Pozdrav! Ocetu so nasli v pljucih 5 cm velik tumor, z metastazo v kriznici – tumor pulmurorum in tumor sacri. TNM diagnoza: T2-3 N3 M1. Vem, kaj te oznake pomenijo. Kmalu je na vrsti za obsevanje. Zdravnica je povedala, da ga bodo obsevali in da pljucnega tumorja ne bodo operativno odstranili. Ne vem, ali zaradi metastaze ali zaradi starosti – star je 82 let. Obsevam naj bi bil v pljucih. Nasli so mu nemikrocelurarni rak/tumor na pljucih.

Glede na to TNM klasifikacijo in glede na to, da so mu predpisali samo obsevanje, me zanima, kaksne moznosti ima do okrevanja. Ali mislijo z radiacijo samo ustaviti rast tumorja ali se bo s tem stanje izboljsalo, se bo tumor ustavil itd.? Oce komaj hodi. Dali so mu bergle, ampak tumor pritiska na hrbtenico in kosti. Predpisali so mu tudi opiat, amapk ne mocen – najmanjso kolicino (25). Zelo trpi in meni je grozno hudo. Tezko se spoprijemam s situacijo. Zelim, da ne bi trpel. Obenem mi ni jasno, ali ga bodo pozdravili ali ne, koliko casa mu je se preostalo, kaksna je prognoza…?

Prosim za Vas odgovor in pojasnila. Ker le-tega ne morem dobiti od zdravnikov, se obracam na Vas. Najlepsa hvala.

Lep pozdrav!

Draga urska,

zelo mi je žal, da poročate, da odgovorov od zdravnikov ne morete dobiti. Zdravnik, ki očeta zdravi, je namreč dolžan pojasniti vse v zvezi z zdravljenjem. Izjemoma teh pojasnil ne daje, kadar molk izrecno zahteva bolnik sam. Priporočam vam, da si preberete splošna pojasnila o raku na pljučih, ki sem jih zapisala tukaj:

Obsevanje je pri vašem očetu verjetno paliativno. Kaj je to paliativno zdravljenje, sem na teh straneh že opisovala in vam prav tako priporočam, da te teme poiščete s pomočjo iskalnika. Pri napredovalem raku pljuč (pravite, da oznake razumete – tumor je precej velik, rakave celice pa so v številnih bližnjih bezgavkah), kakršnega ima vaš oče, je napoved žal slaba.

Vašemu očetu je sedaj nujno treba lajšati trpljenje, ki ga sicer niste podrobno opredelili, menim pa, da gre za bolečine. Boleči so namreč zlasti zasevki v kosteh. Vaš oče ni dolžan trpeti bolečin, niti ni to v prid njegovemu stanju, niti ne prinaša nikakršne izboljšave. Zato je odmerek analgetika (protibolečinskega zdravila) potrebno ustrezno zvišati. Če osebni zdravnik za to nima posluha ali pa je nevešč obravnave hudega bolnika z rakom, vam priporočam obisk protibolečinske ambulante. Čemu so slednje namenjene in kakšen je njihov urnik, boste izvedeli tukaj:

V protibolečinsko ambulanto lahko očeta napoti osebni zdravnik, zato se z njim o tem dogovorite.

Očeta, kolikor lahko razumem, negujete doma vi. Takšno odločitev pozdravljam. Bodite mu v oporo v težkih trenutkih. Skušajte prisluhniti njegovim potrebam, morda bodo te včasih čisto preproste, drugič zahtevne in stresne za vse domače. Vedite pa, da mu domače okolje nudi nekaj več, kakor bi mu nudilo hladno okolje bolnišnice, kjer ne bi prejemal topline. Iz kakšne zagate vam lahko s svetovanjem pomaga tudi društvo Hospic: http://www.drustvo-hospic.si

Lepo vas pozdravljam,

Irena

Spostovani!

Hvala Vam za Vas odgovor. Danes je bil oce na obsevanju kriznice, ki je potekalo 10 minut. To je baje zelo dolgo. Raka na pljucih se ne da pozdraviti. Oce je prevec star in operacije ne bi prezivel. Citostatiki in obsevanje tudi ne prideta v postev, ker ne bi zdrzal. Danes nisem dobila nobenih pojasnil razen teh, ki Vam jih zdaj pisem. Njegova prognoza je od 1 do 12 mesecev.
Oce dobiva oblize Durogesic (25 mg) in Naklofen duo 75 mg tablete. Njegove bolecine so neznosne. Ko smo mu na predlog osebnega zdravnika dali dva obliza, se mu je nekako “zmesalo”. Sveta okoli sebe se ni zavedal, imel je halucinacije, bil je “zadet”. Onkolog mu je predpisal morfij in sicer 10 mg tablete, ampak mu jih zaenkrat se ne bomo dali. Bomo raje pocakali kaksna dva dni, da vidimo, kako se bo odzval na obsevanje. Zaenkrat pravi, da je enako. Veste, zelo ga boli in komaj hodi, zato mu poskusamo olajsati vse, kar se da. Skribmo zanj in mu nudimo oporo. Ampak ko sem sama, nimam moci ne poguma, kakrsnega ima on. In ne morem se sprijazniti s situacijo.
Se bom pa obrnila na protibolecinsko amulanto, ce bo zelo hudo.

Lep pozdrav,

Urska

Draga Urska,

vse, kar poročate o očetovi bolezni, gotovo drži. Vendar pa nima smisla, da oče trpi bolečine. Sami opažate, da je treba analgetike (protibolečinska zdravila) pazljivo dozirati. Protibolečinsko zdravljenje se ne omeji samo na obliže, nastavi se namreč lahko tudi avtomatska črpalka. Z njo dosežemo boljšo in enakomerno porazdelitev zdravila skozi ves dan. Zelo dobro bi bilo, da bi čimprej obiskali protibolečinsko ambulanto in se pozanimali o tem, kako bo protibolečinsko zdravljenje potekalo v celotnem obdobju zadnjega stadija očetove bolezni. Vedeti morate, kaj vas čaka.

Ob hudih bolečinah ne odlašajte z njihovim zaviranjem in preprečevanjem. Zlasti boleči so zasevki v kosteh. Durogesic sprošča aktivno substanco, opiatni analgetik fentanil (uporablja se tudi za anestezijo pri operacijah). Opiatni analgetik je tudi morfij. Paziti morate na to, da dajete zdravila v najnižjih učinkovitih dozah za lajšanje bolečin. Poročate o stranskem učinku Durogesica, ki se je pojavil, ko ste dozo zvišali (halucinacije, “zadetost”). Pozorni morate biti na to, saj lahko ob previsokem ali prehitrem zvišanju doze ogrozite očetovo življenje. Preden obiščete torej protibolečinsko ambulanto, si pripravite v zvezi s tem nekaj vprašanj.

Vaše pismo priča o tem, da za očeta zelo lepo skrbite. Soočate se z mnogimi skrbmi in vsakdanjimi težavami, ni vam lahko. Poleg bolezni, vsakdanje skrbi za bolnika in njegove nege, so tu še psihični pritiski in žalost zaradi bolezni. Skušajte ustvariti kar najbolj toplo družinsko ozračje, tesnejše stike z drugimi člani družine, porazdelite si delo in čimveč se pogovarjajte o svojih občutjih.

Lepo vas pozdravljam!

Irena

Spoštovani!

Iz osebnih izkušenj vam za opisane primere priporočam morfij s podaljšanim sproščanjem, ki bo namesto halucinacij prej pomiril in nekoliko otopel očeta. Za prebijajočo bolečino potrebujete kratkodelujoči morfij, ki ga dajete takoj, ko oče začuti bolečine. Ker gre tudi za kostne zasevke, je prav uporabiti tudi nesteroidne antirevmatike (za revmo). Če ima držaeč kašelj, pa namesto dogodelujočega morfija uporabiti dogodelujoči kodein ali pa vsaj običajnega za umiritev kašlja. Rak pljuč (problem o ev. boleče kostne metastaze) je moč z zdravili držati praktično brez bolečin in je ena izmed “bolniku bolj prijaznih” oblik raka, le vsi skupaj se morate potruditi, da boste našli pravo formulo. S črpalkami je velik križ, še zlasti preden boste uspeli zbrati vso potrebno opremo, da vam ne govorim o zapletenih postopkih v protibolečinski ambulanti, na ZZZS in pri osebnem zdravniku. Po drugi plati pa človeka nekako imobilizira, saj ima črpalko stalno na telesu (ali ob postelji) in je resnično sicer odlična metoda primerna predvsem za popolnoma nepokretne bolnike, ki ne morejo pogoltniti ničesar več. Iz praktičnih razlogov ne priporočam.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spostovani gospod Janko in gospa Irena!

Najlepsa hvala za vse posredovane nasvete in informacije. Ob tej bolezni sem tudi sama postala 3/4 zdravnika/onkologa. Nasvete bom upostevala in se trudila pomagati ocetu.
Od casa do casa ga muci drazec kaselj, ampak to ni nic v primerjavi z bolecino, ki jo povzrocajo metastaze. Po obsevnju se je stanje izboljsalo, vseeno pa cakam, kaj bodo rekli na onkoloskem institutu, ko bo slikan v prihodnjem tednu. Dobiva Durogesic (25 mg) in Sevredol (10 mg) in se Naklofen (75 mg), ampak je vcasih kombinacija malo mocna. Obrnila sem se tudi na protibolecinsko ambulanto, ampak so mi svetovali, da naj mu vedno doziram morfij, samo da ga ne bo bolelo.

Vseeno se bojim dni, ko bo postal nepokreten. Vem da se bo to zgodilo kljub temu, da je zadnje tri dni zelo mocan in hodi tudi brez bergel (ob mocnih dozah morfija, ko se sploh ne zaveda, kaj pocne). Ne vem, kako bom zanj skrbela takrat. Komaj sem ga uspela prepricati, da je. Sicer manjse obroke in veckrat na dan, a hvala bogu je.

Zanima me, ce mi lahko poveste, kaj me caka v njegovem zadnjem stadiju (brez olepsav). Zanima me kaj vec o crpalkah, zdravilih, negi, bolnikovem stanju.

Se enkrat se Vam najlepse zahvaljujem za vse informacije in ce Vam ni pretezko, bi Vas prosila, ce bi mi lahko odgovorili tudi na doticna vprasanja.

Hvala in lep pozdrav!

Urska

Spostovani gospod Janko in gospa Irena!

Najlepsa hvala za vse posredovane nasvete in informacije. Ob tej bolezni sem tudi sama postala 3/4 zdravnika/onkologa. Nasvete bom upostevala in se trudila pomagati ocetu.
Od casa do casa ga muci drazec kaselj, ampak to ni nic v primerjavi z bolecino, ki jo povzrocajo metastaze. Po obsevnju se je stanje izboljsalo, vseeno pa cakam, kaj bodo rekli na onkoloskem institutu, ko bo slikan v prihodnjem tednu. Dobiva Durogesic (25 mg) in Sevredol (10 mg) in se Naklofen (75 mg), ampak je vcasih kombinacija malo mocna. Obrnila sem se tudi na protibolecinsko ambulanto, ampak so mi svetovali, da naj mu vedno doziram morfij, samo da ga ne bo bolelo.

Vseeno se bojim dni, ko bo postal nepokreten. Vem da se bo to zgodilo kljub temu, da je zadnje tri dni zelo mocan in hodi tudi brez bergel (ob mocnih dozah morfija, ko se sploh ne zaveda, kaj pocne). Ne vem, kako bom zanj skrbela takrat. Komaj sem ga uspela prepricati, da je. Sicer manjse obroke in veckrat na dan, a hvala bogu je.

Zanima me, ce mi lahko poveste, kaj me caka v njegovem zadnjem stadiju (brez olepsav). Zanima me kaj vec o crpalkah, zdravilih, negi, bolnikovem stanju.

Se enkrat se Vam najlepse zahvaljujem za vse informacije in ce Vam ni pretezko, bi Vas prosila, ce bi mi lahko odgovorili tudi na doticna vprasanja.

Hvala in lep pozdrav!

Urska

New Report

Close