rak na pljučih
Lep pozdrav!
Mojemu očetu so lani poleti odkrili,da ima raka na pljučih,avgusta je bil operiran,kjer so mu odstranili en del pljuč in še eno stran bezgavk.Po operaciji je hodil na obsevanja in kemoterapije s katerimi je zaključil konec leta.
Meseca maja je imel ponovno kontrolo in slikanje pljuč,izvid pa je dobil po pošti domov.
Lepo bi vas prosila,če mi lahko razložite-objasnite(tako,da bom razumela),kaj naj bi ta izid pomenil,ki pa se glasi takole:
Na rtg.pljuč so vidne postobsevalne spremembe v obliki trakaste fibrozne spremembe,ki se širijo ob hlusu proti periferiji.V ostalem stanje pljuč in srca enako.
Hvala za vaš trud in LP!
Fibroze sem imela tudi jaz po obsevanju. To so – kot so mi razložili zdravniki – brazgotine, ki se naredijo od obsevanj, ampak, če niso preobsežne, ne vplivajo na kvaliteto življenja. Se pa pojavijo nekaj mesecev po obsevanju (ne takoj!), zato so jih verjetno pri tvojem očetu zaznali šele sedaj, na prvi kontroli. Takrat, ko sem imela sama fibroze, so mi predpisali “kuro” Medrola in je bilo potem ok. Zdaj sploh ne čutim, da so kdaj bile. Morda so še, ampak kot sem rekla… ne vem za njih, jih ne čutim. Normalno živim, sem aktivna, normalno tečem, če se spravim, seveda… skratka, sedaj po 4 letih je ok.
Zadnji stavek v tvojem sporočilu pa po mojem laičnem mnenju pove, da je stanje takšno kot po zdravljenju, torej verjetno ok. 🙂
Sicer pa v izogib strahu in zato, da boste imeli mirno in lepo poletje, pokličite onkologa, ki je izvid napisal, da ga pojasni. To je njegova dolžnost, zato kar pogumno.
Vse dobro želim, Kristina Modic
Pozdravljeni,
na vas se obračam, ker rabim informacije, da ugotovim ali je stanje dodatno zaskrbljujoče ali je normalen pojav ob novi diagnozi.
Moji noni so prejšni mesec postavili diagnozo: nemikrocelularni karcinom pljuč, ki so jo postavili na podlagi punkcije pljuč.. Takrat so jo odpustili iz bolnice in jo poslali domov, diagnoza ni ravno obetujoča in nona je padla v hud čustveni šok, nakar je po tednu dni dobila doma vročino, vročina je rasla in padala pa zopet rasla, ko se po treh dneh ni ustavila rasti smo obiskale ambulanto, kjer so ji predpisali antibiotik Amoksiklav, po treh dneh jemanja je vročina upadla, nakar se je zopet pojavila, zopet upadla, moje osebno mnenje je da je vročina verjetno posledica čustvenega trpljenja, kar pa me je zaskrbelo in na kar pri zdravnikih nisem dobila odgovora je sledeče: med izkašljevanjem katarja se je pojavila kri. Je to normalno za to vrsto raka ali je mogoče posledica punkcije (po vsem tem času), ali česa drugega?..
Ne vem in ne razumen kaj vse prinese ta bolezen, kakšni so njeni učinki, s čim se srečujejo boniki….?
Zaenkrat še vedno čakamo pregled na PET CT v Ljubljani in nato naj bi izvedeli kako bomo zdravili nono oz. če jo sploh bomo? Vseeno bi prosila za odgovore na svoja vprašanja, saj želim noni vsaj malo olajšati tegobo v kateri se je znašla.
V naprej hvala in vse najlepše vam želim…
Pozdravljena,
kri v izpljunku je lahko od punkcije ali pa tudi od bolezni same. V tem trenutku je zelo pomembno, da nono bodrite, da čim bolj mirno in pogumno počaka na PET CT na OI, da boste imeli relevantne podatke o bolezni in njeni razširjenosti in dobili info o nadaljnem zdravljenju. Vem, da ni lahko, ker je tudi vas strah… a zberite zadnje atome moči in bodrite nono. In sebe…
Stiskam pesti, da bo pet ct pokazal, da bolezen ni napredovala in da bo zdravljenje čim lažje in učinkovito!
Vse dobro noni!
Kristina
Pozdravljena ga.Kristina,
ponovno se obračam na vas z vprašanjem. Najprej naj se vam najlepše zahvalim za vaš odgovor zadnjič, hkrati pa vas želim še pohvaliti, da ste ijemen in učinkovit vir informacij katere se od zdravnikov izredno težko dobijo, oz. če človek ne zna vprašati mu preprosto ne povedo, saj veste, neveden bolj malo sprašuje.
V preteklostisti sem pisala o diagnozi moje none in takrat smo še čakali izvide in posvet o zdravljenju itd., zdaj se lahko pohvalim da je moja nona dobreo prenesla operacijo in je že z nami doma, sicer oslabela, a se stanje izboljšuje in predvsem nima hujših težav z dihanjem. Po pogovoru z njenim operaterjem ob odpustu smo čakali še histološki izvid, ki sem ga danes prejela in ga ne razumem najbolje in to bi bilo to moje vprašanje:
MAKROCELULARNI KARCINOM Z ŽARIŠČNO NEVROENDOKRINO DIFERENCIACIJO (KRONOGRAMIO%) PERIFERNO RASTOČ. BEZGAVKE BREZ TUMORSKE RAŠČE
LEVA ZG.LOBEKTOMIJA:
MAKROCELULARNI KARCINOM Z ŽARIŠČNO NEVROENDOKRINO DIFERENCIACIJO (KRONOGRAMIO:10) PERIFERNO RASTOČ. BEZGAVKE BREZ TUMORSKE RAŠČE
Kaj naj bi to pomenilo?
Hkrati bi vas prosila še če mi lahko priporočite še kakšno literaturo kjer bi se lahko o bolezni sami bolje poučila? Nevednost je tista ki me zavira pri pogovorih z zdravnikih…
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem in vam želim prijeten vikend!
LP
Nina
Pozdravljeni,
sosedu so julija postavili diagnozo rak desnega zgornjega pljučnega režnja. Ker sem tudi sama prebolela Hodgkinov limfom pred 7 leti, poskušam na soseda vplivati pozitivno in mu s svojimi izkušnjami pomagam skozi kemoterapije in obsevanja. Zaenkrat nam lepo uspeva, človek je pozitiven, kemoterapijo z Gemcitabinom in Karboplatinom je prestal brez večjih problemov in tudi trenutna obsevanja sprejema zelo v redu. Sama vem, da je pljučni rak težko ozdravljiv, vendar sem upala vsaj da ni v zadnjem stadiju. Sam mi ni znal povedati kateri stadij so mu določili. Danes mi je prinesel izvid, zato vas prosim, da mi obrazložite diagnozo. Nedrobnocelični rak desnega zgornjega pljučnega režnja STADIJ T4 N2 M0. Vem, da je že veliko napisanega, pa vendar človek želi odkrit odgovor prav na svoje vprašanje. Vnaprej hvala.
Zdravo. Nisem zdravnik, sem pa to poletje neprestano v toku z rakom in borbo s to hudo boleznijo – pri očetu (pisala sem tudi na med.over). Glede na to, da sem veliko prebrala o raku (jetre konkretno), sem sigurna, da je stadij T4 zadnji stadij oz. žal ne gre pričakovati dobro prognozo za prihodnost :(. Upam pa, da se motim in da mu uspe!
Lp!
Nina, pozdravljena,
ne vem, kakoto, vendar sem v množici postov spregledala tvojega. Še to… na forumih velja, da se tikamo, zato, bom vesela, če se bova tudi midve. :))
Zelo me je razveselila novička o tvoji noni. Res fino, da ji gre tako dobro, da okreva in je z vami. Sama sicer nisem zdravnik in težko komentiram izvid, ki si ga zapisala, vendar pri tvoji noni (glede na moje vedenje o tej vrsti raka), je to, da v bezgavkah ni tumorske rašče, dober znak. Prav tako dobro je to, da je bila operirana. In kot sem prebrala v preteklosti, je tudi velikocelični rak pljuč progrnostično nekaj boljši od drobnoceličnega. Zavedati pa se je treba, da je vsak bolnik zgodba zase.
Ali je nona napotena naprej na Onkološkega? Kako zdaj potekajo zadeve po operaciji? Jo čaka kakšna kontrola?
Pozdravčke,
Kristina
Pozdravljena Kristina,
zelo sem se razveselila tvojega odgovora in pa tudi povabila v tikanje.
Moja nona je zelo oslabela, ji je padla storilnost, sicer je čez dan sama in se sama preskrbi, s tem da ji jaz že prej vse pripravim kar rabi za prehrano ipd., ni samo v postelji, ni pa več sposobna biti sama, rabi pomoč pri vsakdanjih opravilih in brez mene zagotovo ne bi več šlo. Sedaj imava kontrolo na oddelku torakalne kirurgije v začetku novembra, kakšne druge terapije pa nima predpisane, kar se operacije tiče in raka, ima samo analgetik, ki ga vzame enkrat na dan, drugega nič.
V tem trenutku lahko rečem da sem zadovoljna z izidom, za kaj več bo treba pa počakat na kontrolo. Trenutno se boriva s psiho, kajti ona je pričakovala da ko pride iz bolnice domov bo vse isto kot prej ko je sama skrbela zase, pa žal ni tako. Jaz jo tolažim, da bo kmalu, da naj počaka čez zimo in spomladi bo zopet vse drugače in se bova že sprehajali v naravi…
Res sem vesela da sva poklepetali…
Lepo se imej in veliko veliko dobrih in lepih novic vsem na forumu želim!
Nina
Sicer bi moral odgovorit kakšen strokovnjak, toda po moje to pomeni, da je 4.stadij brez metastaz. Mislim, da stadij določa velikost tumorja in ker je določene velikosti pade v 4. stadij.
In če ni metastaz, potem ni v napredovalni fazi. Tako si jaz predstavljam. Ne vem, lepo bi bilo, da odgovori nekdo, ki se na te stvari spozna.
V vsakem primeru pa želim vse dobro in te lepo pozdravljam!
Stadije trdnih tumorjev definira podrobneje sistem, imenovan TNM sistem.
TNM razvrščanje
V sistemu TNM pomeni T tumor, N bezgavke (angl. Nodes) in M metastaze.
Vsakega izmed teh kriterijev uvrstimo ločeno in označimo s številko. Tako T1N1m0 pomeni, da ima bolnik T1 tumor, N1 prizadete bezgavke in nobenih oddaljenih metastaz.
T: tumor
T označuje obsežnost primarnega tumorja in ima lahko vrednosti T0 do T4. T0 še ni začel vraščati v sosednja tkiva. To se imenuje ťin situŤ (na mestu, omejen). T4 predstavlja velik primarni tumor, ki je najverjetneje začel vraščati v druge organe z neposrednim širjenjem in se ga običajno ne da kirurško odstraniti (inoperabilen).
N: bezgavke
N označuje količino vpletenih bezgavk tega področja. Upoštevajo se le bezgavke, v katere se steka limfa s področja tumorja. Vpletenost oddaljenih bezgavk pomeni metastatsko bolezen. Katere bezgavke so področne, je odvisno od tipa raka. N0 pomeni, da ni vpletenih bezgavk, N4 pa pomeni obsežno vpletenost. Na splošno obsežna vpletenost pomeni kombinacijo večih vpletenih bezgavk, izrazitejšega povečanja vpletenih bezgavk in bolj oddaljeno (a še vedno področno) vpletenost.
M: metastaze
M je bodisi M0, če metastaz ni, ali pa M1, če so prisotne metastaze.
Natančnejši definiciji T in N se razlikujeta glede na tip raka. Z uporabo sistema TNM lahko definiramo skupine stadijev I-IV. Npr. II stadij raka na dojki lahko pomeni T1, N1, M0 ali T2, N0, M0.
Variacije in spremembe sistema razvrščanja v stadije
Štirih napovednih stadijev raka si ni omislila narava, marveč človek. Za mnoge vrste raka štirje predalčki ne zadostujejo, zato se razvrščanje v stadije dalje deli v npr. IIa in IIIb. (Redki tumorji pa imajo manj kot štiri razvrstitve.) Čeprav nas črke vodijo k domnevi, da so razlike med podskupinami kot sta IIIa in IIIb manjše kot med glavnimi razdelitvami kot sta II in III, temu ni vedno tako. Pljučni rak ne-majhnih celic ima pomembno razliko med stadijema IIIa in IIIb. Bolniki s tem rakom v stadiju IIIa imajo možnost ozdravitve z zdravljenjem, ki vključuje kirurški postopek, medtem kot slednji ni v pomoč ljudem s stadijem IIIb, ki imajo tudi slabšo napoved bolezni.
Razvrščanje v stadije je pri tumorjih, ki niso v trdnih oblikah, npr. levkemija, drugačno. Ker tukaj ni nekega primarnega tumorja, od katerega bi ločili metastazo v področne bezgavke in druge organe, ne moremo uporabiti TNM sistema. Stadiji so pogosto definirani od I do IV, vendar bo razvrščanje odvisno od mnogih dejavnikov, kakršno je število krvnih celic, obseg obolelosti kostnega mozga ali prisotnost ali odsotnost simptomov.
Čeprav se teži k standardni terminologiji, uporabljajo za nekatere tipe raka sisteme razvrščanja v stadije z različnimi nomenklaturami. Rak prostate in debelega črevesa sta včasih označena od A do D, ne pa od I do IV. Vedeti morate torej, kateri sistem razvrščanja je bil uporabljen v vašem primeru.
A to še ni vse. Nove informacije ter izboljšave v zdravljenju spreminjajo prognozo ali zdravljenje različnih podskupin, posledica tega pa je, da je sistem razvrščanja v stadije pri različnih tumorjih potrebno od časa do časa prilagoditi.
Pa še celotna povezava o stadijih raka: http://med.over.net/forum5/read.php?26,1147255
draga iza bela …sem nova ,niti ne vem upor.interneta,a upam da bos pismo dobila
.tati ima raka,odkrili so mu ga v izoli,caka ljubljano..ima primarni plj.tumor-dobro diferenc.mucinozni adenokarcinom-v apikalnemsegmentu desnega sp.pljucnega reznja z linfogenimibezgavkamiv mediastinumu ter z metast. v vretencihtorakolumbalne hrbtenice.kaj vse to pomeni?hvala
Oče je imel obsevanja-rak na pljučih. Imel je 25 obsevanj. Vsak dan smo ga sami vozili v Lj cca 100km v eno smer. Obsevanje smo imeli ob 19h. Končal je 5.6.2015 , sedaj čaka na kontrolni pregled . Datum je dobil 24.9. 2015 . 3 mesece in pol se mi zelo dolgo. Skrbi me zakaj ga ne pregledajo prej. Ima kdo podoben primer in v kakšnem času je dobil kontrolni pregled.