rak na modu
Fantu so ugotovili raka na modu; kombinacija seminoma in teratoma. Bolezen naj bi bila v II.c stadiju. V ponedeljek začne kemoterapijo, nato naj bi ga čakala operacija bezgavk (CT še ni opravljen). Zanima me, kaj lahko realno od vsega zdravljenja pričakujem? Fantu bi rada po najboljših močeh pomagala in mu stala ob strani. Pa še to; kaj pomeni da so bili markerji negativni in da teratoma le- teh ne poveča? Ali je mogoče pravilno moje razmišljanje da je teratoma benigni tumor, iz katerega se lahko razvijejo rakaste celice?
Zahvaljujem se vsakemu, ki mi bi na vprašanja lahko odgovoril in prav vse lepo pozdravljam.
Draga radovedna!
Nekaj sem o tumorjih testisov že pisala, pa tudi nekaj drugih povezav vam bo prišlo prav, ki vam jih tukaj navajam:
V testisih se lahko pojavljajo tudi kombinacije tumorjev, kakršno omenjate. Tako seminom kot teratom izvirata iz zarodnih celic. V modih so zreli teratomi redki in jih srečamo pogosteje pri otrocih. Teratom je histološko zelo pester tumor, saj ga lahko sestavljajo različna tkiva, od tega pa je tudi odvisno, kako se biološko vede. Bolj, ko so ta tkiva diferencirana (določena), bolj je vedenje teratoma neškodljivo (benigno). Teratom je torej lahko benigni tumor (kar je odvisno od tega, kaj ta teratom predstavlja). Teratom markerjev ne poviša, kar ima praktični pomen. Izbrani so takšni označevalci, ki bi potencialno opozarjali na seminom in ga na ta način (z določanjem markerjev) tudi ugotovimo. Markerji pri seminomu niso pogosto povišani. Marker za seminom je beta-HCG (ali HCG). Več o markerjih tukaj:
Kaj morate vedeti pri prvem soočanju z rakom in kako tumor opredelimo in razdelimo v stadije, sem opisala tukaj:
Stadij II pri seminomu pomeni, da se je bolezen razširila na takoimenovane retroperitonealne bezgavke, ki so zadaj v spodnjem delu telesa, v retroperitonealnem prostoru. To je prostor, ki je od notranjih organov ločen z membrano (peritonejem). Stadij IIc pomeni, da je potrebno takojšnje zdravljenje s kemoterapijo.
Dobro bi bilo, da bi shranili vzorec fantovega semena še pred pričetkom kemoterapije.
Realno pričakujte ozdravitev. Le s pozitivnim odnosom boste fantu omogočili pravo psihično podporo, ki jo v boju s to boleznijo potrebuje. Stadij II je prognostično nekoliko slabši kot stadij I, vendar je ozdravitev vsekakor mogoča. Za dodatni pogum priporočam branje knjige Lance-a Armstrong-a “Ne gre samo za kolo”.
Pri boju z rakom je zelo pomembno, da ima bolnik do tega pozitiven odnos, da tudi sam napove psihični boj tej bolezni. Prihaja seveda do trenutkov kriz, tudi obupa. Takrat naj dobi oporo bližnjih, ki naj bodo njegovi zaupniki, kadar želi in to potrebuje.
Lepo vaju pozdravljam!
Irena
Spoštovana !
Želim vama veliko upanja in volje pri vajinem boju. Lahko vama rečem le, da je pronoza zelo dobra, tudi če je rak že napredoval.
Tudi sam sem zbolel za rakom na modih ( embrionalni karcinom ), pa je bilo ravno prejšnji teden štiri ( 4 ) leta od odkritja tumorja. Verjetno bodo tvojemu fantu zamrznili spremo, kasneje pa kot si že omenila, odstranili bezgavke ( limfadenektomija ). Operacija je dokaj zahtevna ( cca. 6 dni na intenzivni negi ), saj prerežejo cel trebuh. Kasneje se bo težje gibal ( zaradi prereza trebušnih mišic ), vendar se s časom vse uredi. Od sotrpina ( skupaj sva ležala zaradi iste bolezni ) sem slišal, da je celo izgubil spermo za nekaj mesecev, ki pa se mu je kasneje vrnila ( verjetno zaradi tega zamrznejo seme ),
Naj ti zaradi naštetega ne bo hudo, saj nekateri zdržijo še hujše, pa tudi upanje na ozdravitev vse poplača. Naj vama rak ne bo sinonim za smrt, ampak upanje na nov začetek. Veliko nas je, ki smo uspeli, pa še več nas bo. Samo glavo gor in pogumno naprej.
Lepo vaju pozdravljam in veliko sreče, če pa bi želela več podrobnosti, sporoči elektronski naslov.
Lep pozdrav, Grega
Grega!
Zahvaljujem se vam, da ste tukaj opisali svojo osebno izkušnjo. Ta forum je vsekakor namenjen tudi pogovorom med bolniki in svojci, čeprav prevladujejo vprašanja. Ker je Slovenija bolj majhna in je težje zbirati skupine ljudi s podobnimi izkušnjami ali podobno boleznijo, je forum tisti prostor, kjer se lahko take izkušnje izmenjajo ali pa se bolniki spoznajo med seboj tudi osebno.
Lep pozdrav!
Irena
Grega, lepo bi te prosila, če bi me lahko kontaktiral na moj elektronski naslov in sicer: [email protected]. Predvsem me zanima nega med ciklusi kemoterapije ter psihična pripravljenost v “spopadu” s to boleznijo.
Hvala ti še enkrat in tisočkrat.
Spoštovana gospa Irena!
S svojim sporočilom sem želel reči le to, da se lahko gospodična Vida obrne name, če bi želela še kakšno informacijo.
Ko sem zbolel jaz, ni bilo nikogar, s katerim bi se lahko pogovoril o tej bolezni ( tudi zdravniki so bili nedostopni ), zato vem, kako težko je, ko ni bilo nikogar, ki bi mi vsaj malo pomagal in razložil situacijo, v kateri sem se znašel.
Lep pozdrav, Grega