Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Rak na modih

Rak na modih

Ja res je da ta tema je bila že objavlena ampak me zanima kaj lahko vse ugotovijo z ultrazvokom. Jaz imam 19 let pa kadim že en lep čas zato me skrbi za kakega raka. In opazil sem tudi jaz na modih eno malo čno piko ki me je prav danes malo res malo zabolelo tako da sej jo komaj čutil, me je motilo sicer je majhna ampak nevem kaj je iz zato me skrbi če bi lahko kaj izvedel več bi bilo meni bolje.

Za vse odgovore se že v naprej zahvaljujem.
LP Mitja

Dragi Mitja!

Rak testisov se ne kaže kot mala črna pika na mošnji. Verjetno gre za kakšno znamenje, ki ga prej niste opazili. Upam, da ste s pomočjo iskalnika in številnih mojih odgovorov na podobne teme že ugotovili, kako se pravilno pregleduje testise. Sčasoma se naučite, kaj je tisto, kar pri preiskavi tipljete, in lažje določite, ali se dogaja kaj zaskrbljujočega ali pa je vse v najlepšem redu. Priporočam vam zlasti prebiranje poglavij Anatomija mod in Samopregledovanje iz knjižice dr. Marjete Stanovnik, katere vsebina je v celoti dostopna tudi na spletu.

Ultrazvok, če se boste kdaj zanj odločili, pa je dovolj natančna preiskava, da odkrije nepravilnosti, obenem pa je to neškodljiva (neinvazivna) preiskava, ki jo na testisih lahko uporabljamo, ne da bi prišlo zaradi same preiskave do dodatnih okvar občutljivega genetskega materiala.

Verjetno marsikdo izmed vaših vrstnikov kadi “že lep čas” in morda se bo to tudi nadaljevalo, saj je kajenje družabno početje in dokazovanje odraslosti zlasti v vaših letih. Ker ima v sebi ščepec prepovedanega, pa je toliko bolj mikavno. Kadilci običajno pomislijo na odvajanje od kajenja takrat, ko jih doleti že kakšna posledica (infarkt, rak itd.). S kajenjem so vzročno povezane številne bolezni, vključno z rakom (pa ne le rakom pljuč!). O tem smo že pisali na teh straneh. Več boste izvedeli tukaj:

dodatne povezave so desno

Lepo vas pozdravljam,

Irena

New Report

Close