Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? rak na ledvicah

rak na ledvicah

Sprašujem naslednje: zaradi rdeče obarvanega seča je zdravnik pri pregledu pregled ledvic našel krvne strdke. Pri ponovnem pregled ledvic so odkrili bulo na eni izmed ledvic. Potrebna bo operacija. Oseba je tudi sladkorni bolnik.
Zanima me, kako zdravljenje raka na ledvicah poteka pri sladkornih bolnikih (ali lahko zaradi sladkorne bolezni pride do kakšnih zapletov med samo operacijo in po njej) in kakšna je ozdravljivost pri bolnikih, ki imajo raka na ledvicah?

Dragi pacient!

Na to, kako se bo stvar iztekla, ne vplivata izključno dejstvi, da so bolniku našli na ledvicah bulo in da ima diabetes. Najprej bi bilo dobro vedeti, kateri histološki tip raka ima, še pred tem pa nemara, koliko je ta bolnik star (potem pa morda še, ali so se mu že pred tem pojavili kakšni zapleti in kakšno je njegovo zdravstveno stanje)!

Glede na starost, ki bi mi jo zaupali, bi lahko tudi ugibala o tipu diabetesa, ki ga ima, čeprav je verjetneje, da ima tip II (od insulina neodvisni tip). Možnosti zapletov med operacijo so seveda višje kot pri povsem zdravih ljudeh, vendar če bi bilo tveganje previsoko, ta bolnik seveda ne bi bil operiran! Zdravniki so se očitno odločili, da operacija še vedno pride v poštev, kljub razmeroma večjemu tveganju zapletov.

Preden bova torej karkoli izračunala, napovedala in dognala, vas lepo prosim, da si preberete nekaj tem, ki sem jih pripravila za “prvo soočenje z boleznijo”. Potem boste raka nedvomno bolje razumeli in mi boste tudi zastavili vprašanje bolj določeno. V teh temah pa bodo gotovo tudi odgovorjena nekatera vprašanja, ki se vam porajajo zdaj.

Vabljeni torej k tem temam:

Ta prispevek je napisan bolj za tiste, katerih napovedna statistika je bolj črnogleda. Dodala pa bom kmalu nov prispevek v to isto temo – in ga preberite.

Lepo vas pozdravljam!

Irena

Dragi pacient!

Najprej vas vabim k prebiranju naslednjih povezav:

Te teme sem pripravila zato, da si lahko o raku ustvarite določeno sliko. Na ta način tudi izveste, kaj je pomembno pri postavitvi vprašanja in se tukaj lažje pogovarjamo. Npr. – pomembna je starost bolnika, njegova medicinska diagnoza, vrsta raka (poznamo več vrst raka na pljučih, jetrih – tudi ledvicah). Bula na ledvicah je namreč preobsežen pojem, da bi tukaj ugibala o tem (sploh pa, ker ne poznam starosti bolnika!). Omenjate, da ima sladkorno bolezen. Katerega tipa? Če je starejši, ima najverjetneje tip II, če je mlajši, bolj verjetno tip I (od insulina odvisni).

Sama sladkorna bolezen prinaša večje tveganje za zaplete ob sami operaciji, vendar se zdravniki te bolezni zavedajo, hkrati pa so pretehtali, ali je operacija ob tem dejstvu še smiselna. Ker se od operacije še vedno pričakuje izboljšanje, se bo z upoštevanjem tveganja izvedla. Če pa bi bilo prenevarno za bolnika, se za operacijo ne bi odločili.

Lepo vas pozdravljam in javite se še!

Irena

New Report

Close