Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Rak na jetrih

Rak na jetrih

Pozdravljeni,
jaz sem ena tistih, ki je danes prvič naletela na vaše spletne strani in ugotovila, da so zelo zanimive.
Moje vprašanje z uvodom pa je naslednje:
Imam očeta, ki so mu po naključju odkrili raka na jetrih. Po naklučju zato, ker je imel operacijo, ko so mu počila jetra. Že vrsto let boluje zaradi jeter. V krvi ima preveliko količino železa, in kolikor vem ima tudi hepatitis. Skratka, ko so ugotovili prisotnost rakavega obolenja na jetrih je prijel eno kemoterapijo. Nato pa naj bi sledila operacija. Vendar pa so sedaj, tik pred operacijo, ugotovili, da ima cirozo jeter. Tako operacija odpade. Ima tudi hudo sladkorno bolezen (npr. včeraj zjutraj je imel sladkor 124 enot, popoldan skoraj 400 in zvečer 123 enot)
Zanima me ali in kolikše so možnosti za transplatacijo jeter? Kakšen je postopek?
Kako je z zdravljenjem takšnih obolenj (ciroze in raka)? Ali bi mi, glede na to, da je oče na začasnem delu v tujini kjer se tudi zdravi (Nemčija), lahko priporočali zdravljenje doma v Sloveniji?
Ali bi morala dati njegove izvide prevajati, da bi zdravnik iz njih lahko izbral diagnoze?
V primeru, da bi bil na obisku doma, kaj storiti, če bi mu postalo slabo?
Je pametno, da med kemoterapijo, ki naj bi se izvajala enkrat na štiri ali šest tednov, prihaja domov v Slovenijo? Bi bila ta pot zanj prenevarna oz. prenaporna?
Hvala za odgovore
Anna

Draga Anna,
zastavili ste mi ogromno vprasanj, zal vam ne bom mogla na vsa odgovoriti podrobno, saj je so odvisna tudi od vasih odlocitev.

Niste napisali, koliko je vas oce star in tudi njegovo zdravstveno stanje tezko ocenim, menim pa, da transplantacija trenutno zanj ne pride v postev, zlasti zato, ker ima tako neurejeno sladkorno bolezen. Se zanjo sploh zdravi? Njegov sladkor je resnicno visok. Posledice sladkorne bolezni pa niso zanemarljive. Unicevalno deluje na drobne zile v telesu in organih, nastajajo tudi nekroze, zamotnitve lece v ocesu in spremembe na mreznici, tako da lahko tudi oslepi. Drugih komplikacij niti ne bi nastevala. Zdi se mi bistveno, da se oceta preda teamu strokovnjakov, ki bodo poskrbeli v sodelovanju drug z drugim za vse njegove tezave ustrezno.

Ustrezno zdravljenje lahko prejme seveda tudi v Sloveniji, saj se drzimo enakih, strokovno utemeljenih napotkov glede zdravljenja, ki veljajo v EU.

V primeru transplantacije je potrebno pisno privoljenje vasega oceta, privoljenje darovalca oz. njegovih sorodnikov ter ocena oz. privoljenje neodvisnega zdravnika (zdravnika, ki ne bo presaditve opravljal). Taksen je postopek pri nas, gotovo pa se v Nemciji ne razlikuje.

Izvidov vam ni potrebno dati prevajati, ce so v njih strokovni izrazi v latinscini. Veliko pa je pri nas zdravnikov, ki jim tudi nemscina ne dela preglavic.

Proti morebitni slabosti po kemoterapiji bo oce dobil zdravila. Vsa ta vprasanja boste zastavili njegovemu osebnemu zdravniku, ta pa vas bo tudi poucil, kako ravnati in kaksni so pricakovani stranski ucinki.

Zavzemamo se, da so bolniki karseda aktivni in ne opuscajo svojih obveznosti. Vendar pa v vasem primeru temeljito razmislite, ali bi veljalo obdrzati ocetovo sluzbo v Nemciji in kako bo s prevozom. Ce bi kemoterapijo dobro prenasal, bi bil sicer mozen, vendar je odlocitev o tem vasa. Mislim, da je prva in najpomembnejsa stvar sedaj razmislek o njegovem zdravju. Osebno vam priporocam, da se odlocite za zdravljenje v eni drzavi. Tako bo bolj pri roki tudi njegov osebni zdravnik, ki bo njegove zdravstvene tezave dobro poznal.

Lepo vas pozdravljam,

Irena

Pozdravljeni,
lepo se vam zahvaljujem za Vaš odgovor.
Situacija pa se je sedaj nekoliko obrnila; namreč oče je imel v ponedeljek operacijo, na kateri naj bi mu odstranili maligni tumor na jetrih. Povedali so mi, da je operacijo dobro prenesel. Naslednje tri dni naj bi še bil na intenzivni negi, nadaljne štiri tedne pa še v bolnišnici.
Pred operacijo je bil v Sloveniji na obisku, kje mi je pustil fotokopijo odpustnice na kateri piše naslednje:
Diagnoze: -fortgeschrittenes HCC re LL Segment 7,
– Z.n.Exploration der Leber mit PE ausw¨arts am 19.4.
– Hamochromatose,
– Athropathitie bei,
– Diabetes, Gastritis
Therapie: Chemoembolisation am 5.6.
Histologie: Histo: hochdiff HCC
Ver…: Ubernahme des patienten nach Exploration der Leber mit PE auswarts am 19.4. in Sterkade. In der Histologie hochdifferenziertes Hepatocellulares Carzinom
Nach CT Aufnahme Entscheidung zur Chemoembolisation am 5.6.01. Komplikationsloser Vartauf. Der anschliessende Kostaufbau wurde von der Patientn sehr gut gut toleriert.

Oče je letos star 57 let. Po zdravljenju pa se želi vrniti v Slovenijo in se invalidsko upokojiti.
Želim pa vas še vprašati, kako je z zdravljenjem ciroze jeter, ki ni posledica uživanja alkohola.
Lep pozdrav,
Anna

Ciroza je verjetno posledica hemokromatoze, tj. povečanih koncentracij železa v krvi zaradi katerega koli razloga. Cirotična jetra so prekanceroza, v njih se hitreje pojavi rak. Pri cirozi gre predvsem za razbremenitev jeter z uživanjem ustrezne hrane, ki ne obremenjujej jeter. Bolezen nepredvidvljivo napreduje.

Lp

Mirko

Mirko tole je bilo pa tako strokovno, da me zanima od kje vam toliko znanja, ste mogoče eden od bolnikov ali poznavalcev te bolezni?

To me zanima samo kot firbca.

primož

c501-maligna neoplazma-osrednji del dojke
c795maligna neoplzma kosti in mozga
c780maligna neoplazma pljuč
z087 spremljanje zdravljenja maligne neoplazme
e119 sladkorna bolezen brez zapletov
z512 kemoterapevstko zdravjenje
redno hodim vsake tri tedne naq aplikacije zomete, redno vsak večer jemlem tabletko aromasina 25mg ,zomete,prejmem4 mg.
pROSIM če mi poveste če je kaka možnost da se mi te metastaze ustavijo.
saj se predobro zavedam da se pri 52 letih ne da rak več pozdravit.
lahko pa ga mogoče zčim ustavimo.prosim če bi mi lahko pomagali da bi lažje te stvari ni to psiho prnašala.lep pozdrav že teško čakam vaš odgovor.

Upam, da se bo kdo čim prej javil in ti pomagal s kakšnim dobrim nasvetom. Vsekakor ti svetujem, da narediš čim več za dobro počutje in mirno dušo. Sama sem se s strahom spopadala kar dobro. Pomagala sem si s psihologom, sprostitevnimi tehnikami in druženju s soborci v društvu. Si morda članica kakšnega društva? Zelo dobro so ženske organizirane v Europi Donni in v Društvu onkoloških bolnikov Slovenije. Tam boš našla soborke s podobnimi težavami in skupaj boste dajale življenju še lešpi pomen.

Pogumno naprej!

Pozdravčke, Kristina

Kristina Modic SLOVENSKO ZDRUŽENJE BOLNIKOV Z LIMFOMOM IN LEVKEMIJO, L&L http://limfom-levkemija.org/ http://nazajvzivljenje.si/ http://dajsenaseznam.si/ http://najboljsanovica.si/ FACEBOOK Skupaj na poti do zdravja: https://www.facebook.com/Skupaj-na-poti-do-zdravja-768520533244733/ [email protected]

Oče je star 78 let in je imel operacijo v kateri so mu odstranili pol metra debelega črevesa zaradi tumorja na le-temu.Opazili so metastaze v desnih jetrih cca 7cm.Na onkologiji so rekli da nebi prenesel kemoterapije in so ga poslali domov.
Histološki izid je : invazivni muciozni adenokarcinom
pT3 NO (0/14) M1
Dukes: A B C
R0
Takole sem prepisal , sanja se mi pa ne kaj vse to pomeni.Oče je sedaj v domači oskrbi, počuti se še kar v redu,tu in tam bolečine v predelu jeter…
Mi lahko prosim kdo pove kaj ti izvidi pomenijo, saj od zdravnikov ni bilo moči kaj dosti izvedeti.
Vesel bi bil za nasvet kako mu olajšati preostanek življenja, katera prehranska dopolnila so primerna in podobno.
Hvala za vsak odgovor in toplo besedo

New Report

Close