RAK NA DOJKI
Mojo mama je stara 72 let. Prejšni teden so jo operirali na dojki in ji odstranili tumor. Njen zdravnik mi je povedal, da je prepozno, ker so se ze pojavile metastaze na pljucih in kosteh. Zanima me, kaksna zdravila so najucinkovitejsa v Sloveniji za zaviranje rasti metastaz in ali je zdravilo Aromasin res tako ucinkovito in kdaj ga lahko dobi bolnik v bolnisnici. Prosim tudi za kakersnokoli informacijo , ki bi pomagala pri zaviranju te bolezni in v koliksni meri vpliva na sirjenje metastaz starost bolnika.
Hvala!
Draga Metka!
Mama ima raka dojke v napredovalem stadiju, saj so se pojavili oddaljeni zasevki. Sedaj bodo zdravniki to napredovanje raka skušali karseda upočasniti. Aromasin se uporablja za zdravljenje napredovalega raka dojke pri ženskah po menopavzi, pri katerih drugo hormonsko zdravljenje ni bilo zadosti uspešno, torej je primerno zdravilo. Na splošno zdravstveno stanje bolnika z rakom vplivajo tudi morebitne dodatne bolezni in stanja (diabetes, povišan krvni tlak itd.), ki včasih določene postopke tudi onemogočajo. Toda čeprav je starost tudi lahko eden takšnih dejavnikov, je za slabšo napoved odločilno, da je rak že napredoval. Raka namreč razvrščamo v stadije, glede na obsežnost bolezni, kar pa zdravnikom tudi omogoča pregledno zdravljenje ali zaviranje bolezni, kadar je ta že tako zelo napredovala, da je z običajnimi postopki (operacija, obsevanje) ni mogoče več odstraniti. Bolezen boste sedaj zavirali s sodelovanjem z zdravniki in z zdravili ali paliativnimi postopki, ki jih bodo morda predlagali.
Lepo vas pozdravljam,
Irena