Rak na debelem črevesu
Pozdravljeni,
od poletja spremljam vaš forum in se z vami veselim vsakega dosežka in trpim ob vsaki vaši izgubi…
Lani spomladi sem imela bolečine v spodnjem delu trebuha, bolečina se je stopnjevala, vendar so me na urgenci odpravili, češ da imam policistične jajčnike… Ker ni bilo bolje, ampak samo še slabše, sem bila kasneje poslana na pregled na dežurno gastro ambulanto – Bolnico Petra Držaja, tam sem bila 2x na pregledu v roku 3 dni, opravila sem gastroskopijo, zaradi močnih bolečin sem bila hospitalizirana čez vikend…rezultat… gospa vi imate ginekološke probleme…(kljub temu, da sem bila v tem času 3x pregledana s strani večih ginekologov)…končno sem dobila napotnico za koloskopijo…ker to zopet ni takoj, sem bila aprila končno na vrsti… Ugotovljen plazeči polip, ki so mi ga čez 1 teden odstranili, histologija pa je pokazala da gre za rakavo tvorbo… Čez cca. 14 sem bila klicana v KC kjer smo mi odstranili del črevesja (10-12 cm) kjer je ta tvorba bila….
Vem da sem imela izjemno srečo (to so zdravniki večkrat poudarili) in sem izjemno hvaležna da sem danes kolikor-toliko dobro…ko berem vaše zgodbe, me namreč vsakič strese, ko poveste, da se je rakavo tkivo zopet ponovilo in še bolj razširilo in nemalokrat da je bilo usodno za bolnika…. Glede na to, da je od operacije minilo 10 mesecev in da nimam predvidenih nobenih pregledov, me je kar malo strah, saj se bojim, da bi se mi zadeva ponovila……sploh glede na to, da so mi rekli, naj grem na naslednjo koloskopijo šele čez 2 leti….strah me je, da se mi nebi ponovilo in da ne bom pravočasno na vrsti….
Hvala ker ste me brali….
Lucky me
Verjetno so zdravniki glede na vrsto karcinoma, stadij in uspešno operacijo ocenili, da ni velikih možnosti za ponovitev bolezni. Zato verjetno tudi pregled šele čez dve leti. Seveda je to super, če gledaš iz stališča bolezuni, ki je za tabo. Verjamem pa tudi, da te je strah, da se ti v tem času kljub vsemu ne bi kaj ponovilo, zato ti svetujem, da samoplačniško odideš na UZ trebuha in morda po enem letu ponovno na pregled črevesja. Boš vsaj pomirjena.
Dobro je, da strahu ne pustimo, da nas razjeda, zato je važno, da naredimo nekaj za to, tudi če gre za samoplačniški pregled. Tako so nam prihranjeni dolgi dnevi, lahko tudi tedni ali meseci negotovosti, strahu.
Drži se in pogumno naprej! Po tvojem postu sodeč bi rekla, da si lahko povsem optimistična!
Draga Lucky,
popolnoma se strinjam s Kristino. Super je tvoja prognoza in verjemi, da
bo vse še o.k.Res si imela srečo.
Bi ti pa tudi jaz svetovala, da pojdeš na preventivni pregled prej kot v
2 letih. Saj preiskava ne stane veliko in mislim, da bi ti tvoj osebni
zdravnik lahko napisal napotnico za kolonoskopijo.
Še v naprej ti želim vse dobro. Zmaga je tvoja.
Lizi