rak na crevesu
Spostovani,
Imel sem raka na debelem crevesu – operacija pred 2 letoma, nato 6 mesecev kemoterapije in 23 krat obsevanje.
Tumor sarkom je bil velik 10 cm na sigmnoidnem delu, odstranjen tudi del mehurja, bezgavke bp.
Vsi kontrolni pregledi do sedaj bp (markerji, kolonoskopija, ultrazvok in CT trebuha, CT in MR glave).
Od operacije naprej imam razlicne tezave, vecinoma fizioloske pa tudi emocionalne (te so verjetno
posledica fizioloskih). Zanima me katere od teh tezav so posledica terapije za raka, katere pa niso
v nobeni zvezi s tem. Tezave so naslednje.
Ob kemoterapiji so se mi pojavile tezave pri koordinaciji
gibov, predvsem hoje in finejsih gibov na desni strani telesa, rahlo sepanje desne noge, ta se tudi hitro
utrudi ceprav ne boli, ce nisem pozoren jo vlecem po tleh za sabo, tezave tudi z desno roko npr.
precej tezko in pocasi se podpisujem, boli me tudi desni ramenski sklep, omejeno gibljiv.
Pred pol leta so postale bolecine v desni rami zelo mocne, se posebej po kaksni telovadbi
(naslednji dan) in sem zato poskusal razne terapije : fizioterapija z laserjem in masazo,
ultrazvocna masaza 14 dni, v zadnjem mesecu dni pa akupresurna in mikrovalovna masaza
ter injekcije proti vnetju sklepa (in za izboljsanje prekrvavitve). Po vseh teh terapijah vecina
problema z desno roko ostaja, le bolecina je morda manjsa pri pogoju da roko malo uporabljam.
Rentgen je morda nakazal zacetek obrabe ramenskega sklepa.
Slikanje celotnega skeleta z izotopi (scintigram) pokaze : nekoliko povisano kopicenje v desni
rami in levem kolenu (degenerativne spremembe ?) in tudi v projekciji maksilarnega sinusa levo.
Pogosta slabost, vcasih jo povzroci hrana (priblizno 5 ur po jedi), vcasih gibanje (posebej desne
roke) ali tudi emocionalni stres. Pogosta je tudi utrujenost, nerazpolozenost, napetost, nemir,
moteno spanje (znojenje, nespecnost). Vcasih dobim negativne obcutke, oblije me znoj, nato
pa me zaboli rama in trebuh, vcasih se mi potem zasibijo kolena in moram iskati oporo da ne
bi padel na tla.
Na kratko se nekateri drugi problemi, ki jih imam ali sem jih imel v preteklosti in so morda
v zvezi z omenjenimi tezavami :
Operacija zolcnih kamnov pred 20 leti, pred 15 leti zdravljenje visokega krvnega pritiska,
zdaj je ze 7 let normalen, pac pa se je pojavil problem z nadledvicnimi zlezami,
hiperaldosteronizem, morda so k temu prispevali stranski ucinki zdravil za krvni
pritisk, 7 let ze jemljem kalij, ker bi ga sicer imel premalo v krvi, in tudi zdravila
za zaviranje izlocanja aldosterona.
Prosim za nasvet glede diagnoze in kam naj se se obrnem za nadaljnje zdravljenje.
Najlepsa hvala za odgovor,
Andraz
Dragi Andraž!
Žal ste izpustili zelo pomemben podatek – svojo starost. Niste tudi napisali, KJE je bilo obsevanje, predvidevam pa, da samo na področju, kjer ste imeli raka.
Težave, ki jih opisujete v zvezi z gibali, niso značilne za nezaželjene stranske učinke kemoterapije in dvomim, da so s tem zdravljenjem povezane. Verjetno gre za težave s hrbtenico, možna pa je tudi prizadetost ožilja (zlasti v možganih in hrbtenici). Sklepam, da ste starejši, zato degenerativne spremembe niso nič neobičajnega.
Kalija imate premalo, ker ga zaradi povišanega aldosterona več izgubljate. Dobro bi bilo ugotoviti vzrok povišanemu aldosteronu. Primarni hiperaldosteronizem je sicer redka bolezen, vzrok pa je adenom (tumor) nadledvične žleze. Zdravila, ki jih jemljete za zaviranje izločanja aldosterona, vplivajo tudi na vaš pritisk, zato napačno sklepate, da je pač “normalen”. Vidim pa, da ste bili do sedaj zelo dobro obravnavani, tako da so verjetno tudi možnost primarnega hiperaldosteronizma že izključili.
Nadaljno zdravljenje načrtujta skupaj z vašim osebnim zdravnikom, ki vas pozna in mu tudi zaupate. Ker sami sumite, da so nekatere vaše težave psihičnega izvora, bi bilo dobro, da se pogovorite s psihiatrom. Napotnice ne potrebujete, na pregled pa se le čimprej naročite, saj so čakalne dobe dolge. (Ali pa poprosite svojega osebnega zdravnika, da vam napiše napotnico in vam priporoči psihiatra, lahko se odločite tudi za samoplačniški pregled.) Tudi, če bosta s psihiatrom ugotovila, da težave niso psihične, ne bo nič narobe, če ga obiščete za vsak primer. Z osebnim zdravnikom pa se dogovorita, ali bi bilo smiselno še, da obiščete še nevrologa, če vzrok vaših težav pri gibanju ni jasen.
Lepo vas pozdravljam!
Irena