Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? rak na črevesju ali danki

rak na črevesju ali danki

Lepo pozdravljeni !
Odločila sem se , da postavim par vprašanj , ki me pravzaprav že dolgo vznemirjajo.
Seveda se bojim , da imam raka . Ta strah je v meni prisoten , odkar mi je umrla mama in sicer za rakom na trebušni slinavki in jetrih. Strah me je dobiti to bolezen na notranjih organih.
No , moje težave so sledeče: že par let me občasno mučijo zelo boleči krči v danki oziroma v zadnjem delu črevesa . To se vedno zgodi ponoči , bolečino , ki je zelo huda , lahko malce omilim , če zelo močno stiskam zadnjične mišice ali z roko pritisnem pod trtico. S prebavo imam težave že od nekdaj, muči me zaprtje. Ko grem na blato , se ob napenjanju občasno pojavi svetlo rdeča kri. Tudi srbi in peče okoli zadnjične odprtine. Moram pa povedati tudi to , da že približno pet let skoraj redno , dnevno jemljem Bekunis čaj , da je odvajanje redno in mehko. Da naj si pomagam z odvajali , so mi svetovali po zelo hudem vnetju v ustih in žrelu – pravzaprav je šlo za tako grd pojav aft, da takrat nisem ves mesec mogla nič požirati , samo vodo in nemastno čisto juho. Ko je bila ustna votlin anajbolj vneta , nisem požirala nič , niti sline , takrat sem bila ves teden na infuziji. Ker me je bilo strah , da se mi to ponovi , sem pričela z rednim jemanjem odvajalnega čaja.Sprašujem se , če so moje težave s krči morda posledica tega . NAj povem še to , da v zadnjem času čutim nek boleče-neprijeten pritisk pod trtico desno, znotraj telesa, ne vem pa , ali gre za bolečino iz medenice(imam spondilozo , kar mi tudi povzroča precejšnje bolečine v medeničnih kosteh ).
Ne vem , če sem svoje težave opisala dovolj natančno , vendar kljub temu prosim za razlago , kaj so ti krči in kakšne preiskave naj opravim.
O krčih sem pred leti enkrat brala v reviji Viva , kjer so bili opisani simptomi identični mojim, vendar takrat na to nisem bila posebej pozorna , ker sem mislila , da se ne bodo več ponovili.

Najlepše se zahvaljujem za dogovor !
Andreja

Draga Andreja!

Vaše bolečine bi lahko izvirale iz spondilotičnih sprememb. Vendar pa ne vem, ali ste se že oglasili pri zdravniku zaradi njih in mu tudi potožili o težavah s črevesjem – zlasti krvavitvi. Najverjetneje gre za kakšno nedolžno zadevo kot so hemoroidi, ki so zelo pogosti, toda zakaj bi živeli v negotovosti? Hemoroidi ali koža v okolici se lahko tudi vname in zdravnik vam lahko predpiše ustrezno mazilo za nego. Zdravnik vas lahko napoti tudi na endoskopski pregled, če se mu bo zdelo potrebno (ali pa mu boste zaupali še svoje dodatne težave in strah). Tukaj pregledajo črevesno sluznico od znotraj z miniaturno kamero. To pomeni, da lahko izključijo morebitno nevarnejše obolenje, saj črevo vidijo.

Toda vaša največja težava je ravno strah in ukvarjanje z bojaznimi. Temu posvečate veliko časa in verjetno vam ni lahko. Namesto, da bi sproščeno uživali življenje in le malokrat pomislili na bolezen, živite v napetosti, spremljate vsako manjšo spremembo v svojem telesu in vas je groza. Seveda vam svetujem, da se pomirite. Pregled pri zdravniku, ki mu zaupate, vas bo gotovo potolažil. Če pa se vaših strahov ne bi dalo ukrotiti in se vam zdi, da vam kar uhajajo iz rok, da se jih ne da krotiti, tedaj bi vam svetovala podrobnejši pogovor o tem z zdravnikom ali pa s psihiatrom. Oba bosta določila, ali je ta vaš strah še znotraj meja normale.

Ljudi s temi težavami je ogromno. Ker psihično stanje velikokrat vpliva tudi na telesna dogajanja, imajo ti ljudje tudi telesne težave. To pa tako zamegli vso sliko, da je včasih prav težko ugotavljati vzrok vsega. Zato se resnično potrudite, čeprav vam je težko, da zdravniku zaupate ta strah. Zaradi njega vas ne bo obsojal. Strah pred rakom, boleznimi in smrtjo je nekaj, kar občasno občuti vsak izmed nas. Težava nastane le takrat, ko takšen strah postane del našega vsakdanjika in se ga ne moremo znebiti. Če mu posvečamo večino svojih misli in časa, to ni več normalno življenje in treba je ukrepati čimprej – tem lažja bo pot iz tega začaranega kroga.

Če spremljate te strani, lahko vidite, da v tem strahu sploh niste osamljeni. Javljajo se številni ljudje s podobnimi težavami kot jih imate vi, čeprav vsak človek občuti ta problem kot čisto svoj in edinstven.

Premislite o svojem življenju. Ste sicer zadovoljni? Vas pestijo še kakšne druge težave, stiske, stresi? Ste potrti? Neješči? Vsa ta vprašanja bi vam moral zastaviti zdravnik, da bi postavil pravilno diagnozo vašega počutja.

Kar se tiče odvajal, se mi zdi zanimivo, da so vam jih svetovali proti aftam. Odvajala delujejo na spodnji del prebavnega trakta, ne pa na ustno votlino in žrelo. V vsakem primeru pa jih morate opustiti, saj vsakodnevno jemanje ni niti primerno, lahko je celo škodljivo in moti vaše črevesne bakterije, ki sicer pri prebavi pomagajo. Ni izključeno, da vam škodi in povzroča težave ravno vsakodnevno jemanje odvajal. Sčasoma se organizem tudi nanje navadi – in znova težko odvajate ali potrebuje večji odmerek. Prebavo urejujemo ne z odvajali, pač pa z veliko gibanja ter balastnih snovi (vlaknin) v prehrani: npr. polnozrnat kruh, veliko solate, jabolk. Tudi glede tega jedilnika vam lahko svetuje zdravnik. Odvajala jemljemo le izjemoma po dlje trajajoči zaprtosti in še to omejen čas (nekaj dni).

Žal mi manjkajo o vas številne podrobnosti, predvsem vaša starost, tako da vam podrobneje ne morem odgovoriti – vendar pa vam svetujem obisk pri zdravniku, ki vas najbolje pozna. Če že dolgo niste bili pri ginekologu, svetujem, da obiščete tudi tega (tudi, če ste že v menopavzi). Kakor vidite, ni razloga, da se vaše težave ne bi razjasnile na ta ali oni način – bodisi s pregledom ali s preiskavami. Po njih boste bolj pomirjeni in upam, da boste tudi zaživeli brez nepotrebnih skrbi!

Pozdrav!

Irena

New Report

Close