Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija rak mehurja

rak mehurja

Pozdravljeni!

Pišem Vam za svojega očeta. Star je 69 let in je pred tremi leti dobil diagnozo rak mehurja( Recidivni TUR sečnega mehurja pTa GII). V vsem tem času so mu že 6x odstranili za lešnik velike izraztke. Sedaj pa je zopet dobil izzvid po cistoskopiji in sicer : V prostatni loži desno je za lešnik velik papilom, nekaj podobnih je tik za vratom mehurja ob 12.uri, bolj desno, za lešnik velik je na verteksu sečnega mehurja, lateralno od levega ostija, postresekcijska brazgotina je še vedno prekrita z nekrozo.

Zdaj pa me zanima, kakšni so nadaljni postopki. Kaj priporočate v nadaljevanju zdravljenja? Zelo je zanimivo, da niso v vsem tem času priporočali odstranitev mehurja ali obsevanja. Bolezen pa se kar širi.

Najlepša hvala za odgovor in lp.

Spoštovani!

Navedli ste dosti premalo podatkov, da bi se lahko opredelil. Lešnik ni tako majhen, dvomim da bi vsakič (pravite, da je bil operiran šestkrat?) bili tako veliki tumorji. Vsakič, ko je operiran, se ponovno pošlje histološki izvid, se pravi vsakič se ponovno oceni T in G stadij. Ali je šlo vsakič za TaG2 – G2 po nekaterih klasifikacijah ni več – patolog se mora odločiti, ali je G1 ali G3. Če je G3, potem govorimo o raku mehurja “in situ” in to vpliva na odločitev… Kako se je odzval na instilacijske terapije in katere od teh je že imel? Obstaja tudi možnost posebnega samoplačniškega zdravljenja z instilacijami in hkratno termoterapijo (npr. sistem Synergo) v tujini, če gre seveda za povrhnjo bolezen in še ob nekaterih drugih pogojih…
Dokler ni T2 ali vsaj T1G3 bi bila odstranitev celega mehurja prehud poseg (razen seveda v izjemnih primerih). Rak mehurja (prehodnocelični) je radiorezistenten, obseva se samo v posebnih primerih (npr. starost nad 80 in nesposobnost za operacijo…).

Skratka, za smiseln nasvet bi bil potreben razgovor bolnika in svojcev skupaj s čimveč dokumentacije, takole prek spleta ni moč oceniti številnih dejavnikov, ki vplivajo na odločitve v zvezi z zdravljenjem.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close