Najdi forum

Pozdravljeni !

Pišem vam v imenu svojega očeta, ki je star 53 let in dobrega počutja.
Pred dobrimi tremi mesecemi je prvič na koncu uriniranja opazil kapljice krvi na kar se je zadeva začela stopnjevati tako da je šele pred 14 dnevi odšel do osebnega zdravnika, ki mu je predpisal antibjotike Ciprobay 500mg za vnetje in odpravo bakterij ki so jih našli na vodi.
Po ponovnem odvzemu vode je bila voda boljša vendar kri je bila še vedno prisotna tako da zdravila niso imela učinka.
osebni zdravnik ga je napotil naj opravi UZ trebušnih organov, ki jih je opravil in na mehurju mu je bilo ugotovljeno:
Levo laterodozalno je na steni okroglasta parenhimska formacija premar 13mm, ki je dobro prekrvavljena. Sluznica dna mehurja izgleda zadebeljena 6mm.
Diagnoza: parenhimski ekspanzivni proces mehurja levo laterodorzalno.
PSA= 0,278
SR 5
CRP 28
Specialist, ki je opravljal UZ mu je rekel da je to ene vrste raka sedaj pa me zanima naslednje:

-Ali je mogoče na podlagi UZ opredeliti ali gre za maligno ali benigno tvorbo?
-Kakšen je nadaljni potek za postavitev prave diagnoze?
-Kako poteka zdravljenje v primeru da je tumor maligen ?
-Kakšne so možnosti ozdravitve ?

Ali se vam stvar po opisu zdi zelo resna ?

Prvič v družini smo v takšni situaciji, da nekdo morda boleha za hudo boleznijo in smo čisto vsi na tleh saj do sedaj smo bili vsi popolnoma zdravi.
Glede na to da je moj oče zelo zaskrbljen mi bo vaš odgovor morda lahko pomagal, da ga malček potolažim.

Že v naprej se Vam resnično zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam.

Kot sem že napisal v odgovoru o verjetno istem primeru – potrebujete čimrej napotnico od osebnega zdravnika za urologa z oznako nujno, s katero greste v najbližjo urološko ambulanto bolnišnice. Najverjetneje bo urolog predlagal cistoskopijo – pregled mehurja s “teleskopom” skozi sečnico. Če bo ta preiskava potrdila prisotnost tumorja, bo potrebna prva operacija – na enak način kot cistoskopija – skozi sečnico, le z nekoliko debelejšim inštrumentom in v narkozi – se odvzamejo vzorci tkiva – se “postrga” tumor od znotraj. Po op. je ponavadi nekaj dni v bolnišnici, ta čas ima vstavljen kateter. Cca. 3-4 tedne po tem posegu pa bo odgovor – histološki izvid, ki bo opredelil, za kakšno vrsto rakastega dogajanja gre.

Možnosti sta dve – povrhnji in globoki rak mehruja (ter povrhnji, ki ima tveganje, da preraste v globokega, vendar to še ni). Povrhnji se pogosto ponavlja – potrebno je zelo neprijetno spremljanje – ponavljanje bolečih cistoskopij na 3-6 mesecev veliko let in ko spet zraste se spet odstranjuje. Slabša možnost pa je, da gre res za tumor, ki skozi skuznico že raste v steno – mišico mehurja. To je zelo resna stvar. V tem primeru je potrebna huda, invalidnost (telesno okvaro) povzročujoča operacija (velika možnost je, da ima po op. vrečko – stomo za izločanje urina) in verjetno dodatno zdravljenje na Onkološkem inštitutu. Vendar se glede tega lahko kaj reče šele po “prvi operaciji” – odvzemu vzorcev, na podlagi histološkega izvida.

Predvidoma bi morali okvirni odgovor na vprašanje prognoze dobiti torej v cca. 3 mesecih: še v tem tednu boste z napotnico osebnega zdravnika pod nujno obiskali urologa, predvidoma v 1-2 tednih bo opravljena cistoskopija, nato pa, če bo potrebno (če bo UZ izvid potrdila tudi cistoskopija), se boste kot prednostno/nujno postavili v vrsto za operacijo – transuretralno resekcijo spremembe v mehurju. Ta naj bi bila opravljena v 1-2 mesecih, nato pa še 3 tedne do histološkega izvida. Predvsem čimrej k os. zdr. po napotnico in nato z njo čimrej k urologu.

Vmes je dobro, da opravi tudi pregled pri kardiologu ali pulmologu ali internistu zaradi ocene sposobnosti za op poseg v narkozi.
V kolikor bo šlo za povrhnji tumor, lahko rizik ponavljanja le-tega zmanjša tako, da povsem preneha s kajenjem (če je kadilec) in uživa veliko zelenjave iz družine križnic (zelje, brokoli, po možnosti presno). Predvsem pa potrebuje v roku 2 tednov cistoskopijo.

Če se bo UZ izvid potrdil, je smiselno iskanje drugega mnenja šele potem, ko bo jasen histološki izvid.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni !

Zopet se obračam na vas. Prebrala sem si vaše odgore in Vam moram priznati da so me kar močno presenetili saj zgledajo zelo zastrašujoči.
Veliko sem si že sama prebrala o tej obliki raka vendar sem slišala, da ima rak mehurja lahko tudi dobro prognozo in da je dobro ozdravljiv, če je pravočasno odkrit.
Ali je na podlagi napisane diagnoze, ki jo je postavil specialist, ki je opravljal Uz mogoče opredeliti tumor kot maligen, saj ste mi vi pisali in navajali kot da gre sigurno za rakavo obliko ?
Ali je mogoče da je zadeva popolnoma benigna ?
Koliko časa poteka cistoskopija in zakaj je tako neprijetna ?
Kakšna so vaša splošna mnenja o sami bolezni in prognozi te oblike bolezni ?

Lep pozdrav !

Oprostite prosim, še enkrat preberite. Dokler ne vemo, za kaj gre, ali sploh za kaj gre, razpredanje kaj bi bilo če bi bilo nima smisla. UZ je ugotovil, da je potrebna nadalnja diagnostika, da tam morda nekaj je in nič več. Potrebno je opraviti cistoskopijo, če bo ta potrdila tumor, pa poseg, da se ugotovi, za kakšen tumor gre.

Cistoskopija traja 5 min in ni nič hudega – pač skozi sečnico se vtakne kovinska cev – teleskop in pogleda not. Seveda pa to ni prijetno – kar vprašajte ga po pregledu.

Torej, dokler ne vemo, za kaj gre, ni moč nič reči. Napisal sem, da je ev. drugo mnenje smiselno po tem, ko bomo vedeli za kaj gre.

Vso srečo in sporočite, kako je bilo, potem ko bo opravil cistoskopijo oz. če bo potrebno opraviti transuretralno resekcijo tumorja, sporočite izvid histologije, potem pa bo smiselno razpravljati naprej!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Spoštovani !

Mojemu očetu, ki je star 53 let so na cistoskopiji na katero je bil poslan zaradi ugotovljene spremembe v mehurju 1,3cm velike ugotovili:

izrazito dvignjen vhod v mehur, v ostalem normalna sečnica. Na zadnji steni proti svodu in desno je nodularna, izgleda da ozkobazna za večji lešnik velika formacija z izrazito hipremično in edematozno sluznico, tik ob desnem ostiju je podobna manjša sprememba in z zelo podobnimi spremembami v okolici, manj izrazite so te spremembe okrog desnega ostija. V ostalem je izvid v mejah normale. Potrebna bo transuretralna resekcija.

Po pogovoru z specailistom ki so zelo redkobesedni vas prosim če mi lahko bolj natančneje in preprosto razložite zakaj gre, kakšen je nadalenj potek zdravljenja in kakšna je sama prognoza.
Urolog je rekel da je resna zadeva, pri kateri zna biti odstranjen celoten mehur.
Kako ta operacija poteka in prosila vas bi če mi lahko poveste kako se ta zadeva hitro širi tudi morda na druge organe ?

Že v naprej se vam lepo zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

Spoštovani!
Pri odgovoru na vaše vprašanje z dne 2.9. (tema rak mehurja) ste prišli do prve polovice tretjega stavka v prvem odstavku. Žal se je sum rentgenologa potrdil, vendar zaenkrat še vse, kar sem napisal 2.9. in 3.9. na vaša vprašanja enako drži. Kako naprej in vse drugo prosim preberite v odgovoru na vaše vprašanje 2.9. in 3.9. Šele ko bo znan histološki izvid, boste res pred odločitvijo in pred dilemo – sedaj pa ni nobenega vprašanja – potrebno je opraviti diagnostiko do konca – preberite odgovor na vaše vprašanje z dne 2.9. Ponovno posvetovanje bo smiselno potem, ko bo znan histološki izvid – torej približno 3 tedne po tem operativnem posegu, ki ga sedaj čaka.

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close