Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? rak mehurja

rak mehurja

Spoštovani,

oče je zbolel za rakom na mehurju. Ne poznam celotne diagnoza, glede na pogovor z zdravnikom pa operacija ne pride v poštev saj ozdravitve ni.
Zanima me, zakaj je to tako dokončno, nemogoče ozdravljivo?

Hvala za informacije!

Valerija

Draga Valerija!

Strokovno zdravljenje raka danes v veliki meri predstavljajo tudi pretekle izkušnje. Seveda je najhuje, ko izveš, da se raka ne da izrezati iz telesa. Zdrav razum se temu kar upira. Toda pri raku, ki se je razširil, operacija pogosto, če že ne skoraj vedno, ne pride v poštev. Prav tako pa ne pri tistih rakih, ki ne nastanejo na enem samem mestu.

Problem operacije je pri tem ta, da bi bilo bodisi potrebno izrezati preveč tkiva, kar bi bolnika ogrozilo. Dalje so številne in natančne raziskave učinkovito pokazale, kdaj je operacija še izvedljiva, ne da bi se rak ponovil (kljub temu, da se to še vedno lahko zgodi). Za to obstajajo strogi kriteriji. Toda kaj, če si še tako želimo, da bi bil naš svojec operiran? Tudi, če bi ga operirali, mu to ne bi koristilo. Kirurg najverjetneje ne bi mogel izrezati zelo širokega “varnostnega pasu” tkiva – kar pomeni raka v celoti odstraniti.

Pri raku, ki je na osnovnem mestu že prerasel tisto mejno velikost, ko je še odstranljiv s kirurškim izrezanjem, je operacija torej nesmiselna ne le za zdravljenje bolezni, marveč tudi za pacientovo telesno stanje. Pogosto se zgodi, da tudi ob popolnoma odstranjenem in izrezanem raku ostanejo v krvi nekakšni “mikrozasevki” ali pa obstaja takšno mikroskopsko majhno tkivo, kirurgu nevidno in skrito, tik ob samem primarnem tumorju. Tako se zgodi, da se po operaciji bolezen ponovi! Verjetnost za te neželjene dogodke z velikostjo osnovnega tumorja običajno raste. Za natančno določitev, v kateri stadij in podstadij spada bolnik, se uporabljajo strogi predpisi, ki jih sprejme strokovna javnost. To so temelji načel dobrega zdravljenja in obravnavanja bolnikov.

Meja, kdaj raka operirati in kdaj ne, obstaja torej določena, toda ne v škodo, ampak v prid bolniku. Če se tumorja ne da izrezati, se ga skušamo lotiti z drugimi ukrepi – še vedno pa po teh strogih predpisih glede na stadije. Silno težko je, kadar je učinkovito zdravljenje le kirurško izrezanje, ne poznamo pa učinkovitega zdravljenja z obsevanjem in kemoterapijo, ker se tak rak nanje ne odziva dobro. Takšen rak je npr. pogosto pljučni rak. Še vedno pa se lahko odločimo za paliativno zdravljenje, ki pomeni, da se z navedenimi sredstvi trudimo raka omejiti, bolezen upočasniti ter preprečevati metastaze.

Veliko sem pisala o tem že v splošnih temah, ki sem jih napisala, da bi bile v pomoč ljudem, ki se z rakom srečujejo prvič. Obiščite te teme, če pa boste imeli še kakšna vprašanja, na katera bi lahko odgovorili tukaj, pa nas znova obiščite! Pri tem skušajte težavo kar najbolj natančno opisati, ne pozabite tudi na starost.

Teme najdete s klikom na te povezave:

Lepo vas pozdravljam,

Irena

New Report

Close