Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? rak materničnega vratu

rak materničnega vratu

Po kontaktni krvavitvi sem šla po 4 letih na ginekološki pregled v marcu. Potem, ko mi je bris PAP pokazal vrednost 3-4, so mi v aprilu napravili odščip in abrazijo cervikalnega kanala. Pri histološki preiskavi je bil najden dobro diferenciran Ca in situ – adenokarcinom s predeli začetne invazije, ocena obsežnosti te invazije pa ni bila možna. (ginekologinja mi je razložila, da so bili trije koščki Ca in situ, eden pa je imel že posamezne invazivne celice. S prostim očesom ni videla nič.). Konec maja sem imela diagnostično konizacijo, izvidov te pa še nimam. Na odpustnici piše diagnoza Ca colli uteri 1.A.i.o. – ali to pomeni, da gre za stadij 1.A? Ker so se na konziliju pogovarjali tudi o možnosti pregleda oz. lapatoskopije bezgavk (ki jo potem pri konizaciji niso izvedli), me zanima, kako je mogoče, oz. kakšna je dejanska verjetnost, da bi se rak razširil na bezgavke in naprej že v fazi, ko tumor še ni viden s prostim očesom?

Hvala za vaš odgovor.

Draga zinka!

Za dokončno oceno vašega stanja bo potreben še izvid konizacije, sicer pa vse kaže, da je bil pri vas rak odkrit dovolj zgodaj, da bo sam postopek diagnositčne konizacije hkrati tudi dokončno zdravljenje. Rak materničnega vratu ne zaseva zgodaj in ga v bezgavkah v danem primeru ne moremo pričakovati. Ca in situ pomeni stadij 0 in zgolj površinski začetek raka materničnega vratu, stadij I.A pa rahlo invazijo v globino (do 7 mm pod črto epitelija).

Lepo vas pozdravljam!

Irena

New Report

Close