Rak materničnega vratu
Draga Pika,
bris materničnega vratu raka na materničnem vratu praviloma pokaže. Včasih je to tudi odvisno od spretnosti in izkušenosti ginekologa. Vnetje in ranice same po sebi niso dokaz, da bi šlo za raka. Ker ste zelo mladi, je to dodatni podatek, ki govori proti taki diagnozi, saj se rak materničnega vratu pojavlja pogosteje pri starejših ženskah. V branje vam priporočam tudi tole povezavo:
Dobro bi bilo opredeliti, zakaj se vam vnetje ponavlja. Gre za glivično ali bakterijsko vnetje? Kakšen je izvid brisa? Ali pogosto menjate spolne partnerje? Če ne, ali se je kdaj hkrati z vami zdravil tudi stalni partner (ki je lahko prenašalec vnetja)?
Lepo vas pozdravljam,
Irena
Irena,
najlepsa hvala za odgovor. Sem si ze medtem nasla kar nekaj informacij, tudi na straneh, ki ste jih omenili. Na izvid brisa cakam, tudi vnetje ni glivicno. Imam stalnega partnerja,, ki pa s eni zdravil z menoj, je bil na pregledu pa ni prenasalec.
Tudi sama ne pricakujem strasnega izvida brisa, a vseeno me malo dajejo pomisleki.
Hvala za pomoc in lep dan vam zelim.
Pika
živjo!
z dekletom sva imela 2 do 3 spolne odnose seveda z zaščito,stara sva 17 let .zadnje čase pa ji je iz vagine prihajal izcedek bolj rozaste barve.kadar gre urinirat jo tudi peče in vsake toliko jo boli v trebuhu v spodnjem delu,bolečine niso vsak dan in trajajo največ do 1,5h….
npr..da jo peče v spodnjem delu in jo boli pa da hodi,se usede in bolečina hitro mine…vse je nekam čudno..menstruacija pravi da je bila normalna…
lepo prosim za odgovor ker sva oba v velikih skrbeh :S
NAJLEPŠA HVALA ZA ODGOVOR!!!
L.P
m…,
na tvojem mestu bi punci svetovala obisk osebnega zdravnika. Tam naj pove za svoje težave. Po opisu sodeč (da jo peče, ko gre lulat), gre lahko za vnetje sečil oziroma sečnika (mehurja). Punca bi morala dati vodo na pregled v laboratorij. Vnetja je potrebno zdravit, saj se lahko zakomplicirajo in preidejo na zgornji del sečil (ledvica).
Lahko gre celo za kombinacijo vnetja sečil in reproduktivnih organov in bi bil potreben tudi pregled pri ginekologu, da potrdi ali ovrže sum na vnetje.
Vsekakor pa naj punca odide čim prej k zdravniku.
Lp
osemnjast POZDRAVLJENI
19.1.09 mi je moja gine. ovzela bris. katerega izvid sem dobila 23.1.09 ki je bil C4. gin.me je poklicala in me v pon.26.1.09 napotila v bolnico na odščip. Zanima me kaj lahko pričakujem v nadaljne od teh izvidov ki naj bi prišli nazaj v 3 tednih.Sem v skrbeh ker mislim da stvar ni tako nedolžna.HVALA IN LEPO POZDRAVLJENI
na izvid odščipa – tu se gleda kakšne so te celice, ki so bile “odščipnjene” oziroma koliko so spremenjene. Glede na to se potem zdravnik odloči kaj in kako. Pri nekaterih vrstah izvida odščipa se ne naredi nič, se zadevo pač redno in bolj pogosto spremlja, pri nekaterih pa so potrebni dodatni ukrepi. Od nekakšnega “postrganja” sluznice mat. vratu, do laserskega posega, ki prav tako odstrani spremenjeno sluznico do izreza dela mat. vratu, kjer so spremembe.
Tako da je za vas res še prezgodaj govoriti kaj in kako, ker nimate izvide odščipa.
Lp
Pozdravljeni.
dobila sem izvid odščipa ki se glasi:PORCIJA;EKSCIZIJA-CIN3 portionis uteri. Displastične spremembe visoke stopnje segajo tudi v endocervikalne žleze in v endocervikalni kanal ob zunanjem materničnem ustju.
Sedaj sem napotena na LEETZ,ki ga imam konec februarja.
Zanima me kaj tično pomeni moj izvid in kako resna je lahko stvar.Kaj bo pokazala ta preiskava oz, ali bo po tej preiskavi moja diagnoza bolj točna.Se mogoče lahko sedaj pokažejo že tudi da se je kje stvar že razvila v karconom. LAhko mogoče pričakujem v nadaljne tudi conizacijo.? Hvala za vaš odgovor in lepo pozdravljeni.
Blankas, v odvzetem tkivu so prisotne visoko sprmenjene celice, ki segajo tudi malo v notranjost oziroma ustje MV. Cin III pa pomeni nekakšno predstopnjo raka. Pa vendar to nič ne pomeni, saj se rak na MV zelo počasi razvija in rabi nekaj let, da se razvije iz te stopnje v raka. Zato se zdravniki odločijo raje, da vse spremenjene celice prej odstranijo, da se ne bi dokončno rak razvil v prihodnjih letih. Zato kar brez skrbi v poseg.
Poseg Leetz je poseg z električno zanko, s katero ti odstranijo spremenjene celice na MV. Sam poseg baje ni boleč, dobiš tudi lokalno injekcijo, tako da je praktično brez bolečin.
Po posegu, cca en mesec, boš šla na kontrolo, kjer ti bodo povedali kaj več – kakšne so spremenjene celice ter ali so na robovih, kjer so tkivo vzeli že zdrave celice ali so na robovih še vedno spremenjene celice. Če so zdrave, se zadeva tukaj konča, če pa ne, je pa ponavadi potreben še en poseg, da še ostanki sprememb dokončno odstranijo.
Cin III pomeni ponavadi okužbo z HPV, ki je spolno prenosljiva bolezen. To so virusi, za katere ni zdravila, jih pa lahko imunski sistem “premaga” v prihodnosti, če je dober. Svetujem ti dosledno uporabo kondoma, čeprav si že okužena in spolne odnose z moškimi, ki jih zelo dobro poznaš. Vse lepo ti želim. 🙂
Pozdravljeni.
dobila sem izvid odščipa ki se glasi:PORCIJA;EKSCIZIJA-CIN3 portionis uteri. Displastične spremembe visoke stopnje segajo tudi v endocervikalne žleze in v endocervikalni kanal ob zunanjem materničnem ustju.
Sedaj sem napotena na LEETZ,ki ga imam konec februarja.
Zanima me kaj točno pomeni moj izvid in kako resna je lahko stvar.Kaj bo pokazala ta preiskava oz, ali bo po tej preiskavi moja diagnoza bolj točna.Se mogoče lahko sedaj pokaže tudi, da se je kje stvar že razvila v karcinom. Lahko mogoče pričakujem v nadaljne tudi konizacijo.? Hvala za vaš odgovor in lepo pozdravljeni.
Lep pozdrav!
mene sicer zanima bolj nekaj v zvezi z materničnim vratom.
stara sem 22 let, in nekaj mesecev opažam nekakšno bulico na materničnem vratu.
učasih je bila ta bulica le v času menstruacije, zdaj pa je to ves čas.
malo me tudi moti, npr. med spolnim odnosom. na otip je malo boleča.
kaj bi to lahko bilo?
hvala za odgovor
Cvetka21, le pojdi k izbranem ginekolog/u/nji, da vidi kaj in kako. Takole preko neta je nemogoče vedeti kaj je “tam spodaj” in kaj je tista “bulica”. Na mat. vratu sta sicer tudi žlezi, vendar to te vseeno ne bi smelo motiti med spolnim odnosom. Kar pogumno k zdravniku.
Blankas, spremembe, ki so se pokazale na mat. vratu so že nekakšna predstopnja raka, zato je dobro, da le te odstranijo, da se s časoma ne bi zares spremenile v rakave clice. Te spremembe ti bodo sedaj odstranili. Očitno gre za okužbo z HPV, zato bodi pozorna na to in se pri spolnih odnosih vedno zaščiti s kondomom.
Pozdravljeni..Po dolgem času se vam zopet oglašam.V mesecu februarju sem vas spraševala glede mojih izvidov brisa. Sedaj bi vam pa samo na kratko opisala mojo zgodbo,za katero lahko sedaj rečem,da ima srečen konec. Žal so pri meni po opravljenem lezztu ugotovili karcinom v prvem stadiju. V Ljubljani na onkološko ginekološki kliniki so me 20.aprila operirali,mi naredili histerektomijo in pelvično limfadenektomijo.Dobila sem že izvide iz konzilija in so na veliko srečo bile bezgavke brez malignih tumorjev.Sedaj imam kontrole na 4 mesece in upam da bo stanje ostalo takšno kot je.Vse skupaj sem presenetljivo dobro prenašala ves čas zdravljenja,sedaj,ko je pa vse za menoj,sem se pa psihično čisto sesula.Drug teden grem za 14 dni v Dobrno in upam da mi to malo pomaga.Morem pa povedat tudi to,da imam doma 4 leta starega sina,moža ki mi je zelo stal ob strani in s katerim sva skupaj že 15 let.Zato polagam na srce vsem dekletom in ženskam,naj redno hodijo na kontrole,in da naj se ne počutijo krive,če bojo okužene z HPV virusom,ker kot sem že povedala,imam 15 let enega partnerja in me je vseeno doletelo.Pa še to,zadnji bris sem dala decembra 2007,torej dobro leto pred tem brisom in je bil b.p.Bodite zdrave in imejte se rade..
Blanka, super, da si dobro prenesla vse skupaj in povsem normalno je, da je prišlo za tabo. Želim ti hitro in kvalitetno okrevanje in veliko zdravja in dobre volje v krogu tvojih dveh fantov – sinčka in moža. :))
Pozdravčke, Kristina
Pozdravljeni,
ginekološki bris je pokazal, da imam spremenjne celice materničnega vratu. Dobila sem napotnico za odščip. Zanima me kako hudo je dejansko in ali se imam sploh za kaj sekirati.
Stara sem 18 let, s fantom sva skupaj že 1 leto, prvi spolni odnos pa sem imela pri sedemnajstih. Kadim pa tudi ne, tako da se čudim, kako je lahko prišlo do spremembe celic.
Hvala za ogdovore in lep pozdrav!
Pozdravljeni!
Letos avgusta imam bris in me zanima, ali gre to za običajen bris, ki ne zazna večjih bolezni, ali ta bris zazna tudi morebitni razvit rak na materničnem vratu (oz. začetek le-tega)? Če ne, ali je potrebno posebej omeniti za ta pregled, in ali je plačljiv?
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Jerneja, to je običajni odvzem brisa, ki smo ga deležne vse ženske. Analiza brisa potem pokaže ali so zaznane kakšne spremembe ali ne. V kolikor kaj ni v redu, vas zdravnik o tem obvesti. Vsekakor pa bris, ki ni ok še ne pomeni raka niti začetka raka. Nič ni treba omenjat pri zdravniku, saj odvzem brisa pomeni točno tak pregled o katerem pišete vi. In tudi ni plačljivo. Je pa na izvide potrebno čakati nekje mesec in pol, vsaj jaz čakam ene 6 tednov vedno.