Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? rak jeter

rak jeter

Pri bolniku z rakom na jetrih pravijo, da bolezen zelo hitro napreduje. Zanima me, kakšni so znaki, da veš, da je z bolnikom vedno huje oz. da se mu življenje izteka. Približno koliko časa traja. Pozdrav.

Draga anita!

Najpogostejši rak jeter je hepatocelularni karcinom, ki ima resnično slabo napoved. O njem sem podrobneje pisala tukaj:

Koliko življenja je bolniku še ostalo, je vselej težko napovedati, zato se zdravniki temu vprašanju tudi izogibajo. Na to lahko vplivajo različni dejavniki – starost bolnika, njegovo psihično in fizično stanje, pridružene bolezni. Tako lahko nekateri živijo le še nekaj kratkih mesecev, drugi nekoliko dlje. Bolnik z napredovalim rakom ima slabši apetit, je obnemogel, utrujen in shujšan. Predlagam vam, da se povežete z društvom Hospic! Društvo Hospic ima veliko izkušenj pri negovanju zelo bolnih in umirajočih, svetujejo vam tudi, kako ravnati s takšnim bolnikom, kako z njim najti stik in mu nuditi toplino, ki jo potrebuje.

Lepo vas pozdravljam!

Irena :

spoštovani

zanima me ali je rak jeter enako, kot če gre za metastazo (debelega črevesa).

lp

Draga alenka,

vsak rak nosi tisto “ime” organa, kjer je nastal, “uradni naziv” pa se načeloma nanaša na celice, ki ga sestavljajo. Več o tem:

Da na kratko odgovorim na vaše vprašanje – ne, ni enako.

Lepo vas pozdravljam,

Irena

New Report

Close