Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? rak in delo

rak in delo

Oče nad 80 let ima raka prostate, prestal je kemoterapijo in hodi na hormonske injekcije, kar mu je pomagalo proti bolečinam. Ker je vedno bil fizični delavec, tudi sedaj, ko se na srečo relativno dobro počuti, ogromno dela fizično, predvsem na vrtu, pa tudi težja dela, žaganje, cepanje drv ipd. Je deloholik in ni vajen lenarjenja.

Zanima me, če tak rakasti bolnik lahko tako in toliko dela? Ne bo mu kaj naškodilo? Sicer vem, da je dobro se gibati, čeprav taka dela niso kot telovadba.

Hvala za nasvete, lp.

Pozdravljeni,

najprej čestitam vašemu očetu, da je telesno aktiven in da je tudi po končanem zdravljenju ohranil kondicijo.

Glede telesnih naporov vedno svetujem, da naj posameznik posluša svoje telo. Ko začuti utrujenost, naj počiva in ko čuti, da ima dovolj energije za delo, naj dela. Če je bil oče celo življenje vajen fizičnega dela, potem je on tisti, ki naj presodi, koliko zmore. Previdnost bi priporočala ob dviganju težjih bremen, delu na višini  in ob upravljanju strojev, kar velja ne samo za vašega očeta, ampak za vsakodat. Seveda je ob vsaki težji dejavnosti zaželeno, da je nekdo z njim in mu pomaga, saj je takšna pomoč nevsiljiva in pušča vašemu očetu občutek, da zmore in ima kontrolo. To je pozitivno tako v fizičnem kot psihičnem pogledu. Tako da pomoč ob njegovih opravilih bi dobro vplivala nanj in tudi na povezanost med vami.

 

Vse dobro še naprej,

Jana

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

New Report

Close