Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? rak dojke – prosim za razlago izvida

rak dojke – prosim za razlago izvida

Pozdravljeni!

Prosim vas za razlago izvida “po domače”:

Narejena ablacija leve dojke in biopsija varovalne bezgavke ter profilaktična mastektomija desno in biopsija varovalne bezgavke. Narejena rekonstrukcija z ekspanderjem.
…invazivni duktalni karcinom, DCIS, gradus II, mitoze 2. Mikroskopski premer 1,2 cm. NI vaskularne invazije, prisotna je perinevralna invazija. Prisotna limfovaskularna invazija. R 0 resekcija. Hormonski receptorji ER 90%, PR 70%, MIB-1 10%. Varovalna bezgavka negativna 0/1. HER-2 status: IHK 1+, FISH 2.2
Desna dojka b.p. Varovalni bezgavki negativni 0/2.

Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav!
Polona

Nihče ne zna povedati po domače, bom pa jaz poskusila 🙂
Odstranili so ji levo dojko in potem še desno, da ne bi dobila raka še v desno dojko. Ne vem zakaj, če pravijo da rak ni lokalna bolezen. Zato ni rečeno, da ga ne more dobiti kam drugam. Verjetno zato, ker je Angelina Jolie tudi tako odločila; vendar ona je imela vsaj en izgovor za to, tule pa nič ne piše, da bi se kaj pregledalo, če je BRCA1 ali BRCA2 pozitivna. No, potem so ji vstavili tisto nekaj, kar se imenuje ekspander. V tisto nekaj bodo dali potem silikon, ko se bo koža lepo prilagodila. Ne rada prevajam take izvide, ker jaz bi za sebe odločila drugače, sem pa verjetno tudi precej starejša kot tvoja mamica in ne rabim lepih dojk. Tisto se mi zdi, da je treba obnavljati vsakih 10 let, in za sebe tudi ne bi mogla trditi, da še bom takrat sposobna za kakšno narkozo 🙂
Potem piše, da ima mami najbolj pogosto vrsto raka dojke, ki izhaja iz mlečnih vodov. Tumor ni bil velik, odstranili so ga v popolnosti; po njegovem „karakterju“ pa vdira v limfo in v živce. Potem so navedene še druge biološke značilnosti (karakter) tumorja, kako je agresiven, kako hitro se celice delijo in če pogledaš od 1 do 3 je 2 nekje v sredini. Je tudi hormonsko odvisen, se pravi da ima 90% „pristanišč“ za hormon estrogen in 70% za hormon progesteron. Po tem se odločijo katero hormonsko zdravljenje ji predpišejo.
Delali so tudi še neke druge teste, da bodo vedeli, kako jo bodo (dodatno) zdravili. Če bi bil IHK 3+ bi bila primerna za biološko zdravilo trastuzumab, pri 1+ bi to zdravilo ne bilo primerno; ne vem zakaj so šli delati še FISH test, tistega delajo običajno pri 2+. No, to nam ni treba vedeti.
Desna dojka ni bila rakava. Tudi prve bezgavke pri obeh dojkah niso imele rakavih celic. To je to.
Lepo in vse dobro Vaši mami!

Hvala vam za pojasnilo izvida!

Naj pojasnim, da to ni za mojo mami, ampak kar zame. Obe dojki sem si odstranila, ker sem želela, da mi obe tudi povečajo. Bila pa sem v otroštvu polno obsevana na plučih in so mi verjetno zaradi tega to tudi omogočili.

Če sem prav razumela, ta izvid nikjer točno ne določa ali je šel rak v druge organe?
Mogoče še to: Kaj pomeni “ni vaskularne invazije”?

Zanima me še, ali vse te stvari veste iz lastnih izkušenj ali ste mogoče zaposleni na kakšnem takem delovnem mestu?

Hvala vam še enkrat in srečno še naprej!
Polona

Saj res, nevem od kod se je vrinila ta „mama“. Verjetno preveč berem.
Tisti izraz “ni vaskularne invazije” bi naj pomenil, da rak ne prodira v žile („vas“ je žila). Če bi prodiral v žilo, naj bi bolj verjetno prišlo do oddaljenih metastaz…
Vendar se ne obešajte na to, kar kdo napiše.
So že tudi ugotovili, da ne nastanejo metastaze samo tam, kamor rakave celice slučajno vodi kri ali limfa, ampak da potujejo rakave celice, ki imajo neke receptorje (po domače – neke antene) k tistim organom, kamor jih pritegnejo neki transmitterji (prenašalci), ti pa so mediatorji (neki informanti) živčnega sistema. Od te teorije ni več velik korak k novim spoznanjim, ki jih drugi vedo že od davnaj, da je tumor samo simptom rakave bolezni, kot pravi dr. Ebnerjeva. Ona poudarja, da ne dobi vsak raka, ki živi v istih okoliščinah ali v isti družini. Temu se približuje tudi dr. Serženova, ki je v svoji knjigi Rak na duši napisala, da tudi tiste, ki so imele BRCA pozitivno, niso dobile vedno raka. Slednja se je marsičesa dotaknila, čeprav se je dostikrat sklicevala tudi samo na znane osebe, ki niso imele mnogo pojma o pojmu.
Tako kot jaz ne.
Ne, jaz ne delam, jaz samo mnogo berem in sortiram. Moje izkušje so me tudi mnogo naučile, ampak naše izkušnje so nas pripeljale ravno tja, kjer zdaj smo.
Lep pozdrav in veliko sreče!

Hvala vam za pojasnila.

Srečno in lp.

New Report

Close