rak dojke- izvidi, zdravljenje
Pozdravljeni!
Mama je pred tednom dni zvedela, da ima raka na dojki. Je obupana in tudi sama sem prestrašena. Začela sem prebirati literaturo o raku, da bi imela čimveč informacij in bi tudi lažje bila v oporo mami. Zdravnik ji je že na UZ rekel, da bo potrebna operacija, da pa je tumor majhen, onkologinja na OI je menila, da je najboljše, da se odstrani cela dojka, ker je majhna. To je bil za mamo še dodaten šok. Imamo tudi izvid citološkega pregleda, pa bi prosila za razlago. Prav tako me zanima kako potekajo stvari naprej. 1. avgusta ima pregled pri kirurgu na OI- ali bo takrat že ostala v bolnišnici in jo bodo operirali? koliko časa po operaciji je pacient v bolnišnici? Kdaj sledi obsevanje -ali sledi, če odstranijo celo dojko? Kdaj sledi kemoterapija- koliko časa traja, bo takrat mama v bolnišnici ali se vozi- koliko terapi je en ciklus? Brala sem nekaj o hormonsko odzivnem raku- kdaj to ugotovijo- šele po operaciji? Kako priti do psihoonkologinje in kdaj? Kako je s komplementarnim zdravljenjem, kdaj in kaj?napisala bi še to, da je mama stara 68 let, da je kar vitalna, se razmeroma zdravo prehranjuje, je v stiku z naravo, hkrati pa psihično labilna. V zadnjem obdobju (treh let) veliko stresnih situacij.
Izvid: Karcinom z visoko proliferativno aktivnostjo (ocena ni zanesljiva, ker je vzorec poliploiden) C5. Poleg diploidne populacije so v vzorcuš edve anevploidni populaciji celic z DI 1, 187 in 2, 382. V S fazianevploidnega ciklusa z D 1,187 je 6,497% celic, v S fazi DI z 2,382 je 7,43 % celic. Referenčna vrednost je 6,7%.Velikost tumorja je 23×14 mm.
Naključni skupki in disocirane tumorske celice z nekolikopovečanimi iregularnimi jedri in zmerno obilno citoplazmo. Jedra se palisadizirajona robovih skupkovin prekria drugo.Številne intracitoplazmatske inkluzije. V ozadju gola jedra, elementi maščobnega tkiva s kapilarami in proste maščobe.
Prosim za pomoč!hvala
Glede samih izvidov ne morem pomagati, mislim, da je najbolje počakati do pregleda pri kirurgu, ki bo itak kmalu. Za njega si pripravite vsa vprašanja, ki vas zdaj begajo. Naj vam ne bo nerodno, da si vprašanja že doma napišete na listek ter ga pri zdravniku enostavno “potegnete iz žepa” in vprašate vse po vrsti. Zdravniki na vprašanja ponavadi tudi odgovorijo, če pa nimamo vprašanj, pa tudi oni ne silijo z razlago.
Če se spomnim nazaj na moj prvi obisk pri kirurgu, sem šla tja popolnoma nepripravljena in sem se potem doma jezila sama na sebe, zakaj ga nisem več vprašala. Od takrat naprej sem na vse preglede pripravljena, imam pa tudi tako zdravnico, da mi na vsa vprašanja odkrito odgovori. Čeprav je od začetka težko … človek najtežje vpraša ravno tisto, kar ga najbolj zanima – kakšne so šanse? ali sem prišla pravočasno? in podobne…
Čeprav na taka vprašanja zdravnik ne more odgovoriti, ker ponavadi tega ne more vedeti takoj. Rak je taka bolezen, da nikoli ne veš, kako se bo odzval na zdravljenje. Potrebno je zaupati zdravniku, sodelovati pri zdravljenju po svojih močeh in verjeti v ozdravitev. Povejte mami, da nas je ozdravljenih bolnikov vedno več in živimo normalno življenje, mogoče še bolj polno kot prej.
In še nekaj odgovorov:
– verjetno se bo s kirurgom najprej pogovorila o sami operaciji in mogoče že dobila datum, ki pa bo verjetno kmalu. Pred operacijo so potrebne še določene preizkave, ki jih bo opravila v svojem zdravstvenem domu, s pomočjo osebne zdravnice (slikanje pljuč, krvna slika …)
– koliko časa bo v bolnici je odvisno od tega, kako se bo počutila po operaciji, pa še od kakšnih dejavnikov, ponavadi pa ta čas ni tako dolg, mogoče kakšen teden
– šele po operaciji se bodo odločili za obsevanje ali kemoterapijo. To je odvisno od večih dejavnikov in vse ji bodo pravočasno pojasnili. Res pa je, da je ena ali druga za vsakega bolnika drugačna. Naj se ne obremenjuje že zdaj s tem, sploh pa s številom ciklusov …tega v tem trenutku še noben ne more vedeti.
– če je rak hormonsko odvisen ali ne, bo mama izvedela ob prvem pregledu po operaciji, ko ji bodo določili tudi nadaljnje zdravljenje.
Bila sem kar dolga, a vem, da imate še veliko vprašanj, ste prestrašeni in se čutite verjetno nemočni. Zato je vsak odgovor dobrodošel, pa čeprav vam na glavna vprašanja ne znam odgovoriti.
Priporočila bi vam pa, da bolezen sprejmete čim bolj mirno, se o njej odkrito pogovarjate, mamo vzpodbujajte in bodite optimistični. Zdrava prehrana z veliko vitamina C, gibanja … je seveda dobrodošla. Pri raznih “alternativnih” zdravljenjih pa svetujem zdravo mero razuma.
Želim vse dobro,
darja
Pozdravljena „susuza”:)
Tule odgovor na dve vprašanji, ki se me tičejo:
Glede psihoonkologinje:
Drugod je drugače, vendar kot sem informirana, se je treba V Ljubljani najprej oglasiti k dr. Snojevi, psihiatrinji na oddelku psihoonkologije na onkološkem inštitutu (to je zdaj v novi stavbi). Ona potem odloči kam bo mamo poslala: k psihologinji ali na skupinske terapije, kjer se učijo tehnik sproščanja (po Simontonu) in pogovarjajo o izkušnjah, … nekateri se učijo odkrito pogovarjati o belezni, stiskah… nekater pa tudi poslušati…razumeti sebe in druge… ravnati s strahom… dobijo motivacijo… ipd. Lahko samo priporočam.
O komplementarnem zdravljenju:
Komplementarno zdravljenje je uspešno, če zajema celostnega človeka. Začne se že takoj ko zvemo za diagnozo. Vsak sam se lahko informira in začne takoj delati na zdravi prehrani in na izboljšanem načinu življenja. Žal tule vse premalo pišejo o tem in o glavnih dejavnikih za izboljšanje imunskega sistema…
Seveda traja tudi nekaj časa, dokler najdejo bolniki primerno dopolnilno zdravljenje, ki ga ne morejo izvajati v samohodu, naj si bo v obliki injiciranja z omelo, encimi, homeopatijo, akupunkturo ipd. . Nekateri si iščejo zdravnike v Avstriji, ker v Sloveniji ta siva cona zdravljenja še ni zakonito urejena.
Pacienti profitirajo od tega, če začno s komplementarnim zdravljenjem že pred operacijo, da lažje prenesejo nezaželjene učinke, pa seveda med vsakim zdravljenjem in v smislu sekundarne profilakse tudi po agresivnem zdravljenju dokler obstoja riziko ponovitve ali širjenja…
Za moje pojme en tumor od 23×14 mm ni majhen, četudi sem videla že tumor velik za glavo dojenčka… vendar tule ne morem oceniti individualne situacije, sem prepričana, da bodo na onkološkem pravilno odločili. Zaupajte zdravnikom; dvome je potrebno razčistiti sproti in začeti upati, gledati pozitivno in konstruktivno.
V primeru Vaše mami se gre za delno hitro priliferajoč karcinom, kar pomeni, da se rakove celice delijo hitro, zato bi bilo kar v smislu vseh, da se takoj ko bo to možno, tudi operira in sprejme vsako predlagano terapijo s strani onkologov. V tem primeru lahko verjetno komplementarna medicina le podpira agresivne terapije zdravljenja.
Vam želim mnogo energije in moči.
LP
Avtor: MajdaKovačec
Datum: 25-07-06 16:24
Pozdravljena susuza!
Glede diagnoze ti ne morem odgovoriti, ker je strokovna in se vanjo lahko poglobi le strokovnjak. Lahko pa ti povem nekaj lastnih izkušenj.
Odkrili so mi raka dojke in sicer je bil le ta v cistah, ki jih je bilo po dojki veliko. Odstranili so mi dojko. Vendar mi niso odstranili bezgavk, ker rak še ni delal metastaz, torej se še ni širil v bezgavke. Včasih odstranijo varovalno bezgavko, torej tisto, ki je najbližje raku, jo histološko pregledajo in če ugotovijo, da je že okvarjena, odstranijo še ostale bezgavke.
Sama nisem imela niti obsevanja, niti kemoterapije. Pri vsakem pacientu posebej določijo način zdravljenja, glede na izvide histoloških preiskav, ki jih dobijo pri operaciji.
Sama sem bila v bolnici pet dni in to na plastični kirurgiji, ker so mi že pri odstranitvi vstavili silikonsko protezo. To možnost mi je predlagal onkolog. Res pa je, da pri določenih oblikah raka ne smejo takoj rekonstruirati dojke. To je odvisno od vrste raka, je pa smiselno, če mamo seveda to zanima, da o tem povpraša onkologa.
Glede psihičnega pritiska, ki jo prinese diagnoza rak, pa se strinjam. Meni je pomenilo kar neko smrtno obsodbo, saj so vsi okoli mene zaradi te bolezni umirali. Vendar po dveh letih še živim, nisem umrla. Se pa zavedam, da se mi bolezen lahko ponovi. Zato poskušam živeti zdravo, se ne obremenjevati za stvari, ki jih ne morem spremeniti in dihati za vsak trenutek.
Najhujše je bilo čakanje na operacijo, po njej je bilo lažje, ker sem vedela, da so odstranili nekaj, kar ni sodilo v moje telo.
Mamo poskušajte do operacije zamotiti z drugimi stvarmi. Sama sem tisti čas preživela po hribih in na smučeh.
Poiskala sem si tudi pomoč psihiatrinje. Vendar so čakalne vrste take, da se tja pride šele kasneje. Domači ji čim bolj pomagajte, se z njo pogovarjajte in bodite z njo, kajti najhujši je občutek osamljenosti, tiste dni.
Srečno Majda
Pozdravljeni!
Pred slabim mesecem sem začutila bulo na levi dojki veliko kot majhna mandarina, se mi je zdelo da se je to pojavilo čez noč.Takoj sem šla na preiskave in zdi se mi da se vse zelo hitro odvija.Zadnja diagnoza je :tumor je diploiden,celični ciklus:v G1 fazi je 83,55% celic, v S fazi je 10,5% in G2 fazi 5,9% celic.
Je pa karcinom dojke z visoko proliferacijsko aktivnostjo (c5).
Ne znam si niti predstavljati kaj je to, zdravnica mi skoraj nič ni objasnila, imam pa 7.3. posvet s kirurgom dr.Žgajnarjem.Naj počakam na njegova pojasnila,ali mi katera lahko kaj več pove.
Doma se nikakor nočejo o tem pogovarjati,jaz bi se pa rada.Moram pa se delati zelo močna za radi moje najstnice.
Prosim za kakšen nasvet.
Pozdravljeni!
Ne vem če moje vprašanje ravno spada v to mapo, ampak upam da mi boste vseeno lahko svetovali.
Imam težavo. Stara sem 17.let. Dojke me bolijo že nekaj tednov pa čeprav nisem pred menstruacijo. Redno si jih pregledujem a nisem začutila nikakršne bulice, samo bradavice imam zelo rdeče in zadnjič se mi je iz njih celo nekaj pocedilo. Na dojki pa imam tudi materino znamenje in okoli njega je bel kolobar (koža je svetlejša okoli znamenja kot je drugje).
Pomislila sem na raka, ampak ali je to pri mojih letih že možno?Mislim rak na dojkah pri mojih letih se mi zdi malo prezgodaj.
Res pa je tudi, da imam zelo zelo majhne dojke ker sem pred 2 letoma imela anoreksijo. Sedaj sem se zredila da normalno težo,ampak v dojke se nisem nič ”zredila”. Je morda možno, da me zato tako boli ker se razvijajo? Tudi menstruacije zaradi anoreksije nisem imela in jo imam zdaj spet, ampak je nekoliko neredna včasih je prezgodaj, včasih prepozno, včasih je močna včasih ne…občutek imam da je nekaj narobe, ampak če bom odšla k ginekologinji, katera je naj poudarim zelo neprijazna imam občutek da me bo sama čudno pogledala češ da pretiravam v vsem tem.
In kaj se zgodi, če ona reče, da pretiravate? V preteklosti je verjetno bilo tako, saj anoreksija sama je že bila eden izraz pretiravanja. Če se ne strinjate s tem, ali je ne razumete, potem se o tem pogovorite z njo oz. jo vprašajte, kako to misli. Kar opogumite se in morda potem ne bo več čudno pogledala, ampak presenečeno.
Zdravniki in psihologi so zato, da Vam pomagajo; treba je imeti zaupanje v njihovo strokovnost. Če bi anorexijo pozdravili s psihoterapijo (?), potem bi od tega pridobili mnogo več in Vas ne bi motilo, kaj reče ginekologinja ali kako čudno Vas gleda. Tako, da še ni rečeno, da je anoreksija pozdravljena; ker če se neka bolezen ne zdravi vzročno, ampak samo simptomsko ali potlači, potem ne pride do ozdravitve. Lahko pa se tudi prestavi.
Tule in tudi drugje na spletu Vam nihče ne more odgovoriti na Vaše vprašanje, ker je mnogo vrst izcedkov (mlečni, prozorni, gnojni, krvavi). Do izcedka lahko pride iz hormonskega neravnovesja, pri hudih čustvenih pretresih od motnje v hipotalamusu in/ali hipofizi, lahko pa je tudi pri več vrstah raka (ledvic, jajčnikov, pri raku pljuč ali hipofize). Zato pojdite čimprej k zdravniku, da se ne boste obremenjevali še z nepotrebnim strahom.
Vse dobro!
Pozdravljeni.
Obračam se na vas in srčno upam na vašo pomoč. Moja mama je stara 61let in mesec dni nazaj so ji našli 3 tumorje v desni dojki, največji je meril nekje 3,4cm. Vse tri so odstranili, vključno z varovalnimi bezgavkami, zdaj pa je prišel izvid, da gre za invazivni duktalni karcinom, gradus 3, ter da je potrebna še ena operacija, ker niso odstranili dovolj zdravega tkiva. Na izvidu piše, da v ostalih bezgavkah ni zasevkov. Čaka jo KT 6x, EC (a je to Epirubicin?), + biološko zdravljenje 1leto in še obsevanja. Piše, da bo dobivala Herceptin, torej predvidevam, da gre za hormonsko neodvisni karcinom, ker je HER-2 pozitiven?! Zanima me kaj zdaj vse to pomeni? Vsepovsod berem, da ima zaradi takega gradusa in še pozitivnih receptorjev slabše možnosti za preživetje. Smo čisti laiki v tem in se nam sanja ne kaj nas čaka. Mama razmišlja kar se da pozitivno in ima močno voljo, da bo šla skozi vse to.
Lepo prosim, če bi mi lahko nekdo obrazložil, dal kak nasvet ali delil izkušnjo z nami.
pozdravljeni njelica,
strokovnjaki v Angliji so odkrili zdravilo,ki za daljše obdobje ustavi napredovanje raka na dojki.
Imenuje se T-DM1,ja izjemno učinkovito,prav tako pa znižuje stranske učinke kemoterapije.To zdravilo je posebno primerno za ženske z bolj agresivno obliko bolezni.
Vprašajte onkologa za to zdravilo.želim vaši mami obilo sreče.
Lp
J.H.
ne razširjajte laži.
Kot sem napsiala, imamo tako zdravilo BREZ STRANSKIH UČINKOV že 92 let – omelino zdravljenje. Problem je, da moderna farmacija ne bo šla nalašč za omelo postavljati različne kotle in ne bo nabirala omelo v 4. različnih letnih časih sortirano po posameznih vrstah drevja…in ne bo sušila oprano zel brez toplote (ki bi uničila delovanje lektinov v omeli). V moderni farmakološki industriji so 10 let poskušali omelo prilagoditi njihovim pogojem, pa ni šlo. Omela se ne bo prilagodila, mi se moramo prilagoditi omeli, tisti, ki so to upoštevali, so uspeli.
Mnoge farmacije sedaj poskušajo na drug način priti do istega učinka. Bodo to uspele brez stranskih učinkov? Ne vem.
Bo treba iti pogledati, katera farmacija je to in če je na borzi z delnicami, potem je to spet blef, ki ga že poznamo.
Seveda pa razumem, da bi hoteli omelino zdravljenje poenostaviti.