Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Rak dojke – histološki izvid. Kaj lahko pričakujem?

Rak dojke – histološki izvid. Kaj lahko pričakujem?

Lepo prosim, če bi bil kdo tako prijazen, da mi malce objasni spodaj pripeta histološka izvida. Mami je bila prejšnji mesec narejena tumorektomija in disekcija pazdušnih bezgavk. Predvsem me bega podatek glede števila pozitivnih bezgavk. Po eni strani naj bi bil sam tumor v dojki “praktično zanemarljiv”, po drugi strani pa je število pozitivnih odstranjenih bezgavk zaskrbljujoče veliko (37/40). TNM klasifikacija je na izvidu dokaj ugodna (razen za M, ker še ni podatkov). Vse skupaj me malce bega in se mi zdi precej navzkrižno.

1. Histološki izvid je pokazal DCIS z žariščem invazivnega duktalnega karcinoma velikosti 1,2 mm in s fokusi karcinomske limfangioze v in ob tumorju. Ocenjeni premer vsega DCIS z žarišči karcinomske limfagioze je 13 mm. In situ in invazivni karcinom sta 6 mm od lateralne ekscizijske ploskve. Žarišča karcinomske imfangioze so tik ob posteriorni ekscizijski ploskvi (v območju vidnega polja velike povečave). Posamezna žarišča DCIS so bila posteriornega roba ekscizijskega vzorca. Narejena dodatna ekscizija, ki je pokazala številnejša žarišča karcinomske limfagioze tik, ob ali sami ekscizijski ploskvi (po opisu kirurga bazalno).
V odstranjenih 40-ih bezgavkah je bilo 37 pozitivnih. MIB-1 je 10%, ER so pozitivni v 100 % celic, PR receptorji pa so negativni.
Izvida Her-2 receptorja še ni.
Ne glede na status HER-2 je pri bolnici potrebna dopolnilna KT in nato dopolnilna hormonska terapija ter po zaključeni KT tudi obsevanje operirane dojke in ipsilatealne scl. lože.
V primeru pozitivnega Her-2 statusa bo potrebno tudi anti Her-2 zdravljenje.

2. Bolnica je bila hospitalizirana zaradi histološko verificiranega netipljivega karcinoma leve dojke s citološko verificirano metastazo v aksili. Z rutinskimi preiskavami za zamejitev bolezni oddaljenih metastaz nismo odkrili.
Tumor smo po predhodni lokalizaciji z radioizotopom odstranili in obenem naredili aksilarno limfadenektomijo.
Histološki izvid: duktalni karcinom in situ z 1,2 mm velikim žariščem invazivnega duktalnega karcinoma. Robovi ekscizije so v zdravem. V 37 od 40 odstranjenih aksilarnih bezgavk so metastaze.
Glavna diagnoza: rak leve dojke; T1 N1 MX.
Poseg: tumorektomija, aksilarna limfadenektomija.

Že vnaprej se zahvaljujem za kakršen koli koristen nasvet ali informacijo.

Nikca

Preseneča me kako majhen tumor pa tako veliko pozitivnih bezgavk. Še nekaj podatkov več je zelo pomembnih o samem tumorju, ki pa jih niste navedla (HER-2, gradus, mitoze…), pravijo da je pomembna tudi starost. Predlagano je zdravljenje, ki je trenutno standard tudi v svetu. Upam, da bo zdravljenje potekalo brez težav in seveda da bo vaša mami ozdravela.

lp

Pozdravljena KatarinaK!

Žal ostalih podatkov nimam. Na histološkem izvidu so samo podatki, ki sem jih posredovala. Lahko samo dodam, da ima mama 59 let. Ostale izvide bom objavila naknadno, ko bo opravila dodatne preglede in bomo imeli kaj več informacij.

Hvala vsekakor za pozornost in lep pozdrav.

Tumor je 100% estrogensko odvisen (ER so predvidevam estrogenski receptorji). Zato so tudi predlagali hormonsko terapijo. Ni pa odvisen od nivoja progesterona (PR so predvidevam progesterosnki receptorji). Če se da tumor obvladovati z vplivom na nivo hormonov, to zagotovo ni slabo.
Če bodo HER-2 receptorji pozitivni, se bodo najbrž da odločili za biološko zdravljenje (anti HER-2 zdravljenje), če pa ne bodo, pa ne, saj potem to zdravljenje ni potrebno in tudi ni smiselno.

Ko se bo rana dovolj zacelila, bodo začeli s kemoterpaijo, po končani kemoterpaiji pa mamo čaka še obsevanje dojke in pazdušnega predela.

Več nisem razumela, zato ne morem komentirati. Še to, kar sem napisala, je popolnoma laična razlaga, zato vzemi z rezervo.

Mami pa želim zdravljenje brez zapletov in seveda tudi ozdravitev. Vsem vam pa veliko moči, da to skupaj prebrodite.

New Report

Close