Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Rak dojke

Rak dojke

Pozdrav vsem obiskovalcem foruma!
Danes sem prvič na teh straneh, prej nisem imela dovolj psihične energije. Maja lani sem zatipala bulico ob bradavici dojke in takoj odšla na pregled v ordinacijo za bolezni dojk. Tam so mi po pregledu in punkciji zagotovili, da 100% nimam raka, da je to le cista. Želela sem naj mi jo odstranijo, saj je že mama umrla za rakom dojke in me je bilo strah, vedar so me le naročili na ponovni pregled-oktobra. tedaj pa sem naletela na bolj natančnega zdravnika, ki je dejal, da take ciste ne smejo biti v dojki. Teden dni po operaciji sem izvedela, da je bil v cisti rak, odločili so se za ponovno mini operacijo, da pogledajo kaj je okoli in našli polno takih. Pred mesecem in pol so mi odstranili desno dojko. Izvidi so dobri, saj mi onkolog ni predpisal nobene terapije, ker so z operacijo odstranili vse. Vseeno pa mi je predlagal odstranitev jajčnikov. Stara sem 40 let, roditi ne morem več saj že šest let nimam več maternice(velik adenom-benigni tumor). Ginekolog mi je odsvetoval takojšno odstranitev in me poslal na gensko posvetovanje, zaradi dedne obremenjenosti. Zanimajo me izkušnje tistih, ki so jim odstranili jajčnike, ali hormonska terapija pomaga ozirma kakšne so težave. Pozdrav vsem, posebno pa mimiŠ in ŽIVI saj sem tudi sama učiteljica in to matematike. LP Majda

Majda, pozdravljena
tudi sama sem tvojih let. Vsa rodila (maternico, jajcevode, jajčnike) pa še bezgavke v trebušni votlini so mi odstralnili sep. 2004., zaradi raka na maternici. Imam pa tudi fibroadenom na dojki, vseeno so mi vsi zdravniki (ginekolog, onkolog) vsetovali oz. predlagali hormonsko nadomestno terapijo., ker sem se zalo slabo počutila (oblivi vročine, mraz, nespečnost…) in glede na starost smo še premlade, da bi čisto izgubile hormone (osteroporoza, pa tudi druge težave, ki so povezane s starostjo).
Trenutno sem na estradermu TTS 50 (obliži). Počutje je veliko boljše, skrb pa vseno ostaje, ker imajo hormonska zdravljena veliko stranskih učinkov.
Odločitev je na koncu tvoja.

lp
Kaja

Kaja hvala za hiter odgovor,
v sporočilu sem naredila napako, onkolog je svetoval odstranitev, ginekolog pa mi je prej predlagal gensko svetovanje. Pravi, da bi jajčnike kljub genom raje kontroliral kot jih kar odstranil. Mene pa je močno strah,saj je rak jajčnikov teže odkriti, pa tudi več možnosti za napredovanje ima. Nekako se nagibam k odstranitvi, pa da bom vsaj tu imela mir.
Ali so ti zdravniki predstavili stranske učinke nadomestnih hormonov. Sama sem zelo aktivna športnica in me je ginekolog opozarjal, da bo življenje z nadomestnimi hormoni težje, pa vseeno ne vem v kakšni obliki bo težje.

Kako pa opazimo spremembe na bezgavkah ali se močno povečajo ali so premakljive. Sama na vratu tipam zelo majhno bulico, za katero se mi zdi da ne paše na to mesto. Saj ne vem, mogoče pa že preveč kompliciram.
Lp Majda

Pozdravljena Majda
v mojem primeru je bila nujna odstranitev jajčnikov (preventivno), hormonsko nadomestilo sta zagovarjala oba zdravnika (pa še samoplačniške preglede oz. mnenja sem iskala), Vsi so mi svetovali nadomestne hormone. Zdravniki ti zelo malo povedo o stranskih učinkih, (sama hvala). Vendar ko prebereš navodila za uporabo in vse možne neželene stranske učinke ti slabo “rata”.

Glede bezgavk nimam izkušenj, ne morem nič napisati.
Vendar vsaka sprememba oz. bolečina in podobne zadeve me vržejo iz tira; kaj če se je spet kje pojavil?
Prav je, da si pozorna na vse spremembe in če se ti zdi karkoli nenavadno, bolj prazna panika za nič, kakor prepoznen pregled.

lp
Kaja

Lep pozdrav, Majda!
Še malo, pa bomo ustanovile klub za učiteljice! Pa naj kdo reče, da naš poklic ni stresen!
Ni mi prav jasno, zakaj bi ti odstranili jajčnike. Meni so blokirali delovanje jajčnikov zaradi hormonsko odzivnega karcinoma dojke, z Zoladexom. Takoj sem padla v meno, pri 42 letih. Imela sem tudi oblive, vse stranske učinke, a ni bilo prehudo. Po pol leta je minilo. Pomembno mi je bilo le, da sem živa. Hormoni jajčnikov, estrogeni namreč spodbujajo rast tumorskih celic. Tudi meni so rekli, da so odstanili vse, a se je pozneje izkazalo, da je to pravzaprav težko reči. Saj tumorske celice lahko potujejo, še predno si tumor sploh zatipamo. Sploh če so tumorske celice slabo diferenciirane, kar ugotovijo z mikroskopom. Če je imela tudi tvoja mama karcinom dojke, in tudi ti, potem ti hormoni v hormonski nadomestni terapiji sigurno ne bi koristili. Vsekakor vprašaj zdravnike! Je pa seveda tudi možno, da karcinom ni hormonsko odziven in tukaj hormoni niti ne vplivajo na rast teh celic.
Hormonska nadomestna terapija je sicer v redu, a če računamo, da v Evropi vsaka 8. ženska slej ko prej zboli za rakom dojke, ti hormoni pa tudi malo zvečajo tveganje, se človek vpraša, kaj je bolje: ali podaljšati stanje pred meno ali pa več tvegati. Saj mena pozneje tako ali tako pride in nadomestnih hormonov ne moreš jemati v nedogled. Par let gor ali dol mislim leta pred meno in potem. Družba pa nam je seveda vcepila razmišljanje, da je le mladost nekaj vredna in tako prodajajo vse sorte, od kozmetike dalje, prehranske dodatke, tudi “zdravila” pa ne zaradi nas, ampak zaradi dobička. Tudi cigarete prodajajo zaradi dobička, mar ne? Razen v primeru, ko so stranski učinki mene res hudi. Pa tudi tu je pomemben psihični moment, recimo strah pred staranjem in smrtjo. A vsi smo na tej poti. Ko zdaj vidim kakega starejšega človeka, si rečem:srečnež, poglej kako dolgo živi! Če hočemo dolgo živeti, se pri tem pač tudi postaramo.
Možno pa je, da bi ti jajčnike odstranili zaradi tveganja da se tudi tam razvije kaj malignega, ker bi imela okvarjene gene in bi bilo tveganje veliko. Ali bi lahko živela s tem tveganjem? Ko boš dobila vse informacije, se boš lažje odločila. Kar tečni moramo biti pri zdravnikih, da nam kaj do konca razložijo. Drži se in lep pozdrav! ŽIVA

Vsak tumor je drugačen, zato jih tudi različno obravnavajo. Moj je bil hormonsko neodvisen, hormonsko odvisni pa so spet različnih tipov in stopenj. Zato mislim, da čeprav (ali pa prav zato ker) smo učiteljice, moramo poslušati onkologa. On ve, zakaj je nekaj predlagal, me pa le ugibamo. In čas, ko premišljujemo, je lahko zamujen čas.

Pozdrav vsem!
Že nekaj časa se nisem oglasila ker sem bila v bolnici, kjer so mi odstranili protezo, saj se mi je vse vnelo.
Mima prebrala sem tvoj nasvet in se globoko strinjam, težava je le ta, da mi ni onkolog nič omenil ali gre za hormonski ali kakšen karcinom-čeprav sklepam da je, ker je bil v cistah. Sama sem ga vprašala kaj je z jajčniki in je dejal da jih je bolje odstraniti. Ker ni tako odločno zahteval, me je ginekolog napotil v gensko posvetovalnico, ki jo imam drugi mesec, tam pa se bom podrobno pozanimala. Če bo nasvet za odstranitev bom to sigurno upoštevala.

V genski svetovalnici ti bodo zagotovo svetovali odstranitev, če obstajajo znaki, da bi lahko šlo za genetskega raka. A genetska preiskava traja leto in pol, tako da na ta izvid res ni smiselno čakati. Ali je tumor hormonsko odvisen, pa vprašaj kirurga. Povej, da si nekaj prebrala o tem in te zanima. Lahko pa ga tudi vprašaš, kaj to pomeni zate, gotovo ti bo razložil bolje kot me. Test delajo zdaj že rutinsko, tako da če si bila operirana v zadnjih petih letih, je bil narejen.
Genetski rak in hormonsko odvisen tumor pa sta dva opisa povsem različnih stvari.
Genetski rak pove, da imaš okvarjen gen BRCA1 ali BRCA2 ali oba. Okvara BRCA1 (BRest CAnser) pomeni možnost zboletja za rakom dojke, jajčnika, črevesja in prostate, BRCA2 pa dojke in nekih drugih (a ker imam sama BRCA1, se za 2 nisem zanimala), ki je pa lahko vsak tudi hormonsko odvisen ali neodvisen. Če je odvisen, pomeni, da reagira na hormone. Torej ga s hormoni lahko stimuliramo ali zaviramo in take tumorje s hormoni obvladujejo. Res je, da so stranski učinki (od valung do nervoze) prisotni, toda raka nam pomagajo zelo dobro nadzirati dolga leta, tudi če gre za genetskega raka.

Če rak ni genetski, pomeni, da je nastal zaradi nekih drugih dejavnikov tveganja, kljub temu pa je lahko hormonsko odvisen ali neodvisen. Pri hormonsko neodvisnih tumorjih hormoni ne vplivajo na njihovo rast: niti jih ne spodbujajo, niti jih ne zavirajo. Zato nolvadex in kar je še podobnih hormonskih zdravil za raka ne učinkujejo. V teh primerih smo pacienti odvisni samo od KT, ki prime ali pa ne.

Nadomestna hormonska terapija pri ženskah s hormonsko odvisnimi tumorji ne pride v poštev, pri tistih z neodvisnimi pa ni nobenega razloga, da bi se je bale bolj kot zdrave ženske.

Živijo, mimaŠ!

Jaz sem imela oba karcinoma hormonsko neodvisna (no, prvi 100%, drugi pa malenkostno manj), a mi niso hoteli dati nobene nadomestne horm.terapije. Rekli so, če lahko zdržim brez, bo še najbolje. Torej sem (včasih lažje, drugič komaj) zdržala. Trajalo je skoraj tri leta.
Vse je odvisno od zdravnikov, eni nekaj predlagajo, drugi ne, odločitev pa je končno naša.

Srečno!

Zdravo!
Prebrala sem tvoje vprašanje o hormonskem zdravljenju. Sama sem bila stara 39 let, ko so mi zaradi raka odstranili jajčnike, maternico in bezgavke. Po operacije so se začele hude težave. Imela sem močne vročinske valove, potila sem se, nisem mogla spati itd. Zdravnica mi je predpisala hormonske injekcije, katere sem dobivala skoraj 9 let. Sama sem v časopisu zasledila hormonske obliže in vprašala zdravnico, če jih lahko dobim. Od injekcij me je namreč bolela noga. Hormonski obliži se imenujejo CLIMARA 50 ali močnejši CLIMARA 100. Prilepiš jih lahko kamor koli na telo in to vsakih sedem dni. Lahko se kopaš pa se ne odlepijo. Meni super pomagajo in moje mnenje je, zakaj bi nekaj trpela če ni potrebo. Počutje je veliko boljše kot po injekcijah, saj so mi injekcije prijele samo tri tedne, dva pa ne. Za mnenje zaprosi še svojega zdravnika. Sedaj sem stara 50 let in ne vem kako dolgo jih bom še jemala. Upam, da sem ti malo pomagala pri odločitvi. Imamo že tako preveč težav, zakaj si nebi katero olajšali.

New Report

Close