Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? rak dojke

rak dojke

Pozdravljeni,

4 leta je od tega, od kar je bila moja mami operirana na levi prsi zaradi velike bule. Prsa je bila odstranjena, po vseh naknadnih preiskavah tkiva pa je bilo ugotovljeno, da so izvidi v redu, da obsevanja in kemoterapija niso potrebni, da je bil “rak” hvala Bogu pac tak, ki se dejansko se ni razvil oz. je bil nekako na meji…za tovrstnega raka torej velja, da je mala verjetnost da se kamorkoli prestavi, vsaj tako je bilo receno.
Vse do danes je mamica obiskovala polletne preventivne preglede v Ljubljani in vse je bilo v redu. Prejsnji teden je zopet odsla na pregled. Zdravnica ji je pretipala tudi zdravo dojko, ki je se ostala in ni opazila nicesar, nobene zatrdline, pa vendar jo je nato se poslala na mamografijo. V tem tednu je prisel izvid, ki pravi: “Glede na izvid mamografije priporoča rentgenolog še UZ dojke. Ostali krvni izvidi pa so v mejah normale”. O datumu preiskave boste obveščeni…tudi piše (sklepam, da datum še ni določen zaradi čakalne vrste in ne zaradi nuje?)
Skratka, zanima me kako si razlagati sporocilo in kaj pricakovati. Glede na to da zdravnica ni zatipala nobene bulice kaj bi potem lahko mamografija taksnega pokazala, da mora sedaj se na ultrazvok?
Ker je na datum preiskave potrebno pocakati bi prosila za kaksno obrazlozitev, da ne bom zivela v agoniji in mislila na najslabse…

Lepa hvala za odgovor!
Petra

Draga Petra,

veliko vam žal ne morem pomagati. Rentgenolog se je odločil za dodatno preiskavo. Če mu je bilo kaj resnično zelo sumljivo, bi morda naročil še dodatno slikanje z drugačnega kota. Vsekakor je ultrazvok neinvazivna (neškodljiva) preiskava, ki pa se za presejanje žal ne obnese tako dobro kot rtg posnetek. Težko vas torej popolnoma potolažim, a priporočam vam, da čimbolj pozitivno razmišljate! Dodatna preiskava vsekakor še ne pomeni najbolj črne napovedi! Pazljivost pa vsekakor ni odveč, ko gre za bolnico, ki ji je bila že odstranjena ena dojka. Upam, da se bo vse srečno izteklo!

Lepo vas pozdravljam,

Irena

Pozdravljeni!

Pisala bi na ginekologijo, a ker dr. ni, se obračam na vas. Imela sem biopsijo na desni dojki. Benigni tumor je bil večji kot je predvideval dr. Ostala mi je večja brazgotina in vboklina. Zanima me, če bi se dalo kaj izboljšati (v prvotno stanje) to dojko z brezplačno plastično operacijo? Sicer mi je večji problem, da imam še vedno bulo v obeh dojkah, zlasti pred menstruacijo in me bolijo. Dr. je rekel, da ni nič takega in da mi ne more ven vzeti vse mlečne žleze ali nekaj takega. Sem pa v največji meri sama kriva, ker sem strastna kadilka, uživam droge, nisem telesno aktivna… Zanima me še, če bi KT (npr. Diane – 35) kaj pomagale glede dojke oz. teh bolečih bul!
Hvala za trud in lp, Vlasta

Draga Vlasta,

o estetski korekciji dojke in možnostih brezplačnega zdravljenja boste morali govoriti z zdravnikom, ki bo najbolje ocenil, na kakšen način bi se dalo stanje izboljšati, prepričana pa sem, da bosta našla dobro rešitev.

Žal ne omenjate svoje starosti, niti, kdaj je bila opravljena operacija odstranitve benignega tumorja. So vam bila predpisana kakšna dodatna zdravila, ki bi lahko povzročala napetost dojk? Pred menstruacijo je sicer to običajni pojav in je pri ženskah različno izražen.

Svoje bolezni nikakor niste sami krivi, saj bi morda zboleli tudi, če ne bi uživali drog in kadili. S kajenjem in nizko telesno aktivnostjo pa si močno povišujete tveganje za srčnožilne bolezni, ki vas lahko pokopljejo prej kot kakšen benigni tumor. Vsekakor je že takšno življenje (ne glede na benigni tumor) zato močna kontraindikacija proti jemanju kontracepcijskih sredstev. Slednja bi namreč povečala tveganje za nastanek krvnih strdkov (posledično kapi). Prav tako bi vam odsvetovala KT, ker ste prestali operacijo. Pri nekaterih ženskah kontracepcijske tabletke še povečajo napetost dojk, tako da mislim, da vam pri tem tabletke ne bi pomagale. O zaščiti pred neželjeno nosečnostjo in spolno prenosljivimi boleznimi se torej posvetujte s svojim ginekologom. Če nimate stalnega spolnega partnerja, so kondomi najpriročnejši, zaščitijo vas tudi pred boleznimi. Če uživate droge z injiciranjem, vam priporočam cepljenje proti hepatitisu B, ki je tudi spolno prenosljiva bolezen.

Mnogo kadilk kljub svarilom jemlje kontracepcijska sredstva, vendar tvegajo nastanek krvnih strdkov. Ti zato že pri mladih ženskah v dvajsetih letih niso redki in povzročijo zelo resne zaplete (odpoved pljuč, možganska kap itd.). Povišana telesna teža (tudi zaradi neaktivnosti) in krvni tlak sta dodatna dejavnika tveganja.

Verjetno ste s tveganji seznanjeni, saj se počutite krivo za svojo bolezen. Priporočam vam, da se znebite tako občutkov krivde kot nekaterih razvad, ki škodujejo vašemu zdravju. Nikoli ni prepozno, ne obupajte nad seboj!

Lepo vas pozdravljam,

Irena

New Report

Close