rak debelega črevesja
Spoštovani!
Tašča ima rak debelega črevesja, pove bolj malo kakšno je stanje, zato se obračam na vas, če kdo prepozna znake. Radi bi ji pomagali, pa ne vemo kako?
Torej… lani avgusta je bila operirana za raka debelega črevesja. Decembra je bila pod nujno napotena na ponovno operacijo, vendar zaradi pljučne embolije v začetku januarja odpovejo operacijo. Desna ledvica ji ne dela.
Bolezen so ji odkili, ker jo je bolela noga, vendar jo je njena zdravnica nekaj časa zdravila za išiasom.
Teden dni nazaj jo ji je noga zatekla, tako da so ji ugotovili zamašitev leve ledvice in so ji dali še vrečko za urin, za blato jo ima že od avgusta.
Kaj pomeni, da je v zgornjem pljučne, krilu nodularna okrogla formacija? to pomeni, da se je rak razširil že na pljuča?? V izvidu ji poše, da so pljuča neenakomerna perfundirana z več manjšimi hipo do aperfundiranimi področji, ki imajo lastnosti subsegmenta. Mnenjezdravnika je, da gre lahko za verjetnost pljučnih trombembolizmov.
Mi zna kdo to malo razložiti?
Draga ona!
Vse to okrog raka debelega črevesja,išiasa,nefrostome,cekostome smo mi dali skozi.
Glede pljuč ti ne znam razložiti.Svetujem ti,da se temeljito pogovorite z taščinim onkologom.Vprašajte,vprašajte in še enkrat vprašajte prav vse kar vas zanima.Zdravnik vam sam od sebe ne bo kaj dosti povedal,če pa ga boste spraševali in pokazali zanimanje za taščino bolezen se bo razgovoril in vam vse razložil.Skratka,sodelujte z onkologom,tak je moj nasvet!
Lep večer.Jana
Ona23, žal ti tudi jaz ne morem povedati kaj več, kot ti je že Jana napisala. Tudi pri naši mami se je bolezen tako kazala, išias, pa desna ledvica, pa kateter….. pa volja do življenja…..
Obrnite se na maminega onkologa, zaupajte mu, poiskusite vse možnosti, ne vem…..in bodite čim več z njo.
Želim vam vse dobro in čim manj bolečin….
Če ti je tašča dovolila, da se pogovoriš z njenim onkologom, potem se pojdi pogovorit z njim. Če ti tega ni dovolila, potem spoštuj njeno željo. Koliko časa bo pa trajalo, če s tem misliš, kdaj da bo umrla, no, to boš pa videla sproti. Na to vprašanje ti nihče na tem forumu ne more odgovoriti.
Če bi moji sorodniki hodili mojega zdravnika spraševat, ‘koliko časa bo še trajalo’, bi bila nad njimi zelo razočarana in od njihove neučakanosti zelo prizadeta.
Ona23… Tudi v nasi druzini smo se pravkar soocili z rakom. Primarni tumor se ni diagnosticiran, to bodo naredili na OI… vendar je bil narejen CT trebuha in jeter, ki je pokazal tudi metastaze. Glede na znake sem osebno preprican, da gre (v nasem primeru) za rak debelega crevesa. Pravkar sem v pdf obliki dobil knjigo (v angl. jeziku) o raku prebavnega trakta. Ce te zanima, mi poslji ZS, pa ti jo posredujem.
Potrpljenje… spoštujem njene želje, zato tudi jaz osebno ne grem do njenega zdravnika, ker mislim da so za to bolj odgovorni njeni sinovi. Zanima me le, kako bi ji lahko v tej situaciji še pomagala, ker je zelo boga. Nismo ne neučakani, želimo ji le vse najlepše in ji pomagati. Je pa težko gledat trpečega človeka in mu ne znat pomagati.
Ja ona,res je najhuje gledati trpečega človeka(še sploh,če je to tvoja mami),ki mu ne moreš nič pomagati.
Pomagate ji lahko le tako,da ji ves čas stojite ob strani.
S potekom bolezni je pa tako,da je pri vsakem bolniku drugače.Nikoli ne moremo zagotovo reči,kako se bo bolezen razvijala,koliko časa bolniku še ostane itd.Tudi medicina še ne ve vsega.Meni je zdravnik rekel(brez,da bi mu kaj namignila,ali bog ne daj vprašala),naj se pripravim,da je z mami zelo slabo,da ji ostane samo še par dni……teh par dni je bilo 23…..23 dni bolečin,trpljenja,muk,ki jih nebi privoščila niti naj,najhujšemu sovražniku.Torej neke teorije o poteku in razvoju bolezni ni,so le predvidevanja,ugibanja.
Kako se je razvijala bolezen moje mami pa si lahko prebereš v mojih postih pod naslovom Kako naprej??
Želim vam veliko moči in čimmanj trpljenja in bolečin.
Lep večer Jana
Pozdravljena!
Z rakom na črevesju smo se nažalost soočali tudi mi, pri mojem dedku. Na žalost se je zgodilo tako, da smo v bolnišnico prišli že v zadnjem stadiju, saj je vseskozi zavračal zdravniško pomoč. Vse skpuaj se je začelo z močno otrdelim trebuhom. Jedel ni skoraj ničesar, trebuh pa je kar rastel in rastel. Kmal je potožil, da se pojavlja kri na blatu. Nto mu je začela uhajati še voda. To je bilo zanj zelo moteče, zato smo ga odpeljali k zdravniku, ki ni vreden da bi ga sploh omenila… Človek, ki se ima za zdravnika, mu je za uhajanje vode dal kar KATETER, in ga poslal domov. Nekaj dni smo stežka shajali in se vsi trudili okrog katetra. Nato pa se je v vrečki katetra pojavil kot oglje črn urin. Stanje je postalo resno, odpeljali so ga v bolnišnico. Nekaj dni je bil dedek videti posem v redu, urin je bil spet lepe, rumene barve. Nato pa, po nekaj preiskavah: ogromen tumor na črevseju, zraščen v mehur. Nato so nam nekaj dni obljubljali operacijo, s katero pa ni bilo nič, saj se je naš ubogi ata že preveč utrudil od bolezni in nas zapustil….
Tako se je končala naša zgodba. Upam, da se bo pri vas kaj bolj srečno izteklo…
Poudravljeni,
imel bi eno vprašanje, upam da bo kdo vedel odgovor na njega.
Moja mama čaka na pregled pri proktologu, ima ga drugi teden. Zadeva je taka, da ko gre na blato, ji po nekaj časa ko že opravi veliko potrebo priteče ven kaka kapljica krvi kot da bi z flomastrom pikni na hlačke nič kaj dosti. Zanima me kakšno krvavljenje je značilno pri raku debelega črevesja, se pravi ali se pojavi kri takoj se pravi že med veliko potrebo ali po šele po tem?
Upam na vse najboljše, čeprav sem živčen ko hudit, kako more bit šele ona.
Lep pozdrav.
Pozdravljen zzzzz!
Natančnejši odgovor vam bo dal proktolog,jaz ti lahko povem le to,kot je meni razložil zdravnik.
Če je kri svetlordeča,pogosto na površini blata v obliki rdečih nitk ali prog,ali če je vidna na toaletnem papirju,hlačkah…so zanjo krivi hemeroidi in analne fisure.
Vzrok za pojavljanje krvi pri odvajanju blata tvoje mame pa bo ugotovil proktolog z rektalnim pregledom ali pa s kolonoskopijo.
Vse dobro vam želim,pa javi se še kaj.
Srečno.Jana