Rak debelega črevesja?
Pozdrav!
Zanima me, kakšni so simptomi raka na črevesju. Kaj vse je značilno zanj?
Star sem 33 let, visok 192 cm, tehtam okoli 105 kg. Sem malo zaskrbljen, ker sem pri sebi opazil naslednje simptome: Lansko leto, ne spomnim se, kdaj natančno, sem prvič opazil kri v blatu. Šlo je za svežo kri, ki ni bila mešana z blatom, ampak je nekaj kapljic pocurljalo ob koncu iztrebljanja. Spomnim se, da je to bilo dan po tem, ko sem pojedel močno pikantno pico. Trajalo je približno 4 dni, nato pa se je blato popolnoma normaliziralo. Še kakih 5 let nazaj sem s pikantnimi jedmi najbrž pretiraval, zadnja leta še občasno zaužil kaj pikantnega, sedaj pa se pikantnemu, kolikor se da, izogibam. Jem česen in čebulo surovo v solati ali kot prilogo, poleg tega uporabljam poper in druge začimbe, za moje pojme, zmerno.
Februarja lani sem znova zasledil isti pojav, ki je trajal kak teden, nato se je stanje normaliziralo. Moram povedati, da nisem čutil nobene bolečine. Ogledal sem si vašo spletno stran, kjer so bili simptomi in celo slike zelo lepo opisane (ne vem, zakaj teh slik in dobrih opisov posameznih bolezni ni več na teh spletnih straneh. Vsaj tistega opisa, ki sem ga takrat zasledil, ni več). Pisalo je namreč, da gre pri teh simptomih lahko za notranje hemeroide, kar je tudi moja osebna zdravnica sklepala. Rekla mi je, naj ne jem čisto nič pikantnega kak mesec in če se bo krvavenje ustavilo, potem ni panike. In res je bilo tako. Po dobrem mesecu, ko je bilo vse OK, sem začel jesti tudi česen in čebulo ter drugo normalno začinjeno hrano. Bilo je v redu vse do pred nekaj dni, ko sem znova opazil ta pojav. Krvavitev je bila majhna, ob koncu odvajanja le kaka kapljica. Minilo je v treh dneh. Opazil pa sem tudi, da je blato enkrat bolj tekoče, drugič trše – normalno, včasih pa imam drisko. Sicer odvajam redno in brez težav.
Zanima me vaše mnenje, ali se vam opisano zdi, da gre za hemeroide ali je nevarnost česa drugega. Vem, da zanesljivega odgovora brez rektoskopije ni, vendar po izkušnjah sodeč lahko ocenite, za kakšno težavo pravzaprav gre.
-Je rektoskopija res tako boleč pregled?
-Kakšna je razlika med rektoskopijo in kolonoskopijo?
Še eno težavo imam, ki morda ni zanemarljiva. Že nekaj let me občasno v okolici anusa precej srbi. Po vsakem iztrebljanju se temeljito obrišem in operem z milom. Morda sem s tem pretiraval in sem poškodoval delovanje črevesne sluznice?
Srbenje lajšam s kremo diprogenta, kadar je pojav najbolj moteč. Sprva sem mislil, da bom s tem srbenje popolnoma odpravil, vendar se to konstantno pojavlja. Vendar pa se še nisem odpravil k dermatologu, ker sem nekako shajal s to neprijetnostjo. Rad pa bi to neprijetnost odpravil, če je ozdravljiva. Mi lahko vi svetujete, kako naj se s tem spopadem?
Ali naj to vprašanje naslovim raje dermatologu?
Hvala za odgovor.
Miki
Dragi Miki!
Priporočila bi vam obisk pri proktologu, kamor vas naj napoti osebna zdravnica. Srbenje lahko sprožate s pretiranim umivanjem s koncentriranim milom, vedeti morate, da je higiena pri hemeroidih zelo pomembna, vendar pa morate uporabljati le blaga in nežna mila (otroško milo) in zelo razredčena. Po umivanju milo tudi temeljito sperite. Umivanje je potrebno po vsakem iztrebljanju.
Mislim, da Diprogenta ni najbolj primerna krema za vaše težave. V vsakem primeru je ne bi smeli zelo dolgo uporabljati. Primernejša so mazila kot je npr. Modolex (lahko tudi svečke) ali Ultraproct (mazilo, svečke). Vendar tudi tega mazila ne smete uporabljati vsak dan, ampak samo ob težavah pri iztrebljanju.
Čudežno vas lahko odreši težav malo strožja disciplina pri hrani (črtajte pikantne jedi), ki naj bo bogata z vlakninami, zelo pomembno pa je tudi gibanje (športne aktivnosti).
Najverjetneje se pri vas resnično ne dogaja nič zaskrbljujočega, vendar pa vam dokončnega zagotovila, da je vse v najlepšem redu, ne morem dati. Zato vam priporočam preiskave, ki se vam zdijo neprijetne. Razlika med rektoskopijo in kolonoskopijo je v približno 20 centimetrih. Sama kolonoskopija je neprijetna, pa vendar vsi bolniki po tej prestani preiskavi zagotavljajo, da so mislili, da bo bolj hudo. Torej se jo da prestati. Nesmiselno bi bilo, da bi živeli v strahu. Pri proktologu se boste tudi posvetovali o vaši nadaljni terapiji, tudi, če gre za hemeroide.
Lepo vas pozdravljam,
Irena