Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Rak danke

Rak danke

V marcu sem opazil kri na blatu in odšel zato k svojemu zdravniku, ki me je poslal k proktologu
na pregled. Star sem 49 let.
10.4.2014 sem opravil pregled pri proktologu in izvid je bil brez posebnosti, pregledanih je bilo 24cm, ker pa je bilo videti sluz z primesmi krvi sem dobil napotnico za koloskopijo in jo opravil 22.4.2014 Ta izvid pa kar prepišem.
Kolonoskopija narejena v celoti, s prikazom cekuma, valvule Bauchini in vhoda v terminalni ileum. Takoj po vhodu v rektum v globini približno 9cm od ACL se prične karfiolasta spremenba, ki zajema približno 2/3 lumna, se vleče nekaj cm navzgor, je še prehodna za aparat, zelo vulnerabilna na dotik. Odvzamem nekaj ščipov materiala za histološko preiskavo. Vsa preostala pregledana sluznica celotnega črevesja brez pataloških sprememb.

Dobil sem napotnice za rtg pc, UZ abdomna in MRI male medenice zaradi ocenitve stadija TNM predoperativno-napotnice so pod nujno.
Rtg pc in UZ abdomna sem že opravil in so vsi izvidi ok. Na MR pa sem naročen 29.5.2014.

Imam par vprašanj in sicer me zanima me kako to, da se pri proktologu na prvem pregledu ni nič videlo, zdaj pa je ugotovljen 6cm tumor in če lahko poveste kakšno bi bilo primerno zdravljenje. Zdravnica samo omenila, da bo potrebna operacija po obsevanjih. Še bi prosil, če lahko napišete, kje delajo še MR medenice s kontrastom, da bi morda odšel prej na pregled, kot samoplačnik (morda Zagreb?)in ( ali res velja, če je napotnica pod nujno, da bi moral opraviti MR v 24 urah?

Najlepša hvala in lep pozdrav

Vidim, da Vam ni nihče odgovoril. Verjetno ste že dobili tudi histološki izvid in se ve, kakšne narave je tumorska masa v črevesju. Kjer je tumor prevelik za operacijo, se običajno prej obseva in opazuje, kdaj bo postal operabilen. Pogosto se obsevanje tudi kombinira s kemoterapijo (radiokemoterapija). Odvisno od razširjenosti (če so bile prizadete tudi bezgavke) se po operaciji odločijo, če se še bo zdravilo še s kemoterapijo.
V vsakem primeru se predlaga preventivno poskrbeti za dobro imunsko situacijo.
Glede MR nisem informirana. lp

New Report

Close