rak ali kaj drugega?
Pozdravljeni, sem nov na forumu, upam da vprašanje ustreza temi.
Imam problem, in sicer bližnji sorodnik je bolan. Za bolezen ga nisem vprašal in ga tudi ne nameravam. Čakam na njegovo potezo.
Imam pa sledeče podatke:
-pred 2-3 tedni je bil pri zdravniku, kjer so mu odrezali del tkiva v grlu na “živo”, po podatkih je zelo bolelo, skoraj je izkrvavel
-po tej ostranitvi ga je še vedno bolelo
– opazil sem pa tudi da je poslal pismo na onkološki institut.
po zadnjem podatku sem preiskal splet in videl da gre za rak. RAK na požiralniku! Za to deduktivno sklepanje nisem prepričan (ali je tvorba res rak, je pa velika verjetnost), poraja se mi pa vprašanje, kako je mogoče, da človek star 56 let, ki nikoli ni kadil (3-4x pri rosnih 20 letih) in skoraj nikoli užival alkohola (1 pivo kozarec ali dva kozarca vina na mesec), dobi bolezen, kjer so glavni simboli kajenje in uživanje alkohola.
Ta človek je življenje okusil negativno. Zato si še tako želim, da bi se znebil te pošasti. Torej zanima me, ali menite, da je rak na požiralniku ali kaj drugega?
Lp
Ni nujno, da je rak požiralnika. Lahko je rak kjerkoli v ustni votlini ali na grlu. Najverejetneje so mu naredili biopsijo (odvzem vzorca). Lahko je rak na bazi jezika oz. kjerkoli na jeziku, na mandljih, na glasilkah, na žrelu, grlu…… opcij je veliko, vsi pa spadajo v skupino rakov glave in vratu. Moj oče ima oz. je imel raka orofarinksa (koren jezika, ki se je širil na srednji del žrela).
Raki te vrste so povzročeni iz dveh vzrokov: kajenje + alkohol, kar že veš… Drugi, zelo pomemben dejavnik, ki so ga odkrili zadnja leta in je predvsem v ZDA že skoraj glavni razlog za pojavo teh vrst rakov pa je okužba z virusom HPV (16 oz. 18 – podtip ali vrsta, ne vem točno). Za HPV testirajo ob preiskavah na ORL oz. Onkološkem inštitutu vsakega, ki so mu odkrili raka glave in vratu. Dokazana je namreč povezava okužbe z virusom HPV in rakom na materničnem vratu ter raki glave in vratu!!!! Moj oče NI bil HPV pozitiven, njegov rak je induciran verjetno s kajenjem/alkoholom v preteklih letih.
Torej, za temi oblikami rakov zbolevajo dandanes tudi mlajši ljudje, ki nikoli niso pili ali kadili. Krivec pa je HPV virus…. Zato so v tujini vse bolj nagnjeni k cepljenju (tudi fantkov) za HPV.