Najdi forum

Rak

lep Pozdrav

Moje vprašanje je zelo čudno, upam da ga boste vzeli čim bolj resno in mi poskušali odgovoriti na podlagi statistike ali večine. Enkrat sem vam že pisal za enakim problemom. Star sem 19 let in naj bi imel raka na testisih že 5 let. Bule so na obeh testisih in jih je več in nekatere so prav čudne, vedno so večje, opazil sem tudi bolečino. Pri zdravniku nisem bil in niti ne mislim iti. Zanima me predvsem kako ta rak napreduje, kam se najprej širi ali je vedno nujno da se bo razširil na enako mesto in če ne kam se ponavadi najpogosteje razširi, kakšno povezavo ima z bezgavkami, opazil sem povečane bezgavke na dimljah, ki so premične, eno malo bezgavko sem opazil tudi pod pazduho (te so kakšne 4 mesece), imam pa že dolgo časa bezgavko pri zatilju na vratu (kakšno leto in pol), bezgavke imam tudi po vratu , vendar sem že imel z bezgavkami na vratu probleme pred puberteto. Na splošno me zanima kako dolgo se da preživeti ta rak brez zdravljenja, ali mi lahko poveste stadij poa takšnem opisu, Vem da je vprašanje zelo čudno upam da mi boste odgovorili na čim več vprašanj in mi pojasnili to bolezen. Zanima me kako bi potekalo zdravljenje po tolkem času. Imam normalne spolne odnose, verjetno bi mi morali amputirati oba testisa, kako bi pol to zgledalo , ali bi lahko imel spolne odnose,

Dragi Neznan!

Vašega vprašanja se dobro spominjam. Postavili ste si diagnozo raka na testisih in čakate na smrt. Tukaj jemljem resno vse, ki so v stiski, vendar mi je težko svetovati, če ne želite do zdravnika. Z diagnozo, ki ste si jo postavili sami, se ne strinjam. Sama bi razmišljala drugače, verjetno bi tako razmišljal tudi vaš osebni zdravnik. Veliko je stanj, ki povzročajo povečane bezgavke po telesu, opisujete, da ste to opažali že v mladosti. Zato bi bilo diagnostiko potrebno zastaviti bolj v to smer. Stadija, v katerem po vašem ste, vam seveda ne morem opisati, ker se z diagnozo ne strinjam.

Ste mlad fant, ki bi moral razmišljati o življenjskih ciljih in načrtih, o prihodnosti, ne pa o tem, kam se bo rak širil, kako bo bolezen napredovala in kdaj ga čaka smrt. Na teh straneh sem večkrat poudarila, da tudi rak ni neozdravljiva bolezen, sami lahko vidite, da so se javili tudi številni ozdraveli. Rak testisov je ozdravljiv v visokem odstotku. Vendar pa je tem ozdravelim skupno eno – poiskali so primerno in ustrezno zdravstveno pomoč.

Vaše življenje in zdravstveno stanje je povsem v vaših rokah. Večkrat terja obisk zravnika precej odločnosti in poguma, pa tudi odgovornosti do samega sebe – in do tistih, ki vas imajo radi. Veliko je neprijetnih reči, ki jih ljudje pretrpijo, toda z namenom, da bi ozdraveli. Dokler se sami ne boste odločili poiskati strokovne pomoči, se soočiti z dejstvi, si drzniti pogledati resnici v obraz (ki je najverjetneje veliko bolj optimistična kakor diagnoza, ki ste si jo postavili), vam žal veliko ne morem pomagati. Če vam je obisk pri zdravniku tako neprijeten, mu skušajte to povedati, poprosite ga, da vam vsako morebitno preiskavo vnaprej opiše in se sami odločite, ali ste to pripravljeni prestati. Vsak postopek lahko zavrnete, tudi osebni pregled. Lahko greste k zdravniku samo na razgovor. Skrb zase terja nekaj zrelosti, hkrati pa ste eden tistih srečnikov, ki živi v državi z razvito zdravstveno oskrbo in imate najboljše možnosti za ugotovitev vzroka svojih težav, kakor tudi njihovo zdravljenje.

Lep pozdrav!

Irena

Pozdravljeni!

Najprej bi vas prosila če mi obrazložite izvide, ki sem jih dobila po pregledu za ščitnico:
TSH: 2,390 mE/L (0,35-5,50) FT4: pmol/l (11,5-22,7) FT3: pmol/l (3,50-6,50)
anti TPO KE/I (DO 15) antiTg: KE/I (do 100) TSI: E/I (do 13)
Tg: 1250 (do 70) recovery: 112% (70- 130)

Približno eno leto po tem pregledu sem odšla na operacijo, kjer so mi ugotovili tumor v desnem režnju ščitnice, ki so mi ga odstranili. Kot sem razumela, sem naročena še na eno operacijo zato, da mi bodo preventivno odstranili vse, da se ne bi tumor ponovil.
Mene pa predvsem zanima kakšna je sploh ta bolezen, kako poteka, kakšno je zdravljenje in ali je res popolna ozdravitev? Ali je možno da se mi tumor do operacije razraste še kje na ščitnici ali celo kam drugam?

Najlepša hvala za odgovor

zdravo! stara sem 15 let kmalu bom16. meni ze nekaj časa zelo izpadajo lasje pa nevem zakaj.zelo se bojim da imam menda raka.ne upam pa k zdravniku zaradi tega. vprašala bi samo če je možno da mam raka, ker mi tako hudo izpadajo lasje?

Draga sally,

ne vem, zakaj bi se tako grozno bala zdravnika! Saj ne grizejo, veš. Pregledal ti bo lasišče in ugotovil vzrok – s tem pa te bo rešil strahu in negotovosti. Spet boš mirno spala! Res, mogoče je, da hudo izpadanje las sproži rak. Vendar je to zelo redko, poleg tega se pojavijo še drugi znaki. Pa tudi rak danes ni neozdravljiva bolezen! Če opažaš samo hudo izpadanje las, pa je zelo možno, da gre za kaj povsem drugega kot za raka. Lasje lahko izpadajo ob hudem stresu, ob mikrosporiji, hujšanju itd. Skratka, cela vrsta vzrokov je lahko – in večino jih lahko odpravimo!

V življenju ne dobimo garancije, da bo trajalo večno ali da ne bomo nikoli zboleli. Na srečo pa smo razvili dokaj učinkovita orožja proti boleznim ter za podaljševanje življenja – to so dognanja sodobne medicine. Ravno zato vse več ljudi doživi častitljivo starost. Le pogumno do zdravnika, sally. Če te je česarkoli strah, zdravniku povej. Prosi ga, da ti vsak postopek vnaprej opiše. Lahko greš tudi samo na razgovor. Vsak postopek, preiskavo ali kaj drugega imaš tudi pravico zavrniti. Zato res ni razloga, da bi se tako bala.

Piši, kako je šlo! Držim pesti.

Irena

Spoštovani Neznan!

Toplo bi vam priporočil knjigo: „Ishranom protiv raka“, Mičio Kuši, u saradnji sa Aleksom Đekom, Rad, Beograd, 1987. V njej boste našli vse o svoji bolezni in tudi rešitev zanjo.

Knjiga se dobi v vsaki bolje založeni splošno-izobraževalni knjižnici. Izšla pa je tudi hrvaška izdaja z istim naslovom, izdala pa jo je Makronova Zagreb. Dobi se v vsaki bolje založeni knjigarni v Ljubljani. Stane nekaj čez 8.000 sit, a v vašem primeru bi bil njen nakup ena najboljših zdravstvenih naložb.

Pozdravljam vas!

Mitja
Neznan je pisal/pisala:
>
> lep Pozdrav
>
> Moje vprašanje je zelo čudno, upam da ga boste vzeli čim bolj
> resno in mi poskušali odgovoriti na podlagi statistike ali
> večine. Enkrat sem vam že pisal za enakim problemom. Star sem
> 19 let in naj bi imel raka na testisih že 5 let. Bule so na
> obeh testisih in jih je več in nekatere so prav čudne, vedno
> so večje, opazil sem tudi bolečino. Pri zdravniku nisem bil
> in niti ne mislim iti. Zanima me predvsem kako ta rak
> napreduje, kam se najprej širi ali je vedno nujno da se bo
> razširil na enako mesto in če ne kam se ponavadi najpogosteje
> razširi, kakšno povezavo ima z bezgavkami, opazil sem
> povečane bezgavke na dimljah, ki so premične, eno malo
> bezgavko sem opazil tudi pod pazduho (te so kakšne 4
> mesece), imam pa že dolgo časa bezgavko pri zatilju na vratu
> (kakšno leto in pol), bezgavke imam tudi po vratu , vendar
> sem že imel z bezgavkami na vratu probleme pred puberteto. Na
> splošno me zanima kako dolgo se da preživeti ta rak brez
> zdravljenja, ali mi lahko poveste stadij poa takšnem opisu,
> Vem da je vprašanje zelo čudno upam da mi boste odgovorili na
> čim več vprašanj in mi pojasnili to bolezen. Zanima me kako
> bi potekalo zdravljenje po tolkem času. Imam normalne spolne
> odnose, verjetno bi mi morali amputirati oba testisa, kako bi
> pol to zgledalo , ali bi lahko imel spolne odnose,

New Report

Close