rak
Zanima me, ali je možno da ima moja mati raka na maternici, ker je imela odvzeta dva brisa pri ginekologu in oba sta bila tretje stopnje. Sedaj je naročena, da ji vzamejo en del tkiva pod narkozo, verjetno za preiskavo. Ali je lahko to povezano s hormoni, kajti celo življenje je imela težave ( hormonske ). Skrbi me, ker je v naši družini veliko ljudi podleglo raku raznih vrst. In če je tako, ali lahko tudi jaz dobim raka?
Na sreco imamo za odkrivanje raka na maternicnem vratu uspesno presejalno metodo, s katero ga zgodaj odkrivamo in bi jo naj vsak ginekolog opravljal na 1-2 leti. Pri vasi materi je (verjetno) PAP test pokazal celicne nepravilnosti, sedaj pa je narocena na nadaljne preiskave, ki bodo pokazale, ali gre za rakasto spremenjeno tkivo in ali je bolezen omejena na mesto, kjer je vzniknila. Ce je rak na maternicnem vratu omejen, bo najpogostejse zdravljenje s “konizacijo”, to je kirurskim stozcastim izrezom tkiva. Tako pozdravljena zenska lahko po tej operaciji tudi rodi.
Razsirjenega raka na maternicnem vratu najdemo pogosto pri zenskah, ki ze vrsto let niso bile pri ginekologu. Spolna neaktivnost ali nastop mene namrec se ne pomeni, da smo “oproscene” rednega ginekoloskega pregleda. Tudi napredovali rak maternicnega vratu pa je obicajno obcutljiv na zdravljenje z obsevanjem.
Vas strah razumem, toda nikar ne strasite mame z dodatno negotovostjo, ampak jo bodrite in podpirajte. Znasla se je v sorazmerno stresni situaciji, zato bodite optimisticni.
Maternicni vrat ni eno izmed hormonsko izrazito odzivnih tkiv kot npr. dojka, jajcnik, endometrij, zato je povezava s hormoni bolj sibka.
Ce ste imeli v druzini razlicne vrste raka (nic ne opisujete, kateri sorodniki so zboleli in za katerimi vrstami raka), ni treba da raka dobesedno “pricakujete”. Preberite si, kaj sem o tem ze napisala (dejavniki, ki vplivajo). Vzrok za nastanek raka ni nikoli (ali pa le redko!) en sam. Seveda ljudje radi iscemo en sam vzrok, da bi nam dalo to obcutek varnosti, ces da se bomo temu izognili.
Sedaj odkrivajo tudi posamezne gene, ki bi naj bili “odgovorni” za neko vrsto raka. Vedeti morate, da se razlicne vrste raka v druzini obicajno ne pojavljajo iz genetskih razlogov. Obstaja pa vcasih povezava z vecjim tveganjem za neko vrsto raka, ki se pojavlja v ozji (!) druzini.
Najvec boste torej storili zase, ce se boste zdravo prehranjevali, ce boste imeli primerno telesno tezo in se veliko gibali, zlasti pa, ce boste redno hodili na ginekoloske preglede in si sami enkrat mesecno pregledovali dojke.
Irena Jakopanec, stud. med.