rahitis
Moja hči bo jutri stara 6 mesecev. Začela sem jo privajati na gosto hrano, vendar jo kljub temu še polno dojim na vsake 3 do 4 ure, razen ponoči, ko si mleko izbrizgam. Kašice ji pripravljam z mojim mlekom. Odklanja dudo in hranjenje po flaški. Tudi piti noče ne čaja, ne vode, ne soka, …
Predvčeraj sva bili naročeni na tretje cepljenje, pa iz tega ni bilo nič, ker je bil ugotovljen rahitis (preiskava krvi). Do sedaj sem ji dajala 5 kapljic Plivit D3, sedaj pa je zdravnik predpisal 20 kapljic dnevno in 1/4 kalcijevih šumečih tablet. Svetoval mi je tudi, da naj ji kašice pripravljam s polnomastnim kravjim mlekom, ker moje nima dovolj kalcija.
Ali naj preneham dojiti? Ali ji res lahko dam kravje mleko? Ali ni 20 kapljic prevelika doza in ali lahko pusti posledice na drugih organih (ledvice, jetra)? Naj omenim še to, da je ob povečanju doze postala neješča in poje zelo malo z veliko muke (noče odpirati ust in se brani). Čez dan je postala tudi bolj zaspana in po vsakem hranjenju zaspi za pol ure ali več. Ponoči spi po 11 do 12 ur, včasih z enim do dvema prebujanjema in obveznim dojenjem. Moram povedati še to, da je zelo veliko zunaj (najmanj 2 uri na dan), vendar jo pred soncem ščitim z marelo, ki naj ne bi prepuščala UV žarkov. Če jo imam slečeno, pa jo namažem s kremo za sončenje s faktorjem 15. Ali je to zaradi ustvarjanja D vitamina napačno?
Draga Darja,
ponovno POUDARJAM, da nisem zdravnica. Sem svetovalka za dojenje. Svetujem vam, da se z vašimi vprašanji o zdravilih in terapiji obrnite na drugega zdravnika.
Seveda materino mleko nima tolikšne količine kalcija na neko enoto (kravje mleko je za teličke, ki rastejo hitreje), toda vemo, da je kalcij v materinem mleku v telesu otroka najbolj izkoriščen oz. se najbolj absorbira in porabi.
Kravje mleko lahko šele po dopolnjenem 9. mesecu starosti uporabljamo le kot dodatek pri kuhi (pri pripravi pire krompirja ali polente), dovoljeni so polnomastni mlečni izdelki (sir, jogurt, skuta). Kravje mleko je za dojenčke težko prebavljivo, vsebuje preveč beljakovin in kalcija, fosforja, natrija, klora in kalija ter premalo vitamina C, vitamina E, železa, bakra in nasičenih maščob. Presežek beljakovin in mineralov obremenjuje ledvice ter lahko povzroči dehidracijo in celo krvavitve v črevesju.
Prilagam povezave, kjer boste zvedeli kaj več, bom pa poskušala kaj prevesti čez vikend: