Ragade-POMOČ
Na bradavici imam kar precej veliko ragado, boli, ko pristavim otroka k prsim, nato dojenje lepo steče. Trudim se, da pravilno pristavljam, položaj trebuh na trebuh…, mažem se z bepanthen mazilom, sploh ne vem več, kaj naj naredim. Boli zelo. Ragada se noče celiti, zdi se mi, da se veča. Sem 14 dni po porodu. Prosim za nasvet.
Tudi jaz sem jo imela, tako da ti lahko posredujem nekaj mojih izkušenj oz. nasvetov:
– bradavica naj bo čimveč na zraku (če te zebe, poskusi tako, da si daš nanjo cedilo, ki mu “odbiješ” ročaj, potem imaš lahko čez obleko)
– ne uporabljaj blazinic za dojke, ampak si daj raje čez plenico, če ti mleko teče ven
– poskusi dojit z nastavkom za dojenje – če bo mali seveda hotel in če bosta znala. to prepreči direkten stik ustec z bradavico
Ne obupat. Tudi mene je zelo bolelo, ampak je trajalo približno mesec in pol, da se je zacelila. Zdaj je mali star eno leto in se še vedno Z UŽITKOM IN BREZ BOLEČIN dojiva.
Veliko uspeha želim,
Lenča
Ojla, sem malo pobrskala po forumu, upam, da ti bo kaj pomagalo, večino je napisala Karmen M, jaz sem samo prekopirala.
1. Boleče bradavice v prvih tednih
Občutljivejše bradavice v začetku dojenja so normalen pojav prva dva do štiri dni po porodu. Bolečina v bradavicah ali njihovo vnetje, ki traja dalj časa ali se celo stopnjuje pa je znak, da je potrebno nekaj storiti. Pri tem je pomembno, da mati sama pove, kdaj jo dojenje najbolj boli in od kod izhaja bolečina. Največ krivde za boleče in vnete bradavice je potrebno iskati v nepravilnem položaju otroka pri psih in nepravilnem prisesanju otrokovih ust na prsni bradavici. K bolečim bradavicam v prvih tednih pripomore še tudi nevzpostavljena ponudba-povpraševanje, ki se kaže v izcejanju mleka in trdih, bolečih dojkah. Če otrok poleg prsi sesa še po steklenički ali ima dudo, lahko iščemo vzroke tudi v nepravilnem sesanju pri prsih. Nekateri otroci ob sesanju tudi spodvihajo spodnjo ustnico, ki drgne bradavico in s tem povzročajo bolečino, vzroke nepravilnega sesanja pa lahko iščemo še v prekratki vezi pod otrokovim jezičkom. Nekatere matere otroka odstavijo od prsi še v fazi aktivnega sesanja in s tem tudi povzročijo poškodbe bradavic.
2. Boleče bradavice v vseh fazah dojenja
Vzroke lahko iščemo:
– v gnojnem vnetju (lahko tudi v otrokovih ustih) soor
– zobenje otroka in grizenje, žvečenje ter drgnjenje otrokovih dlesni zaradi izraščajočih zob
– nepravilna uporaba prsne črpalke
3. Razpokane bradavice:
Vzroke lahko iščemo:
– umivanje bradavic z milom
– uporaba raznih krem za telo in deodorantov
– drgnjenje bradavic (lahko ob šiv na nedrčku, pregrobo otiranje z brisačo)
– kožni problemi matere (ekcemi, impetigo, bakterijske infekcije, drugo)
– mati nosi pretesen nedrček ali s šivi preko bradavic ali s kostjo
– mati nosi nedrček iz sintetičnih materialov
– hormonske spremembe v (novi) nosečnosti ali pred menstruacijo
Nekatere matere starejših otrok opažajo povečano občutljivost bradavic ali bolečine v času, ko otrok nenadoma poveča število podojev (2 tedna, 6 tednov, 3 meseci, 6 mesecev) zaradi pospešene rasti.
Prva pomoč pri bolečih bradavicah oz. bolečem dojenju je odstranitev vzroka, ki to povzroča. 90 % težav imajo matere zaradi nepravilnega položaja pri dojenju, ki je možen seveda tudi na eni sami dojki.
Metode za izboljšanje stanja so naslednje:
– nežno ročno iztisnite nekaj mleka pred podojem
– če imate težave samo na eni dojki začnite s podojem na neboleči strani in takoj, ko začutite ščemenje ob navalu mleka otroka prestavite na bolečo stran
– mažite bradavico s svojim mlekom ali čistim lanolinom (Lansinoh)
Številke svetovalk:
Jana 01/ 51 05 100
Mateja 01/ 51 24 574
Urša 01/ 51 86 090
Karmen 01/ 83 12 727
Irena Rupar: 04/ 510 80 01
Tanja: 05 / 627 34 84.
Špela Hleb Babič 02/25-12-411
Mojca Hanzekovič 02/54-91-424
Držim pesti, branka
Meni so zelo zelo pomagali nastavki za dojenje (NUK silikon), ta mala je kljub temu veselo sesala. Sicer sem bradavice imela veliko na zraku, hodila sem res čudno oblečena po stanovanju, ampak pomagalo je. Začelo se je 2-3 dan po porodu, trajalo pa približno 14 dni. V tem času ne po samih bradavicah nisem tuširala, ker mi je vlaga poslabšala stanje.
Lp.
Uf se mi smiliš. Jaz sem pred prbl. 6 meseci imela maketo Grand Canyona na bradavicah. Mazala sem z Bepantenom ko nora in seveda ni nič pomagala edino kar je pomagalo je čas in zrak (pa čeprav so me verjetno vsi sosedje videli v toplesu – živimo v pritličju hiše). Vmes sem prebolela 3 mastitise vse skupaj je trajalo 5 tednov. Ampak ti priporočam, da pretrpiš te pošastne bolečine, saj je dojenje res super praktična stvar. Pa še to: mogoče bi si lahko izstisnila mleko za vsaj en obrok dnevno in se tako razbremenila – hrasta se ne bi odprla in tako mogoče hitreje zacelila.
Držim pesti, da se koža čimprej utrdi!
Andreja
Tudi jaz sem imela podobne probleme. Z nastavki nama ni šlo, potem pa sem začela bolečo dojko malo “šparati” – malo sem črpala, malo več pa dojila na drugi. Ko se je vse skupaj malo pozdravilo, sem spet normalno dojila na obeh straneh. Res pa je, da vse skupaj nekoliko traja ampak ne obupaj!
Lp; Marjana
Tudi jaz sem imela podobne probleme. Z nastavki nama ni šlo, potem pa sem začela bolečo dojko malo “šparati” – malo sem črpala, malo več pa dojila na drugi. Ko se je vse skupaj malo pozdravilo, sem spet normalno dojila na obeh straneh. Res pa je, da vse skupaj nekoliko traja ampak ne obupaj!
Lp; Marjana
Draga Vesna,
pozdravljena med mamicami. Žal mi je, da imaš težave z ranjeno bradavico. Tudi sama dobro vem, kako je lahko dojenje boleče, ko so bradavice ranjene… ajajaj.
Bepanthen opusti, dojk sploh ne umivaj le enkrat dnevno se normalno stuširaj, ne uporabljaj mila, deodorantov, modrčkov s šivi preko bradavice, blazinic za dojenje, nastavkov,… Dojko imej čim več na zraku in jih namaži le s svojim mlekom. Mleko namreč vsebuje pritivnetne celice, ki bodo vnetje najhitreje pozdravile.
Punce so ti že skopirale moje besedilo o bolečih bradavicah in zdravljenju. Kljub temu, da se trudiš za pravilen položaj, je verjetno še vedno nekaj narobe. glede na to, da je ranica le na eni strani, preveri, če je morda prav v tem položaju morda otrokova glavica malce bolj zasukana, kakor bi bilo prav in pri molzenju dojko drgne. Pomaga tudi začasni položaj, ko se spraviš nad otroka, kakor kravica z vimeni in paziš, da se dojenček doji tako, da ne pritiska na predel bradavice, ki je še posebej boleč.
Nekatere mamice so zaradi hudih bolečin nekaj dni mleko na oboleli strani le nežno iztiskale, toliko, da se je ranica uspela zaceliti, nato pa so lepo dojile naprej.
Nastavke za ranjene bradavice pa toplo odsvetujem, morda so res lahko kratkoročna rešitev, toda dolgoročno gledano povzročijo še več težav. Članek je na: http://med.over.net/phorum/read.php?f=11&i=35693&t=35693
Prijazen pozdrav!
Karmen.
Čisto kratek nasvet. Vedno po dojenju se zbriši s toplo vodo in popivnaj dabo suho. Potem pa nanesi lanolin. sama sem ga dobila iz Finske in je v tubi. Sem pa vprašala ali ga imajo tudi tu in v lekarni v Dravljah so rekli, da mi ga natehtajo, samo lonček naj prinesem. V 2 dneh vse O.K. in še na tubi piše 100% naravno in prečiščeno ni potrebno izpirati.