Najdi forum

Spoštovani!

Pred kratkim so v naših pisarnah izmerili sevanje! Jaz sem v svojo pisarno dobila ploščico veliko cca. 15 * 15 cm modre barve na kateri je vrisana črka S.

Zanima me, kaj to pomeni? Pred čim me obvaruje?

Lep pozdrav,

Poki

Spoštovani!

Načeli ste nehvaležno temo. Gre namreč za plošče, ki jih uporabljajo radiestezisti z namenom nevtralizirati škodljiva sevanja. Črka S najbrž ni črka pač pa samo risba. Takšne plošče imajo lahko različne gravure. Več o radiesteziji in sevanjih je poljudno z vidika radiestezistov napisano na primer na teh straneh:
http://www.viva.si/clanek.asp?id=3081
http://www.astralnikoridorji.org/radiestezija-kako-pomembna-je-za-zdravje.htm

Žal pa z vidika znanosti napisanega ne moremo potrditi. Uradna znanost ne pozna naprav, s katerimi bi lahko merili kaj drugega kot običajna elektromagnetna sevanja bodisi tehnična, ki jih ustvarjamo sami z našo tehnologijo, bodisi naravna, kakršno je zemeljsko magnetno polje. Za zdaj ni nobenih resnih dokazov o obstoju raznoraznih mrež niti ne obstaja fizikalna razlaga, po kateri naj bi v tako zahtevni obliki obstajale. Potrebno je tudi vedeti, da jakosti zemeljskega magnetnega polja nihajo tako tekom dneva kot lokalno. Na jakosti naravnega magnetnega polja smo prilagojeni tekom evolucije, drugi problem so tehnična sevanja, o katerih tečejo številne znanstvene raziskave, pa do danes še vedno ni pravega konsenza, kdaj bi lahko bila škodljiva. Trenutno so najbolj vroča tema sevanja mobilnih telefonov. Potrebno je namreč vedeti, da vsak biološki učinek teh polj še ni nujno škodljiv.
S pomočjo radiestezistov je bilo narejeno tudi nekaj slepih testov, pa se žal niso najbolje izkazali, zato so bile te raziskave opuščene. Seveda pa pri nas dopuščamo možnost, da obstajajo naravna sevanja, ki imajo na ljudi vplive, na primer bivanje neposredno nad podzemnimi vodnimi tokovi in podobno. So pa takšne raziskave izjemno zahtevne, saj na zdravje ljudi vpliva nešteto stvari ne samo zunanja polja. Tudi psihičen dejavnik je izredno močan, saj neposredno vpliva na imunski sistem. O tem se strinjajo zdravniki imunologi, veda pa se imenuje nevroimunologija. To preprosto pomeni, da če bomo verjeli, da nam bo prestavitev postelje drugam pomagala pri naših težavah, je velika verjetnost, da tudi bo. Povem le kot primer, kako težko je takšne pojave preučevati. Pri nas uporabljamo za testiranje tovrstnih izdelkov znanstvene metode in slepe teste ter lahko povemo, ali takšna plošča vpliva na odziv telesa na prisotna sevanja ali ne. Kako pa bo dejansko vplivala na vsakega posameznika, pa je nemogoče napovedati, saj se vsak človek odziva drugače, učinki tovrstnih sevanj pa niso enostavno merljivi. O pasteh laičnega raziskovanja tovrstnih pojavov pa sem tudi že pisala (npr. bio line vzmetnice z dne 11.10.07).

Lep pozdrav, dr. Romana Ružič

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close